З яких причин комп’ютер довго вмикається

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За останні десятиліття світ сильно прискорився – сучасний комп’ютер або ноутбук має бути готовим буквально за кілька секунд після ввімкнення. Але з яких причин ПК може завантажуватися довго? Давайте розглянемо основні причини повільного запуску Windows.

Підписуйтесь на мій блог, щоб отримувати повідомлення про нові публікації.

HDD-накопичувач

У минулому всі накопичувачі, вони ж жорсткі диски, були механічними. Усередині кілька металевих болванок, на які записувалася інформація шляхом намагнічування. Кілька років тому в моду увійшли твердотільні накопичувачі (SSD), у яких відсутні механічні частини – інформація зберігається у вигляді електричного заряду всередині мікросхеми. Швидкість читання і запису у SSD у кілька разів вища, ніж у будь-якого HDD. У разі, якщо у вас на ПК ще HDD, то заміна його на SSD прискорить завантаження комп’ютера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У вас мало місця на диску

Для сучасної Windows бажано залишати щонайменше 10 гігабайт вільного місця для службових потреб операційної системи і програм. У разі, якщо місця буде мало або ж його “впритул”, то операційна система буде довше завантажуватися, а сам ПК може сильно гальмувати і працювати з помилками. Слідкуйте за вільним об’ємом накопичувача, що залишився.

Збої в роботі накопичувача

Збої в роботі жорсткого диска бувають апаратними та програмними. Апаратні проблеми пов’язані зі зносом і деградацією накопичувача – якщо вашому диску вже дуже багато років, то, можливо, проблема саме в цьому. Тут, крім заміни на новий пристрій, порад немає – SSD і HDD, як правило, не ремонтуються. Програмні ж проблеми – це помилки файлової системи, які вирішуються банальною перевіркою диска стандартними засобами Windows.

Занадто багато програм стартує разом із Windows

Що більше софту завантажується разом з операційною системою, то складніше комп’ютеру стартувати. Адже крім складного завантаження Windows, потрібно запустити ще ті програми, які прописані в розділі “Автозавантаження” диспетчера завдань. Можна відключити ті, які запускаються разом із Windows, і відкривати їх уже в міру потреби.

Програми також створюють служби, які запускаються разом з ОС – можна відключити і служби, які не належать до Windows, тільки ось потрібно знати, що можна відключати, а що ні. Таку інформацію можливо знайти в інтернеті.

Фонові процеси оновлення

Буває, що під час завантаження операційна система проводить фонові роботи з оновлення компонентів Windows. На жаль, тут нічого зробити не можна, крім як заборонити або призупинити оновлення ОС. Примітно, що навіть якщо користувач не натиснув “Оновити і перезавантажити” або “Оновити і вимкнути”, то система однаково може почати встановлювати апдейти під час наступного ввімкнення ПК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.