Що таке сірий смартфон. Чи варто їх купувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними статистики близько п’ятнадцяти відсотків усього обороту смартфонів на ринку є так званими “сірими”. З цим явищем борються не тільки власники великих магазинів електроніки, а й уряд. Але чому сірі смартфони настільки привабливі для покупців, і що вони собою являють?

Які телефони називають “сірими”

Пристрої, які були ввезені в країну, минаючи митний контроль, називаються “сірими”. На них, відповідно, не діє мито. Якщо ж пристрій ввезено за всіма митними правилами, то він є “білим”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Сірі” смартфони не завжди підробка. Ці телефони збирають на таких самих заводах, що й оригінальні, вони також проходять усі оцінки якості й абсолютно ідентичні оригіналу. Усі внутрішні характеристики, чи то камера, чи то процесор, чи то акумулятор тощо, відповідають заводським критеріям. Єдиний нюанс у тому, що такі телефони ввозяться в країну незаконним шляхом.

Чим небезпечне нелегальне ввезення пристроїв для простого покупця

Існує кілька неприємних недоліків у таких пристроїв:

  • Висока частка ймовірності, що ви матимете справу з шахраями. При замовленні “сірих” гаджетів, великий шанс того, що вам відправлять підробку. У таких смартфонів можуть бути відсутніми деякі функції, наприклад, “Знайти iPhone”, якщо йдеться про пристрої фірми Apple. Також, через деякий час користування, ваш смартфон можуть просто віддалено заблокувати, після чого почати вимагати грошову суму для розблокування. Тож купувати гаджети рекомендується у перевірених постачальників.
  • Відсутність гарантійних зобов’язань. “Сірі” пристрої не мають гарантії на випадок їхньої поломки. Тому за будь-якої неполадки в роботі смартфона за ремонт оплачує тільки власник. І тут може бути проблема, адже більшість сервісних центрів працюють тільки з “білими” пристроями.
  • Sim-Lock. “Сірі” смартфони зазвичай прив’язані до SIM-карт певних мобільних операторів. Необхідно перепрошити пристрій, щоб використовувати його. Але бувають випадки, коли перепрошивка не допомагає або допомагає частково, сильно обмежуючи функціонал смартфона.

Але чому тоді “сірі” пристрої все одно купують

Усе впирається у вартість гаджетів. При купівлі нелегальних пристроїв ви заощадите багато грошей, адже у вартість легальних смартфонів входить і мито, яке становить приблизно 15-20% від усієї ціни.

Як відрізнити нелегальні пристрої від легальних

Якщо брати оригінальний пристрій, який було ввезено в країну нелегальним шляхом, то зовні відмінностей ви не знайдете. Але існують особливості, за якими все ж можна відрізнити “сірий” смартфон від “білого”:

  • У комплекті “білого” пристрою завжди буде інструкція російською мовою.
  • Сама коробка не матиме маркувань іноземних мобільних операторів.
  • Упаковка повинна мати знак відповідності Євразійського економічного союзу (ЄАС).

Коли ви увімкнете “білий” пристрій, вам запропонують обрати мову, чого не буде на “сірому” смартфоні. Головне, що потрібно зробити – це перевірити код IMEI, який має збігатися на самій упаковці, екрані та акумуляторі пристрою.

Який смартфон вибрати, вирішувати тільки вам. Купівля нелегально ввезеного пристрою економить багато коштів. Головне пам’ятати, які ризики і недоліки можуть бути у такого гаджета, і які витрати можуть чекати на вас через можливі проблеми в процесі користування таким пристроєм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.