Що можна втратити, якщо ваш телефон потрапить до рук зловмисника

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нині телефони вже давно перестали бути звичайним засобом для дзвінків іншим людям. Зараз це гаджети з великим спектром всіляких функцій, які часто зберігають велику кількість конфіденційної інформації. Навіть втрата паспорта не така страшна, як втрата свого смартфона. Найбільш нешкідливий результат при втраті телефону, це якщо його просто здадуть в ломбард або скупнику.

Думаєте, що пароль, Face або Touch ID є надійним запобіжником від зловмисників? Ви не праві. Злодій може дістати SIM-карту зі смартфона і, вставивши її в інший телефон, відкрити для себе безліч шляхів отримати грошову вигоду. Адже зазвичай на самих SIM-картах за замовчуванням стоїть PIN-код: 0000 або ж 1111. Іноді навіть його немає, тоді дістатися до вашої конфіденційної інформації стає ще легше.

Завдяки функції “Не пам’ятаю пароль”, яка передбачена практично на всіх сучасних смартфонах, на номер телефону надійде SMS-код, за його допомогою можна буде встановити новий пін-код і увійти в телефон.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що ж зможе зробити злодій з вашим смартфоном, зламавши SIM-карту?

Баланс мобільного телефону

Якщо зловмисник зможе зайти в застосунок оператора вашого телефону, відновивши пароль за допомогою SIM-карти, то йому відкриється можливість легко перевести весь баланс на будь-який інший електронний гаманець. Звичайно, зазвичай на балансі не знаходяться великі суми, але це перше, до чого добереться злодій.

Мобільна пошта

За допомогою все тієї ж SIM-карти зловмисник зможе відновити доступ до прив’язаної електронної пошти. Тоді він зуміє отримати дані особистих листувань, конфіденційну інформацію з робочих листів. Але, наприклад, у Яндекс Пошті під час відновлення пароля і логіна через SIM-карту, необхідно також назвати ім’я та прізвище господаря поштової скриньки. І тут злодієві може допомогти вже ваша особиста галерея телефону, де може бути фотографія вашого паспорта з усіма даними, або ж фото він знайде в месенджері. На крайній випадок зловмисник зможе також відновити доступ до банківського застосунку, де також зуміє знайти і дані паспорта, і, що ще гірше, інформацію ваших банківських карт.

Соцмережі, месенджери, особисті чати

Якщо у вас не ввімкнена функція двофакторної аутентифікації, то відновити пароль і логін до месенджерів у зловмисника вийде дуже легко. Зазвичай у “Вибраному” знаходяться різні важливі дані власника, такі як фото паспорта, банківських карт. Через дані паспорта злодій зможе оформити мікропозики в організаціях, які не викликають довіри і яким байдуже, чи з’явився господар паспорта особисто, чи надано лише дані. Відповідальність за такі позики доведеться нести вам.

Через дані банківських карт злодій з легкістю зможе перевести всі гроші вже на свої або підставні гаманці.

Особисті ж дані з листувань соціальних мереж або месенджерів можуть слугувати предметом шантажу і вимагання грошей.

Також після отримання доступу до соціальних мереж злодій може почати робити розсилку повідомлень вашим друзям, у яких він буде від вашого імені просити позичити, позичити якусь суму. Звісно, більшість людей уже давно знають схему такого розводу, але все ж таки є й ті, хто може довіритися і переказати грошові кошти.

Доступ до додатка мобільного банку

Отримавши SIM-карту, злодій зуміє легко переказати гроші на іншу картку, навіть не маючи при цьому пін-коду. На щастя, існує обмеження таких переказів, і суми зазвичай не перевищують однієї тисячі гривень.

Куди страшнішими будуть наслідки, якщо злодій зможе знайти у вас у галереї, листуванні в соціальних мережах, месенджерах фотографію або ж просто дані вашої банківської картки. У такому разі зловмисник зможе відновити доступ до онлайн-банку і перевести гроші вже на свої рахунки. Зазвичай злодії переказують невеликі суми, щоб не привернути увагу служб безпеки банків.

Найбільша помилка – це носіння однієї або декількох банківських карток у чохлі вашого телефону. Тоді зловмисникам навіть не доведеться особливо напружуватися і шукати дані десь у листуванні.

Також через мобільний банк можна взяти кредит, витративши при цьому всього кілька хвилин, а потім зловмисник переведе всі гроші вже до себе на карту. Така ж історія може трапитися і з вашим балансом інвестицій: злодій легко може зняти і перевести собі грошові кошти звідти. Переказуючи вже великі великі суми, служба безпеки банків може заблокувати картку, але наскільки швидко зреагує ця служба, залишається тільки гадати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.