Чому швидко розряджається телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон під’єднаний до павербанка вже годину, він “висмоктав” усю енергію, якої мало б вистачити на три цикли заряджання, але у вас усе ще 40%? Справа може бути як у “хімічному віці” акумулятора, так і в особливостях експлуатації. Розбираємося разом.

Особливості експлуатації

Будь-яка енергія має свої межі, а тому потребує дбайливої витрати. Виходячи з ванної, ми закриваємо крани з водою. Залишаючи приміщення, гасимо світло. Чому б не виробити звичку так само ощадливо витрачати і заряд акумулятора?

Але спочатку потрібно з’ясувати, що саме “їсть” енергію, якщо телефон швидко розряджається.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У налаштуваннях смартфона ви побачите список додатків, які споживають певний відсоток усієї енергії батареї.

Залежно від того, які додатки найбільш “ненажерливі”, картина може бути, наприклад, така:

  • музичні та відео-додатки – 43%;
  • соцмережі – 22%;
  • VPN – 10%;
  • Google.Карти та інші навігатори – 10%;
  • wi-fi і bluetooth – 5%;
  • пошук Google – 5%;
  • банківські додатки – 5% тощо.

Ви можете рідше користуватися найбільш енерговитратними застосунками або перейти на їхні “полегшені” версії. Так, наприклад, у месенджера Телеграм є енергоефективна версія X.

Буває, що старий телефон уже не тягне сучасні технологічні додатки, тому й акумулятор швидко сідає. Очевидне рішення – купівля нового смартфона. Оплативши техніку в “М.Відео” карткою “Халва”, ви отримаєте щедрий кешбек!

Переймаючись питанням, чому швидко розряджається телефон, запитайте себе, чи маєте ви звичку завжди завершувати додатки, коли не користуєтеся ними. Фоновий режим потребує багато енергії, адже в ньому відбувається безперервний процес оновлення інформації. Особливо це стосується месенджерів, пошуковиків, інтернет-магазинів, служб доставки тощо.

У налаштуваннях можна відключити доступ різним додаткам до камери, мікрофона та інтернету у фоновому режимі – це додатково заощадить енергоресурс.

Близько 20% ємності батареї може забирати один тільки екран. Рекомендуємо встановити інтелектуальний режим, за якого дисплей сам буде підлаштовуватися під рівень освітленості. Яскравість автоматично впаде до мінімуму, якщо ви зайдете в темне приміщення, і підніметься до 100%, якщо опинитеся на вулиці в сонячний день.

Ще одна відповідь на запитання, що робити, якщо на андроїді швидко сідає батарея – це зменшити таймаут екрана. Тобто час, через який він згасне після того, як ви відклали смартфон убік. Поміняйте інтервал зі звичних 2-4 хвилин до 30 секунд.

Для вечірньої роботи з телефоном використовуйте нічний режим – коли операційна система і більшість додатків працюють у “темних” темах.

Досить “ненажерливий” і мобільний інтернет. З під’єднаним wi-fi телефон сідає істотно повільніше, ніж під час мобільного передавання даних. Тому якщо є можливість переключитися на wi-fi, використовуйте її. Питання лише в тому, наскільки ви довіряєте тій чи іншій мережі.

Також знизити витрати допоможе видалення додатків, якими ви не користуєтеся на постійній основі. Варто періодично проводити “прибирання”, видаляючи непотрібні файли і завантажений контент.

“Хімічний вік” акумулятора

Припустимо, ви дбайливо використовуєте заряд. Чому батарея на смартфоні швидко розряджається? Переважну більшість сучасних пристроїв оснащують літій-іонними акумуляторами. Вони легкі, швидко заряджаються, досить добре тримають заряд, але при цьому досить примхливі. Холод, спека, вологість, екстремальний режим експлуатації сильно впливають на довжину циклу зарядки і загальну довговічність джерела енергії.

Важливо ставитися до акумуляторів саме як до витратних матеріалів. Ніякі “темні” теми, режими заощадження енергії та інше шаманство з бубном не зроблять їх вічними. Хоча, звичайно, допоможуть продовжити термін служби.

