Чому від кнопок на смартфонах вирішили відмовитися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ятаю ще ті часи, коли у смартфона було кілька кнопок під екраном. Деякі моделі мали навіть подобу джойстика, причому екран був сенсорним. Але минув час, і на сучасному смартфоні фізичних кнопок стало дуже мало. А точніше три – гучність (+/-) і клавіша ввімкнення.

Чому ж від кнопок вирішили відмовитися?

Найголовніша причина – збільшення розміру екрана. Зараз у тренді пристрої з діагоналлю дисплея в 6 дюймів і вище. Такий формат є найзручнішим для користувача – весь контент підлаштовується під таку діагональ. Уявімо, що потрібно ще виділити місце під фізичні кнопки, і отримаємо смартфон у 8+ дюймів. Такий пристрій буде незручно тримати в руці.

Друга причина – сучасний смартфон має бути тонким, а всі завдання можна зробити через сенсорний екран. Наявність кнопок – це додаткова начинка, яка займає в корпусі пристрою багато місця. Починаючи з iPhone 8, Apple відмовилася від фізичної кнопки і зробила її сенсорною, але така конструкція не прижилася, мабуть, з вищеописаних причин.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи стало зручно?

Принаймні, ніхто не скаржиться. Не спостерігаємо віртуальних страйків і мітингів власників смартфонів із плакатами “Поверніть кнопки!”, як це було, коли модернізували стіну Вконтакте. Усі звикли, але є два нюанси:

1. У разі, якщо смартфон завис, натискання на кнопки могло призвести до того, що пристрій розвісав. У разі, якщо зависне програмна частина, яка відповідає за натискання по сенсору, то гаджет потрібно буде перезавантажувати або навіть підключати до зарядного пристрою. Фізичне натискання призводило до замикання контактів усередині схеми, від чого пристрій міг “прокинутися”.

2. Скинути дзвінок було зручніше, натиснувши відповідну кнопку під екраном. Зараз, звісно, можна налаштувати скидання дзвінка і за кнопками гучності, які поки що не є сенсорними. Також стало проблемно відповісти на дзвінок, наприклад, мокрими руками – сенсорний дисплей починає невірно працювати, якщо на нього потрапить рідина.

Що буде далі?

Навряд чи виробники повністю відмовляться від фізичних кнопок гучності та живлення. Адже їх важливо відчувати тактильно, щоб додати або зменшити звук, наприклад, під час дзвінка. Але виробники бездротових навушників не заморочуються – уже щосили використовують сенсори. Як це буде в смартфонах – покаже час.

Кнопка ввімкнення навряд чи буде сенсорною, адже вона фізично замикає ланцюг під час натискання. Коли смартфон вимкнений, він практично не споживає енергію, а у випадку з сенсорною кнопкою пристрій буде ввімкнений завжди, щоб очікувати на дотик пальця.

У далекому 2019 компанія vivo випускала смартфон без фізичних кнопок, мені він здався незручним. Хто знає, можливо Apple переверне все з ніг на голову.

А що з портами?

У майбутньому в смартфоні не буде фізичних портів. Карти пам’яті замінять хмарні сервіси (коли 5G буде поширеним), від роз’єму навушників багато брендів вже пішли, а порт зарядки і зовсім не потрібен – бездротова цілком добре заряджає. Дані ж можна передавати через Wi-Fi або Bluetooth.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.