Як увімкнути безпечне завантаження Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Завантаження системи через безпечний режим (він же Safe Mode) запускає тільки потрібні для роботи комп’ютера програми, зайві утиліти залишаються відключеними. Сам робочий стіл буде чорний, а всі іконки додатків на ньому стануть набагато більшими. Буває й таке, що сам пристрій може працювати повільніше.

Але для чого потрібен цей режим? Використовується ця опція зазвичай для виявлення поломок і різних неполадок, що знижують працездатність пристрою. Ось приводи для запуску безпечного режиму:

  1. Після встановлення будь-якого програмного забезпечення комп’ютер перестав завантажувати систему або просто гальмує.
  2. Поява помилки з так званим “синім екраном смерті”.
  3. Необхідність у тотальній перевірці пристрою на віруси або ж установлення антивіруса. Більшість вірусів не активні в безпечному режимі.
  4. Будь-які інші неполадки, збої, помилки в роботі системи.

Комп’ютерні майстри зазвичай називають цей режим “діагностичний”. У ньому можна переконатися, що причина поломки не в операційній системі або її програмах.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як запускається безпечний режим Windows

Усе залежить від версії ОС. Наприклад, для 10 і 11 версій є способи, мова про які піде далі.

Через меню “Налаштування”

Для початку натискаємо на значок “Пуск”, який розташований у лівому нижньому кутку екрана, далі “Параметри” – “Оновлення та безпека” або ж “Система” для 11 версії – “Відновлення” – “Особливі варіанти завантаження” або “Розширені параметри запуску” в 11 версії – “Перезапустити зараз”.

Далі “Вибір дії” – “Пошук і усунення несправностей” – “Додаткові параметри” – “Параметри завантаження”.

Вам відкриється список, з якого можна вибрати кілька варіантів:

  • Клавіша F4, яка запускає безпечний режим.
  • Завантаження мережевих драйверів через клавішу F5, але потрібне підключення до інтернету.
  • Для фахівців у галузі IT через клавішу F6 відкриється командний рядок.

Клавішами F4-6 здійснюємо вибір дії.

Через клавішу “Shift”

Утримуючи цю клавішу, натисніть на значок живлення і перезавантажте пристрій.

Вибираємо “Windows” – “Вибір дії” – “Пошук і усунення несправностей” і далі слідуємо за такими самими розділами, що й у минулому методі.

Через меню діагностики комп’ютера

Зазвичай це вікно відкривається в разі неправильного вимкнення пристрою, наприклад, у разі різкого вимкнення живлення. Тоді під час запуску системи та появи вікна діагностики натисніть на кнопку вимкнення ПК. З’явиться автоматичне відновлення системи (якщо також відкривається діагностика, то повторюйте вимкнення до появи вікна відновлення). Тепер переходимо в “Додаткові параметри” – “Поява та усунення несправностей” і також повторюємо шлях із методів вище.

Через завантажувальну флешку

Для цього методу потрібно спочатку зайти в BIOS, потім у розділі Boot поставити на перше місце (тобто 1st Device) флешку. Таким чином запуск системи почнеться зі знімного носія.

Після того, як ви виберете мову, натисніть “Далі” – “Відновлення системи” – “Пошук і усунення несправностей” – “Додаткові параметри” – “Командний рядок”.

Командний рядок викликається також через натискання комбінації клавіш Shift+F10.

У рядку пишемо:

bcdedit / set {default} safeboot minimal

Якщо потрібне підключення до інтернету, то замість minimal пишемо network. Натискаємо Enter і перезавантажуємо пристрій.

Далі, щоб завантажити звичайний режим Windows, підключаємо флешку, повторюємо всі дії до командного рядка і пишемо вже:

bcdedit / deletevalue {default} safeboot

Тиснемо Enter і перезавантажуємо ПК.

Спосіб для 8-ї версії Windows

Методи такі самі, як і на 10 або 11. “Параметри” – “Зміна параметрів комп’ютера” – “Оновлення та відновлення” – “Відновлення системи”, і пробуємо все те, що ми описали вище.

Спосіб для 7-ї версії Windows

Для цієї версії можна використовувати метод із Конфігурацією. Для цього натисніть на комбінацію клавіш Win+X, перед вкладкою “Завантаження” виберіть “Загальні” – “Діагностичний запуск”. Але буває, що в такому запуску пристрій “не бачить” підключені через USB порти пристрої (флешки, мишки, клавіатури).

На цій версії є ще більш зручний спосіб: перезапустіть пристрій і затисніть клавішу F8.

Версія 11 і безпечне завантаження

Як увімкнути? Для початку потрібно перевірити, чи є ця опція у Вашому ПК:

Заходимо в “Відомості про систему” – “пункт Режим BIOS” – “значення UEFI” – “Стан безпечного завантаження” і вмикаємо цей стан.

Активування Secure Boot

Для цього також заходимо в “Параметри” – “Оновлення та безпека – Відновлення” – “Особливі варіанти завантаження” і перезавантажуємо пристрій. Далі “Вибір дії” – “Пошук і усунення несправностей” – “Діагностика” – “Додаткові параметри” – “Параметри вбудованого програмного забезпечення UEFI” і також перезавантажуємо ПК. Знову заходимо в “UEFI” – “Secure Boot Control” – “Enable”.

Ось і всі методи для актуальних версій Windows. Сам безпечний режим є корисною функцією, яка присутня не тільки на ПК, а й на смартфонах, планшетах, лептопах.

У новій 11-й версії Secure Boot став необхідною умовою встановлення. Ця утиліта сама перевіряє операційну систему, що встановлюється, на наявність ліцензії, також перевіряє на віруси і контролює завантаження. Якщо у вас зламався ПК, але вдалося зайти в діагностичний режим, то значить його ще можна полагодити. Наступні дії можуть допомогти вам заощадити свої гроші на ремонті:

  • “Відкотіть” ОС до останньої збереженої точки.
  • Виконайте скан системи і виправлення неполадок через “Win+R” – “Виконати” і у вікні, що відкрилося, друкуйте: cmd. У самому командному рядку пишіть: “sfc / scannow”, натискаємо Enter.
  • Завантажуйте допоміжні програми Safe Mode Fixer або AVZ.

Якщо все це не допомагає, то залишається повне перевстановлення вашої операційної системи або звернення до сервісного центру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.