П’ять об’єктивних причин, через які користувачі не люблять Apple

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

– Що!?! Знову!? – скажете ви. І частково матимете рацію.

Суперечки між власниками Android і iPhone, який здебільшого і представлятиме Apple у цій статті, почалися дуже давно. Однак змінюються покоління, а тема продовжує бути присутньою в публічному полі.

Насамперед домовимося про терміни. Ми будемо обговорювати справді об’єктивні причини, м’яко кажучи, “яскравої нелюбові” доволі великої кількості юзерів. П’ятірка цих причин з’явилася не з неба, і вже точно вона не придумана мною. Найрізноманітніші ресурси час від часу проводять опитування своєї багатотисячної аудиторії, зокрема й на такі “вічні” теми, щоб розуміти, як то кажуть, у який бік дме вітер. Адже настрій людей необхідно враховувати під час підбору цікавого матеріалу для публікацій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ну, полетіли

Де моя зарядка?

Особливо роздратовані цією несправедливістю користувачі кажуть, що крок Apple, який потім із вдячністю повторили всі великі гравці на мобільному ринку, починаючи з Samsung, є найяскравішим вираженням корпоративної жадібності. Хлопці з Купертіно постійно прагнуть вичавити ще трохи грошей з покупця. Їм завжди вигідніше змушувати нас купувати дроти і зарядку окремо. І не те щоб Apple прямо ось так свій крок і пояснила. Могла б цілком повідомити що-небудь на кшталт “ми як компанія заробляємо набагато більше грошей на периферії, ніж на самих апаратах, незважаючи на той факт, що вартість останніх давно перевалила за $1000”. Ні, офіційне пояснення було неймовірно “зеленим”. Виявляється, вся справа в боротьбі Apple за екологію планети.

Ситуація, що склалася після початку поставок усічених “яблучних” комплектів, дещо нагадувала скандальну історію з батареєю, коли через свої оновлення “яблучна” компанія почала злегка пригальмовувати продуктивність старих iPhone. І коли Apple спіймали за руку, хлопці з Купертіно почали “заливати” про те, що вони думали про користувачів старих моделей “яблука” і дбали про те, щоб батареї iPhone, як і раніше, вистачало на весь робочий день. Однак той факт, що компанія якось “забула” попередити про ці свої маневри, призвів до масового походу клієнтів Apple до найближчих магазинів компанії та купівлі більш дорогих і сучасних “яблук”.

Повторимося і зауважимо, що політика виключення зарядки з комплекту поставки нових девайсів досить швидко перестала належати тільки Apple. І сьогодні ми бачимо досить дивну картину, коли покупець повинен заздалегідь обзавестися відповідним зарядним пристроєм перед тим, як купити Samsung Galaxy Z Fold 4 за $1800.

Бюджетний iPhone

“Яблучна команда” почала заробляти ще більше з наворочених флагманських моделей. Здавалося б, саме час зайнятися розробкою вхідних гаджетів, лінійка яких у Apple представлена, м’яко кажучи, вельми фрагментарно. Але ні, компанія розгортається в бік дедалі дорожчих і наворочених апаратів з відповідними цінниками, водночас не переймаючись тим фактом, що і вхідні моделі з 60Hz дисплеєм і злегка застарілим процесором коштують близько $800…

“Нові” фічі, які давно в ходу в інших виробників

Коли я побачив Always-On Display на iPhone, то весь у сльозах від розчулення поліз до спеціальної шухляди, де лежать здебільшого без діла два моїх Windows Phone. Увімкнувши Nokia Lumia 1020, я негайно повідомив телефону, що він знову в тренді.

Ні, правда, досить згадати, з якою помпою на презентації Apple хлопці впевнено розповідали, як така “раніше небачена” річ, як Always-On Display, змінить життя користувачів “яблучних” смартфонів, водночас якось вдало забуваючи, що ця справді корисна функція екрана працювала вже на Windows Phone, а на багато Android-гаджетів прийшла щонайменше років 10 тому.

Lightning порт

Тут Apple влаштувала якийсь детективний серіал. І з якої точки не подивишся на події, що в ньому відбуваються, навіть думки виникнути не може, що вся ця екосистема зроблена виключно для зручності користувача. Ситуація доходила до справжнього абсурду на особливо цікавих поворотах звивистого сюжету.

Наприклад, уявіть, що ви хочете придбати колись найсучасніші девайси Apple Touch Bar MacBook Pro та iPhone X. Ці два широко розрекламовані “яблучні” продукти мають відповідно USB-C і Lightning Port-USB-A. Іншими словами, якщо ви хотіли оновити одразу кілька позицій у своїй екосистемі, то потрібно було не забути купити заодно і купу перехідників.

Сьогодні тенденція така, що під тиском європейських законодавців, які ухвалили закон про уніфікацію портів до USB Type-C, Apple все ж доведеться відмовитися від Lightning. Однак мережею щосили повзуть чутки, що хлопці з Купертіно так просто не здаються і збираються створити свій індивідуальний USB-C, який дотримувався б зазначеного загального стандарту, але водночас працював тільки з “яблучними” пристроями.

iPad та аксесуари

Давно не секрет, що преміум планшети від Apple можуть коштувати буквально статки. При цьому “яблуко” знову трохи лукавить. Тому що ідея перетворити “тацю” нехай і з неймовірно потужним процесором на ультрапортативний ноутбук, яку у свій час посилено рекламувала “яблучна” компанія, може втілитися в реальність тільки за наявності комплекту спеціальної периферії. А це означає, що майбутній щасливий власник iPad повинен приготувати суму, що дорівнює приблизно половині вартості планшета, щоб придбати Apple Pencil і Magic Keyboard…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.