Але так чи інакше цей термін обмежений кількістю повних циклів заряду. У сучасних батарей таких циклів близько 500. Коли вони будуть вичерпані, акумулятор збереже приблизно 80% своєї первісної ємності. І смартфон доведеться частіше заряджати.

Якщо ваш смартфон став занадто швидко сідати і різко вимикатися на холоді, ймовірно, справа в “хімічному віці” акумулятора.

Щоб дізнатися, чи так це, зайдіть у налаштування. Якщо у вас iPhone, виберіть вкладки “Акумулятор” – “Стан акумулятора”. Ви побачите максимальну ємність. Якщо вона знизилася до 80% і нижче, акумулятор пора міняти. У Xiaomi така інформація знайдеться в розділі “Живлення і продуктивність” – “Батарея”, в інших смартфонів на Android вона у вкладці “Батарея”.

Зазвичай акумулятора смартфона вистачає в середньому на три-чотири роки активного користування, після чого батарею доводиться міняти.

Але, звісно, все індивідуально. В одних випадках резерв буде вичерпано за два роки щоденного перегляду нескінченних гігабайтів відео, в інших батарея спокійно “проживе” і до 8 років. Часом найбільш “живучими” виявляються старі моделі телефонів. Але не варто співати дифірамби прекрасному минулому, коли вся техніка нібито була якіснішою. Найімовірніше, обмежена пам’ять бувалого пристрою вміщує значно менше додатків, і ви рідше ставите на нього різні оновлення, тому й акумулятор бережеться.

Отже, припустимо, максимальна ємність батареї досягає 90 або 95% від початкової, але смартфон все одно миттєво сідає. У чому ще може бути причина того, що швидко розряджається телефон на андроїді?

Уже поміняли акумулятор і видалили зайві додатки, але телефону все одно вистачає лише на пару годин? Не відкладайте покупку нового пристрою, адже оплачуючи техніку карткою “Халва” в магазинах-партнерах, просто зараз можна отримати приємну розстрочку!

Несприятливі зовнішні умови

Літій-іонні акумулятори – ніжні створіння. Холод і тепло можуть бути надзвичайно для них шкідливими. Перепади температур змушують техніку працювати в режимі підвищеного навантаження.

На морозі “фізика” телефону стає більш крихкою. До того ж, на деталях може виникати конденсат, що шкодить компонентам.

Максимальний поріг, за якого літій-іонний акумулятор здатний нормально працювати, – це +60° C. Ви скажете, що такої спеки в наших широтах не буває. Але повірте, глибоко всередині пристрій легко може розігрітися до такої температури у звичайний день, коли на вулиці +27° С. Або, наприклад, на яскравому сонці.

Коли температурний поріг перевищено, всередині батареї починаються шкідливі хіміко-фізичні процеси, через які акумулятор швидко втрачає ємність. Хочете, щоб телефон служив довго, не допускайте його перегріву і намагайтеся не користуватися ним на холоді.

Інший зовнішній ворог телефонної батареї – “нерідні” зарядні пристрої. Автомобільні зарядки і неякісні повербанки можуть негативно позначатися на стані акумулятора, зношуючи його. Не економте на якості, купуючи зарядні пристрої невідомих брендів.

“Лікування” в такому разі колишнє – загляньте в налаштування, щоб дізнатися максимальну ємність. Якщо вона становить 80% і нижче – пора в сервісний центр. Заміна батареї займе всього кілька хвилин. Рекомендуємо не скупитися і поставити оригінальну модель. Вона служитиме і радуватиме вас відчутно довше.

Отже, ми розглянули основні причини, чому швидко розряджається телефон. Їх усього три.

Якщо “хімічний вік” батареї добігає кінця, просто поміняйте її в сервісі. Якщо використовуєте пристрій занадто активно, настав час провести ревізію ваших додатків (і способу життя заодно). Ще причина може бути у шкідливих для техніки перепадах температур і використанні неякісного модуля для зарядки.

Тепер ви знаєте, як діяти в будь-якому з перерахованих випадків!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.