Чи варто інвестувати в криптовалюту у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Криптовалюти – це віртуальні гроші, які продовжують викликати емоції. Одні згуртовуються навколо цього специфічного ринку і можливості величезних заробітків за короткий проміжок часу, в той час як інші оцінюють біткойн та інші електронні валюти значно нижче їхньої поточної вартості. Хто має рацію?

Напевно, істина лежить десь посередині. Важливо пам’ятати, що кожна інвестиція пов’язана з ризиком, а у випадку з криптовалютами цей ризик надзвичайно високий. Інвестори спокушаються щедрими прибутками і забувають про обережність. Варто пам’ятати, що у 2022 році весь ринок криптовалют втратив близько 1,4 трильйона доларів, а індустрія боролася з проблемами, ліквідністю та банкрутствами, кульмінацією яких став крах біржі FTX. У цьому блозі я з’ясовую, чи варто інвестувати в криптовалюти у 2023 році. Я проаналізував думки двох таборів та макроекономічні фактори.

Бичачі прогнози

Однією з причин, чому експерти оптимістично налаштовані щодо найпопулярнішої криптовалюти, є те, що наступного року відбудеться так зване “халвінг” біткойна. Ця подія відбувається кожні чотири роки і, як правило, вважається позитивною для ціни BTC, оскільки допомагає скоротити пропозицію. Можливо, в кінці цього року гра почнеться саме під це.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще однією причиною зростання біткойна у 2023 році є віра в те, що підвищення процентних ставок не буде високим. Інвестори були задоволені нещодавнім, менш агресивним підвищенням процентної ставки ФРС лише на 25 базисних пунктів.

Ще одним аргументом на користь того, що ціна BTC може зрости, є “біткоїн-кити”, які знову почали накопичувати BTC. Згідно з даними он-лайн агрегатора Santiment, великі інвестори тримають у своїх портфелях від 1 000 до 10 000 BTC.

Прогнози скептиків стають все більш фантастичними

Втім, прогнози скептиків також заслуговують на увагу. Найбільший з них, мабуть, Уоррен Баффет, який стверджує, що біткойн не має вартості, оскільки нічого не виробляє. За його словами, оцінка криптовалюти може впасти навіть до нуля.

Крім того, існує велика група інвесторів, корпорацій та великих установ, які негативно ставляться до популярної криптовалюти. Аналітики з цього табору вважають, що нещодавній відскок електронної валюти є “пасткою для биків”, а не “бігцем биків”. Марк Мобіус, аналітик Mobius Capital Partners, вже спрогнозував величезне падіння BTC у 2022 році і стверджує, що криптовалюта може коштувати до 10 000 доларів США. Критики вважають, що минулий рік завдав величезної шкоди ринку цих активів, а довіра інвесторів була сильно підірвана. Для її відновлення знадобиться багато часу, і подальші негативні новини з ринку цьому не сприяють.

Крім того, останні заяви голови ФРС свідчать про більш яструбиний підхід до економіки і можливість подальшого вираженого підвищення процентних ставок. Це дуже погано позначиться на ціні BTC. Криптовалюти чутливі до макроекономічної ситуації і можуть демонструвати високу волатильність у разі негативних стимулів. Експерти вважають, що в умовах невизначеності на ринку інвестори не віддаватимуть перевагу інвестуванню або купівлі ризикованих активів, таких як біткойн. У свою чергу, ті, хто тримав BTC, можуть продати свої позиції, знову ж таки створюючи надмірний тиск на ринки.

Додайте до цього непередбачувані ситуації, такі як крах більшої кількості криптовалютних бірж або фінансових установ, пов’язаних з ринком. За прикладами далеко ходити не треба – останні кілька днів були важкими для власників BTC.

Криптовалюти давали негативні емоції в останні дні

У четвер американська сесія була дуже тривожною для інвесторів. Ринок був наляканий новинами від фінансової групи SVB. Ціна акцій компанії впала на десятки відсотків після того, як з’явилися повідомлення про те, що кілька фондів радять клієнтам виводити гроші з банку Кремнієвої долини. Компанія повідомила, що продала свій пакет акцій вартістю 21 мільярд доларів зі збитками в 1,8 мільярда доларів. Як крайній захід, банк був закритий! Варто зазначити, що SVB є основним банком у сфері технологічних стартапів. Вся банківська система і ціни на акції фінансових установ дуже негативно відреагували на цю новину. Криптовалюти також постраждали.

Крім того, ринок сколихнув “Сілвергейт”, який був тісно пов’язаний з криптовалютами. Компанія оголосила про крах, якого ніхто не очікував. І Silvergate, і SVB вклали свої гроші в казначейські облігації США, які втратили вартість, коли ФРС підвищила відсоткові ставки. Ці банки були змушені продати ці облігації зі збитками, щоб зміцнити свою капітальну позицію. Це ще один приклад того, як несподівані новини від “середніх” фінансових установ можуть похитнути біткоїн.

Ця негативна новина збіглася з іншими новинами. У вівторок голова Федеральної резервної системи США Джером Пауелл припустив, що процентні ставки можуть зрости – і залишитися вищими, ніж очікувалося. Підвищення процентних ставок за останній рік негативно вплинуло на ризиковані активи, такі як акції та криптовалюти зокрема.

Ринок криптовалют втратив понад 70 мільярдів доларів за 24 години. У п’ятницю біткойн впав нижче $20 000, досягнувши майже двомісячного мінімуму. Вже кілька тижнів ціна активу не може подолати бар’єр у 24 000 – 25 000 доларів США.

Однак у понеділок ситуація кардинально змінилася. Після відскоку американських індексів капітал, схоже, перетік від невеликих банків до BTC. Криптовалюта з імпульсом подолала позначку в 24 000 доларів США і намагалася досягти наступних рівнів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.