Яким має бути Wi-Fi-роутер для дому у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi-роутер – пристрій, який працює роками, і користувачі не звикли його міняти. “Працює і добре!” – саме так вважає більшість користувачів, не замислюючись про те, що технології семимильними кроками йдуть уперед. У цій статті поговоримо коротко про те, яким має бути Wi-Fi-маршрутизатор у 2023 році.

Два діапазони

Переважна більшість роутерів працює на частоті 2.4 ГГц. На ній функціонує дуже багато високочастотних пристроїв, які створюють один одному перешкоди. Що більше радіоперешкод в ефірі, то складніше роутеру обробляти інформацію. Суджу по своєму будинку – 5 років тому я спокійно міг стояти біля під’їзду зі смартфоном, а зараз уже мобільний гаджет навіть не бачить мою Wi-Fi-точку.

Сучасний роутер працює у двох діапазонах – 2.4 ГГц і 5 ГГц. На частоті 5 ГГц не тільки менше перешкод, а й поліпшені самі протоколи передачі даних. Варто розуміти, що і пристрої, які підключаються, теж повинні підтримувати роботу на частоті 5 ГГц. Старі девайси працюватимуть на старому варіанті, а нові – на новому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Гігабітні WAN і LAN-порти

До Wi-Fi-роутера дротом можна під’єднати найрізноманітніші пристрої – телевізор, комп’ютер, NAS і багато інших. Навіть якщо швидкість від провайдера становить, скажімо, всього 100 Мбіт/сек, то все одно гігабітний порт набагато прискорить роботу в локальній мережі. Наприклад, на вашому NAS або ПК зберігаються фільми у високій якості, і телевізору буде набагато простіше працювати на високих швидкостях. Файли між пристроями всередині локальної мережі будуть передаватися дуже швидко.

WAN-порт на 1 Гбіт потрібен для запасу – провайдери постійно модернізують свої мережі. Можливо, вже і ваш постачальник послуг пропонує таку швидкість для підключення.

Стандарт Wi-Fi 5 або вище

Звісно, у 2023 році бажано обирати роутер, який працює в стандарті Wi-Fi 6 (802.11ax). Але допустимим вважається і придбання пристрою, який підтримує останнє розширення протоколу Wi-Fi 5 – 802.11ac. У цих стандартах збільшено частотні діапазони, поліпшено роботу MIMO, збільшено кількість потоків. Максимальна швидкість Wi-Fi 5 з 4-ма антенами становить 6.7 Гбіт/сек (на ділі набагато менша, дані було отримано в еталонних лабораторних умовах), а Wi-Fi 6 може вичавити до 11 Гбіт/сек.

Сучасний Wi-Fi-роутер – це високі швидкості, краща якість і безперебійна робота мережі.

Також важлива і сама начинка – процесор і пам’ять. Як правило, під час вибору роутера слід читати відгуки. Якщо вам потрібен пристрій для під’єднання смартфона і ноутбука, то можна і не морочитися – взяти найдешевшу модель, яка підходить під вищевказані критерії.

Якщо ж потрібен маршрутизатор для великої родини, то обирати краще потужний пристрій, швидкість якого не зменшуватиметься через слабкий процесор або малу кількість пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.