Названо мінуси Wi-Fi підключення – що вибрати

Wi-Fi – бездротова технологія, яка з кожним оновленням протоколу витісняє дротові типи підключення. Він розвинувся до таких швидкостей, що можна тримати сервер, підключений до інтернету через Wi-Fi. Геймери, яким важливий високий пінг і стабільність з’єднання, вже починають відмовлятися від кабелю на користь Wi-Fi 6.

Але яким би крутим не був Wi-Fi, у такого підключення все одно будуть мінуси. Розглянемо детальніше.

Обмежений радіус дії

Хорошу якість доступу в мережу можна отримати, перебуваючи на відносно невеликій відстані від роутера (кілька десятків метрів). Але тут все залежить від перешкод, які виникають на шляху у сигналу. Навіть дерев’яна шафа послаблює його якість. Для великого будинку або квартири потрібно кілька Wi-Fi-маршрутизаторів або MESH-роутерів, які будуть посилювати і роздавати сигнал один від одного.

Занадто багато перешкод

Принцип роботи Wi-Fi-роутера полягає в пропуску всього спектра сигналу через себе. Пристрій постійно аналізує радіоефір, виокремлюючи потрібні пакети даних. Наприклад, на частоті 2.4 ГГц так багато перешкод від сусідніх роутерів та інших пристроїв, що якість сигналу сильно падає вже в сусідній кімнаті. Зараз актуальний Wi-Fi на 5 ГГц – на цій частоті не так багато перешкод, як на 2.4. Але це всього лише питання часу – пристроїв на цій частоті поки мало. А це означає, що частоти будуть тільки зростати.

Швидкість завжди нижча за заявлену

Для того щоб вичавити з Wi-Fi роутера швидкість, яку вказав виробник, потрібні ідеальні, можна сказати, лабораторні умови: відсутність перешкод і еталонні параметри пристроїв, що підключаються. Часом навіть на конференціях з представлення нового протоколу повну швидкість вичавити буває неможливо. Але звичайний користувач навряд чи це помітить.

У теорії Wi-Fi небезпечний

Особливо, якщо ввімкнено режим WPS (підключення за кнопкою), то за допомогою спеціального софту можна отримати доступ до Wi-Fi-роутера. Також у теорії Wi-Fi простіше зламати, адже зловмиснику не потрібно фізично підключатися до кабелю жертви, достатньо бути в зоні дії мережі роутера. Сучасні стандарти шифрування надійніше захищають від злому, але повністю виключати несанкціонований доступ не варто.

Високе енергоспоживання

Ноутбук, який під’єднаний до мережі за допомогою Wi-Fi, споживатиме більше енергії від акумулятора, ніж за умови кабельного підключення. А якщо використовувати смартфон у ролі Wi-Fi-модема, то він може сісти за кілька годин – усе залежить від кількості підключених абонентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.