Не вмикається телефон: чому це відбувається і що робити

Іноді смартфони виходять з ладу, і ви будь-якої миті може зіткнутися з ситуацією, коли не вмикається екран телефону, а сам гаджет перестає реагувати на ваші дії. Розповідаємо, як вирішити проблему.

Деколи зі смартфонами трапляються неприємності. Наприклад, якщо телефон впав і не вмикається – що робити в такому разі? Ще гірше, якщо гаджет не падав і взагалі нормально працював, а тепер заряджається, але не вмикається. На щастя, багато проблем можна усунути своїми руками, використовуючи скидання смартфона до заводських налаштувань або оновивши зарядний пристрій. Розкажемо докладніше про те, що робити, якщо телефон не вмикається і не реагує на жодні дії.

Просушіть смартфон

Якщо смартфон перестав працювати після того, як ви впустили його у воду або потрапили під дощ, швидше за все, вся справа в волозі, що потрапила всередину корпусу. Тим більше, якщо гаджет не має водозахисту, який допоміг би йому пережити купання.

У цьому випадку необхідно відкрити кришку пристрою, вийняти сімку та картку пам’яті, протерти всі деталі сухою тканиною і залишити сохнути в розібраному вигляді. Сушити апарат феном або ховати в рис ми не радимо. Втім, просушування може не допомогти, або викликати тільки тимчасовий ефект – контакти, які контактували з водою, можуть окислитися, і телефон стане непридатним. Тому найкращим варіантом тут стане звернення до сервісного центру.

Також буває, що “тонуть” навіть пристрої, сертифіковані за IP68. Ми розібралися, чи можна полагодити їх за гарантією:

Зігрійте або остудіть телефон

Іноді телефон не вмикається і не заряджається через несприятливі температури: наприклад, якщо ви довго були на морозі або залишили пристрій під сонцем у спекотний день. У першому випадку він міг вирубатися через холод – деякі телефони все ще погано переносять низькі температури, особливо айфони. У другому сценарії акумулятор не заряджатиметься, поки не охолоне – це необхідно для захисту пристрою від перегріву.

Спробуйте зігріти або, навпаки, остудити телефон до кімнатної температури. Для цього не треба використовувати холодильник або класти його на батарею – просто залиште гаджет у приміщенні з постійним кліматом і почекайте. Якщо збій був пов’язаний з температурним режимом, то смартфон повинен швидко прийти до тями і почати заряджатися. Зазвичай для цього потрібно не більше півгодини. Якщо він все також не включається – спробуйте інші методи з нашого матеріалу.

Підзарядіть смартфон

Найчастіша причина, через яку телефон вимкнувся і не включається – це банальний розряд батареї. Якщо смартфон не падав у воду і не піддавався впливу занадто низьких або високих температур, його можна відразу підключити до зарядного пристрою. Про всяк випадок перевірте різні розетки та зарядки – можливо, з ладу вийшов адаптер або кабель, який ви використовуєте зі своїм смартфоном.

І найголовніше – не забудьте перевірити роз’єм для зарядки біля самого смартфона. При наявності механічних пошкоджень або оксидів він може перестати працювати, і телефон не заряджатиметься навіть при справному адаптері живлення. Виправити проблему можна, почистивши контакти порту, але при серйозних пошкодженнях найкраще звернутися до спеціалізованого сервісного центру.

Вийміть картку пам’яті та SIM-картку

Часто телефон починає виснути або повністю перестає реагувати на дії користувачів через несправну SIM-картку, картку пам’яті або пошкодження відповідних контактів у самого гаджета. Тому зовсім не зайвим буде витягти SIM-картку і картку пам’яті і спробувати включити смартфон вже без них. Якщо пристрій ожило, встановіть SIM-картку та увімкніть телефон, а потім повторіть процедуру з карткою пам’яті. Так ви визначите, що з них спричиняє збій.

Далі все просто. Якщо телефон не працює із встановленою SIM-карткою, варто звернутися до салону оператора мобільного зв’язку для її заміни. А ось у випадку з карткою пам’яті, спочатку варто спробувати вставити в смартфон іншу картку, наприклад, запозичивши її в друга. Адже проблема може бути у відповідних контактах самого гаджета – заміна картки пам’яті тут нічого не змінить: допоможуть лише спеціалісти сервісного центру.

Перевірте акумулятор

Як увімкнути телефон, якщо він не вмикається і не заряджається з жодним ЗУ? У цьому випадку варто перевірити, чи правильно підключено акумулятор. Згадайте – чи кидали ви свій пристрій останнім часом? При падінні могла пошкодитись кришка, яка притискає батарею до контактів. Це особливо актуально для старих моделей зі акумуляторами, що знімаються, які закріплені в корпусі не особливо надійно.

Що стосується сучасних телефонів, то вони зазвичай використовують нерозбірний корпус і візуально оцінити стан акумулятора ви просто не зможете. Точніше зможете лише за сильного здуття батареї, що вже призвело до деформації корпусу самого телефону. У цьому випадку без походу до сервісного центру точно не обійтися.

Якщо телефон не падав, а батарея не має жодних ознак пошкодження, спробуйте перезавантажити або скинути гаджет до заводських установок.

Перезавантажте смартфон

Що робити, якщо телефон не вмикається на Андроїд або айфон? Якщо ви перепробували всі способи, можна звернутися до ще одного – примусового перезавантаження. Можливо, гаджет вимкнувся і не хоче працювати через останню встановлену програму або оновлення прошивки, що призвело до збою в системі. Смартфон міг просто зависнути і перестати реагувати на натискання кнопок – через що користувач здаватиметься, що він не включається.

Скиньте смартфон до заводських налаштувань

Логічне рішення скинути смартфон до заводських налаштувань може бути проблемою, якщо екран не вмикається. У цьому випадку варто використовувати програмне забезпечення, яке дозволить підключити смартфон до комп’ютера і через нього виконати всі необхідні дії. Наприклад, Tenorshare ReiBoot (є версія для Android та iPhone). Логіка роботи від операційної системи залежить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.