X, Y, V: як не заплутатися в лінійках смартфонів vivo у 2023-му

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибрати смартфон сьогодні не простіше, ніж вивчити весь каталог онлайн-кінотеатру. Навіть у рамках одного бренду є десятки моделей зі схожими індексами і характеристиками. Для зручності підбору гаджетів вендори поділяють їх на серії. Не стала винятком і компанія vivo. Розбираємося, як знайти відповідний телефон без зайвих зусиль.

В асортименті бренду представлені три основні лінійки смартфонів: vivo V, vivo X і vivo Y. Кожна орієнтована на певні запити користувачів, чи то доступна ціна, просунута камера, чи топова за всіма показниками начинка. Розглянемо кожну серію докладніше.

Серія vivo Y – зустрічають по одягу

Моделі цього сімейства просуваються як молодіжні. Багато в чому це обумовлено яскравим дизайном задніх панелей. Він допомагає пристроям виділитися на тлі однотипно оформлених конкурентів. Ще одна відмінна риса Y-гаджетів – тонкий корпус. Апаратами зручно користуватися однією рукою навіть на ходу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Здебільшого телефони цієї лінійки представлені в бюджетному класі. Однак на залізі виробник не економить: конфігурація смартфонів враховує всі актуальні тренди. Головний акцент робиться на ємний акумулятор. Такий смартфон стане корисним супутником для завсідників соцмереж, даючи змогу залишатися на зв’язку весь день, активно знімати фотографії та записувати відео.

Не забуває вендор і про споживання контенту. Моделі Y-серії оснащені великими дисплеями (не менше 6 дюймів) для комфортного перегляду фільмів і кліпів, а також веб-серфінгу. За рахунок широкого охоплення основних колірних просторів картинка на екрані має природний вигляд.

Один із яскравих представників сімейства – vivo Y35. Він поєднує практичну форму корпусу з оригінальним забарвленням, що грає на світлі, і впізнаваною формою модуля камери. Незважаючи на невелику товщину, смартфон зберіг класичний аудіороз’єм на радість поціновувачам класичних гарнітур. Крім того, всередині вистачило місця для АКБ на 5000 мАг з підтримкою швидкої зарядки.

Апаратна платформа збалансована. Дисплей – IPS, але з роздільною здатністю Full HD+ і розгоном до 90 Гц. Зображення чітке і плавне за будь-якого сценарію. За продуктивність відповідає восьмиядерний Snapdragon 680. Він легко справляється з повсякденними завданнями і дозволяє запускати популярні ігри, нехай і за рахунок зниження налаштувань.

Головна камера на 50 Мп підтримує нічну зйомку і спритний фазовий автофокус. Фронтальна вміє на льоту ретушувати обличчя – якраз для тих, хто активно веде сторінки в соцмережах.

Якщо ігри не в пріоритеті, варто звернути увагу на більш доступний vivo Y33s. За частиною камери й акумулятора він не поступається старшій моделі. Чипсет MediaTek Helio G80 зі щоденною рутиною теж справляється гідно; щоправда, в PUBG або Genshin Impact параметри графіки доведеться трохи знизити. Дисплей зберіг аналогічну роздільну здатність, але частота оновлення у нього скромніша (60 Гц). Та й динамік тут тільки один. В іншому пристрій пропонує ту ж корисну функціональність, але за набагато меншу ціну.

Серія vivo V – сам собі режисер

Хоча представники V-лінійки належать до середнього класу, за характеристиками вони ближче до флагманів. Це збалансовані смартфони з цікавими фотоможливостями і дизайном, що запам’ятовується.

Камерофони vivo, крім розширеного набору оптики, радують просунутим софтом для оптимізації зображень. Під час денної зйомки ШІ-алгоритми коригують передачу кольору, зберігаючи картинку природною, а вночі грамотно відпрацьовують контрастні ділянки кадру. У результаті навіть не найвдаліші знімки мають гарний вигляд, що позбавляє користувача від додаткової обробки матеріалу на ПК.

Багато гаджетів V-серії отримали систему оптичної стабілізації. Вона виручає під час зйомки на ходу і згладжує тряску під час запису відео без штатива. Чимало уваги інженери vivo приділили селфі-модулям, роздільна здатність яких порівнянна з основними камерами. Фірмове ПЗ здатне обробити не тільки статичну картинку: б’ютифікатор на фронталці активний під час запису роликів і під час відеодзвінків.

На інших характеристиках теж не економили. Всі актуальні телефони лінійки vivo V оснащені яскравими AMOLED-дисплеями, спритними процесорами і пристойним обсягом пам’яті. Ще вони підтримують швидку зарядку FlashCharge, що заповнює енергію АКБ за короткий проміжок часу.

Флагман сімейства – vivo V25 Pro 5G. Йому є чим похвалитися щодо мобільної зйомки. Головна камера на 64 Мп з OIS доповнена 8-мегапіксельним шириком і макромодулем для охоплення різних сценаріїв. Роздільна здатність фронталки – 32 Мп, при цьому вона розпізнає обличчя і очі в кадрі, автоматично коригуючи фокусування.

