Чи є ваш телефон водонепроникним. Пояснення рейтингів IP68, IPX8

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що саме означають IP67, IP68 або IPX8? І чи можеш ти взяти свій телефон у плавання? Ось що ви маєте знати.

Водонепроникність раніше була чимось, що можна було знайти тільки в міцних телефонах з гумовим ущільненням. Але все змінилося, і в 2023 році ви виявите деяку водонепроникність, вбудовану в більшість популярних телефонів, включно з iPhone 14 Pro, Galaxy S23 Ultra і Google Pixel 7 Pro.

Цінність водонепроникності телефону очевидна для всіх, хто хоч раз проливав на свій пристрій чай, каву або газовану воду. Це може означати різницю між швидким витиранням серветкою і дорогим походом у магазин.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не всі телефони можуть витримати занурення у воду, а деякі взагалі не повинні перебувати поруч із водою. Плавати в басейні з телефоном майже не можна, а про плавання в морі й мови бути не може. Якщо ви нещодавно купували телефон, то ви стикалися з такими термінами, як “водонепроникність”, а також із загальноприйнятими рейтингами IP67, IP68 або IPX8. Але що насправді означають ці рейтинги і, що особливо важливо, наскільки водонепроникний ваш новий дорогий телефон?

Давайте розберемося з цим жаргоном – що означають IP67, IP68 і IPX8?

Рейтинги IP або захисту від проникнення (також відомі як міжнародні рейтинги захисту) є стандартом, встановленим Міжнародною електротехнічною комісією. За даними організації, коди розроблені як “система класифікації ступенів захисту, що забезпечуються корпусами електрообладнання”.

Перша цифра в рейтинговому коді представляє ступінь захисту від проникнення сторонніх твердих предметів, таких як пальці або пил. Ці рівні захисту варіюються від 0 до 6.

Друге число являє собою ступінь захисту від проникнення вологи або рідини, при цьому рівні захисту варіюються від 0 до 8.

Іноді ви побачите рейтинг IP із заміною числа на X, наприклад IPX8. У цьому разі компанія не надає подробиць тестування, тому номер рейтингу замінено на X. У цьому випадку пристрій із рейтингом IPX8 може витримати занурення у воду, але офіційно він не має рейтингу захисту від пилу.

iPhone 14 Pro має рейтинг IP68, що означає, що він захищений від потрапляння пилу всередину і може витримувати занурення у воду. Galaxy S22 Ultra також має рейтинг IP68. Значить, вони однаково водонепроникні, вірно? Ну ні. Ось де це збиває з пантелику.

МЕК вимагає, щоб пристрій витримував занурення під воду не менше ніж на 1 метр протягом 30 хвилин для ступеня захисту IP 8. Далі справа за виробником. S23 Ultra можна занурювати у воду на глибину до 1,5 метрів на 30 хвилин, тоді як Apple заявляє, що iPhone 14 Pro безпечно перебувати на глибині до 6 метрів протягом 30 хвилин. Таким чином, хоча будь-який телефон із рейтингом IP68 повинен буде досягти мінімального порога 1 метр 30 хвилин, важливо перевірити дрібний шрифт і точно побачити, що пропонує ваш телефон.

Чи можу я плавати з моїм iPhone?

Незважаючи на те, що рекламовані 6 метрів водонепроникності iPhone 14 Pro можуть створити враження, що ви можете покласти його в свої плавальні шорти і поплавати в басейні, вам рекомендується залишити його поза водою. Ступінь захисту IP перевірена в контрольованих умовах – у воді без руху. Переміщення телефону у воді збільшує тиск води, що збільшує ймовірність того, що вода потрапить всередину і завдасть непоправної шкоди вашому телефону.

Тести IP також проводяться з використанням прісної води; у більшості басейнів є додаткові хімічні речовини, такі як хлор, які можуть вплинути на опір вашого телефону. І ви повинні обов’язково тримати свій телефон подалі від моря: солона вода може спричинити багато неприємностей, зокрема зіпсувати металеві деталі в зарядному порту.

Навіть якщо ваш телефон має найвищий рейтинг захисту IP68, рекомендується використовувати цю функцію як резервну на випадок надзвичайних ситуацій. Ваш телефон не призначений для підводного плавання, тому не намагайтеся використовувати камеру, щоб сфотографувати морську зірку або щось ще. Ви також не повинні намагатися записувати відео TikTok, в яких ви стрибаєте з вишки в басейн. Це для нещасних випадків, таких як проливання напою, або надзвичайних ситуацій, таких як дзвінок під проливним дощем.

У мого телефону немає рейтингу IP. Може промокнути?

Щоб компанія рекламувала, що її продукт взагалі має рейтинг IP, він повинен пройти суворі випробування, щоб переконатися, що він відповідає вимогам. Ці тести можуть бути дорогими, тому зрозуміло, що деякі компанії просто не хочуть витрачати гроші, особливо коли йдеться про моделі, орієнтовані на бюджет.

Деякі телефони, зокрема Motorola Moto G50, використовують такі терміни, як “водовідштовхувальний” або “водостійкий”, без офіційного рейтингу IP. У цих телефонах можуть використовуватися такі методи, як прогумовані ущільнення або водовідштовхувальне нанопокриття для захисту від вологи. Хоча ці телефони цілком можуть пережити випадкове занурення у воду, варто уникати повного занурення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.