Відмова від роз’єму для навушників у смартфонах – кому це вигідно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Виробники смартфонів дедалі частіше відмовляються від роз’єму для навушників, аргументуючи це різними причинами. Розповімо, кому насправді вигідна відмова від роз’єму 3,5 мм у сучасних телефонах.

Чому виробники смартфонів відмовляються від роз’єму для навушників?
Згодом дедалі більша кількість виробників смартфонів перестає встановлювати у свої продукти роз’єм для навушників Jack 3.5 мм. Найчастіше така особливість притаманна флагманським моделям – саме вони, за запевненнями компаній, є найбільш технологічними і просунутими, а отже, і повинні бути позбавлені “застарілого” роз’єму.

Найчастішими виправданнями виробників, які прибрали Jack 3.5 мм зі своїх моделей, стає турбота про покупців і прагнення модернізувати і поліпшити внутрішнє компонування телефону. Як стверджують компанії, відмова від роз’єму дає їм змогу вдосконалити інші деталі пристрою, наприклад, збільшити ємність батареї. При цьому часто різниця в автономній роботі двох таких смартфонів не завжди на боці моделі без роз’єму – на час роботи телефону впливає не тільки розмір акумулятора, а й інші особливості пристрою, такі як його енергоефективність.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інша причина полягає в постійних перегонах виробників у розробці найбільш тонкого та легкого смартфона. Однак якщо проводити порівняння моделей навіть у рамках однієї лінійки, найчастіше зміни будуть практично непомітні, а в деяких випадках моделі з роз’ємом мають менші габарити, ніж смартфони без нього.

Одна з проблем, на якій акцентують увагу деякі виробники, полягає у вищому рівні захисту від води і пилу та можливості привласнити її тільки смартфону без роз’єму для навушників. Дійсно, Jack 3.5 мм може забиватися сміттям і пилом, проте є чимало моделей, які отримали ступінь захисту IP68 і без відмови від роз’єму.

Якщо ж компанія не внесла якихось наочних змін до моделі без роз’єму для навушників (збільшений акумулятор або зменшена вага та габарити), то мова в презентації смартфона найчастіше заходить про необхідність переходити на бездротові технології як найбільш просунуті й такі, що завойовують ринок. І хоча сперечатися з важливістю Bluetooth-технологій безглуздо, на даному етапі розвитку бездротові навушники навряд чи можуть конкурувати з дротовими хоча б за якістю звучання.

Кому вигідна відмова від роз’єму для навушників?

Незважаючи на часто гучні заяви виробників, на ділі компанії залишають власних клієнтів без права вибору. Уявні зміни, які здебільшого ніяк не пов’язані з відмовою від додаткового роз’єму, повністю позбавляють покупців можливості використовувати дротові навушники. І найчастіше причина такого ставлення вкрай проста – бажання підвищити прибуток, просуваючи власні Bluetooth-пристрої.

Спочатку тенденцію відмови від роз’єму для навушників ввели Apple, користуючись своїм статусом лідера ринку. У результаті довгий час після цього майже половина всіх грошей, витрачених на купівлю Bluetooth-навушників, припадала на продукцію від Apple. Потім ідею перейняли й інші компанії, і в 2023 році більшість не тільки флагманів, а й моделей середнього сегмента відмовляються від роз’єму 3,5 мм. При цьому можна помітити, як ті самі компанії дедалі більше фокусуються на випуску бездротових навушників, які часто анонсують разом із новими моделями смартфонів, їх презентують як “найбільш сумісні” з ними.

Така політика мотивує покупців купувати не тільки нову модель, а й нові бездротові навушники до них. І що більше компаній відмовляються від роз’єму для навушників, то спокійніше до цього ставляться покупці, хоча єдина причина цієї відмови – підвищення прибутку самих компаній, а не зручність чи комфорт їхніх клієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.