Факти та міфи про заряджання акумуляторів у смартфонах

Charging mobile phone battery with wireless device in the table. Smartphone charging on a charging pad. Mobile phone near wireless charger

Є кілька речей, які ви можете зробити, щоб акумулятор, від якого залежить “бути чи не бути” вашому найкращому селфі, прослужив вам якомога довше. Ось кілька порад:

1. Міф про заряджання акумулятора від 0 до 100%

Цей поширений міф стосується літій-іонних (Li-Ion) акумуляторів, використовуваних у смартфонах, до яких багато хто вже звик. Ідея полягає в тому, щоб більшу частину часу підтримувати рівень заряду батареї на рівні 50% або трохи вище. Це означає, що протягом дня ви повинні лише злегка заряджати його кілька разів, буквально по кілька хвилин за раз, намагаючись підтримувати цей баланс. “Безпечний” рівень заряду батареї – від 40 до 80%. Звичайно, правила одні, а життя одне, але якщо ви можете, не дозволяйте акумулятору розряджатися нижче 20% і не заряджайте його до 100%. Чому? Відповідь ви знайдете в наступному розділі.

2. Коли слід заряджати батарею “повністю”?

Заряджання батареї від 0 до 100% дуже близьке до калібрування. Це схоже на перезавантаження системи на вашому комп’ютері. У випадку з батареєю це потрібно робити тільки раз на місяць. Звичайно, постійне заряджання до 100% не є злочином, але важливо пам’ятати, що це призводить до скорочення терміну служби, а отже, батарея прослужить нам менше часу.

3. Ефект пам’яті – це міф

Купуючи телефон, ви напевно чули, що якщо не заряджати телефон “на повну”, то за деякий час він забуде про недозаряджений стан? Це називається ефектом пам’яті, це означає, що якщо ви постійно заряджаєте акумулятор від 20 до 80%, то через певний час він “забуде” про решту 40% (від 0 до 20 і від 80 до 100%). Дійсно, щось подібне відбувається, але тільки зі старими типами батарей на основі нікелю (NiMH і NiCd). Однак це не має абсолютно ніякого відношення до літій-іонних батарей, які використовуються сьогодні в телефонах. Такі батареї не страждають від “ефекту пам’яті”, що означає, що з ними потрібно чинити навпаки – заряджати їх часто, але не до повної ємності, і не дозволяти їм розряджатися до нуля.

4. Не заряджайте телефон на ніч

Хто з нас не робить цього? Ніч, коли ми не працюємо, не листуємося, не фотографуємося і не сидимо у Facebook, здається ідеальним часом для гідної зарядки смартфона. Неправда! Звичайно, більшість сучасних смартфонів – це такі розумні пристрої, що вони самі перестають заряджатися, коли батарея заповнена, але це не точно! Вночі ми заряджаємо смартфон до 100%, чого слід уникати. Але найголовніше, на думку деяких експертів, тривале заряджання телефону може призвести до перегріву, чого літій-іонні батареї не переносять. Зрештою, кому подобається, коли надто спекотно?

5. Чи слід використовувати оригінальний зарядний пристрій

На це питання можна було б написати цілу книгу. Думки розділилися, але більшість із нас звикли користуватися зарядним пристроєм, що йде в комплекті з телефоном. Втрата або укус кішки (таке трапляється) зазвичай тягне за собою значні витрати. Але для всього є рішення. Багато компаній пропонують дешевші замінники, які часто не поступаються оригіналам, але, безумовно, більш приємні для нашого гаманця. Головне – купувати їх у надійних постачальників, що пропонують товари хорошої якості.

Пам’ятайте – акумулятори не мають вічного терміну служби. Виробники більшості смартфонів розраховують, що акумуляторів вистачить на 300-500 циклів зарядки. Apple – що навіть після 1000 зарядок батарея все одно матиме ємність близько 80%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я