Залізо також не підкачало: комбо з процесора Dimensity 1300 з 12 ГБ оперативки легко справляється з вимогливими іграми і софтом. Обсяг ОЗП можна збільшити до 20 ГБ за рахунок віртуальної пам’яті. Окремо виділимо холодний характер чипа MediaTek, який не схильний перегріватися і троттлити під великим навантаженням.

На висоті й дисплей. Загнута з боків 6,56-дюймова AMOLED-панель з частотою оновлення до 120 Гц підтримує стандарт HDR і функцію Always On Display. Деталізації Full HD+ для такої діагоналі достатньо, а номінальна яскравість 690 ніт забезпечує хорошу помітність картинки при будь-якому освітленні.

За автономність відповідає акумулятор на 4830 мАг. На одному заряді гаджет протримається до 18 годин у режимі відеоплеєра, а якщо налягати на геймінг – 6-7 годин. До 45% енергії батарея заповнює всього за 15 хвилин, тобто перерва на склянку кави забезпечить півдня активної роботи пристрою. Повне підживлення займе трохи більше (близько 40 хвилин), але в будь-якому разі не доведеться залишати смартфон біля розетки на ніч.

Більш економічний варіант – vivo V23e. Основні плюси старшої модифікації зберегли: AMOLED-матриця, розширений набір камер, пристойна автономність. Апарат поступається своєму просунутому варіанту в деталях: процесор MediaTek Helio, трохи менша ємність АКБ, герцовка екрана нижча, та й функція Always on Display простіша. А ось знімає телефон на тому ж гідному рівні.

Серія vivo X – все і відразу

Топова лінійка смартфонів vivo орієнтована на користувачів, які не готові йти на компроміс між фотоможливостями і потужністю заліза. Їхня візитна картка – камери з оптикою іменитого бренду Zeiss у поєднанні з просунутою апаратною платформою.

Одна з актуальних моделей серії – vivo X80 Pro. У тильної камери чотири модулі: основний Samsung GNV 1G (50 Мп, OIS), допоміжний Sony IMX598 (48 Мп, надширококутна оптика), Sony IMX663 (12 Мп, телеоб’єктив) і “перископ” (8 Мп). Такий набір оптики забезпечує 5-кратний оптичний і 60-кратний цифровий зум. А фірмовий процесор обробки зображень V1+ за підтримки ШІ-алгоритмів покращує якість знімків, зроблених у будь-яких умовах.

Цікава особливість апарата – можливість вибору процесора. Прихильникам Qualcomm пропонується чип Snapdragon 8 Gen 1, альтернативою йому служить MediaTek Dimensity 9000. Обидві 4-нм платформи мають значний запас потужності для будь-яких завдань на найближчі кілька років. На пам’яті вендор теж не економив: 12 ГБ оперативної і 256/512 вбудованої.

6,78-дюймовий AMOLED-екран смартфона з роздільною здатністю 2K підтримує частоту оновлення 120 Гц. Висока дискретизація сенсора (1000 Гц) гарантує миттєвий і точний відгук на торкання, а пікова яскравість у 1500 ніт – підтримку HDR і відмінну читабельність при яскравому освітленні. У дисплей вбудований сканер відбитків з великою площею і врізаний селфі-модуль на 32 Мп з функцією ШІ-бьютіфікаціі.

З автономністю все добре: в тонкому корпусі vivo X80 Pro розмістили АКБ на 4700 мАг, яка підтримує швидку 80-ватну зарядку. До 50% батарея підживлюється за 11 хвилин, а повна процедура займає півгодини з невеликим. Приємні бонуси моделі – захист від води і пилу за стандартом IP68, подвійні стереодинаміки і чип NFC для безконтактних платежів.

Vivo X70 Pro+ трохи поступається своєму послідовнику, але виграє за ціною. Дисплей і рівень захисту у гаджета на тому ж рівні. Датчиків камери теж чотири, щоправда, їхній набір трохи відрізняється. Це головний сенсор Samsung ISOCELL GN1 (50 Мп, f/1.6), ультраширик Sony IMX598 (48 Мп, 114°), портретник IMX663 (12 Мп, дворазове збільшення) і “перископ” (8 Мп, п’ятикратний оптичний зум). Для повсякденної зйомки комплект більш ніж значний.

Процесор теж простіший, але ненабагато. Порівнюючи Snapdragon 888+ з новим поколінням чипів, можна провести паралелі з десктопними Intel Core i7 і Core i9. Другий потужніший, однак і формально поступається йому модель з більшістю повсякденних сценаріїв справлятиметься ще не один рік. У зв’язці з 12 ГБ оперативної пам’яті апарат без проблем запускає ресурсоємне ПЗ, чи то ігри, чи то софт.

В офіційному інтернет-магазині флагманські vivo X ви не знайдете, але телефони легко придбати на маркетплейсах і популярних онлайн-майданчиках, причому за досить привабливою ціною.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.