Чим вигнутий екран кращий за звичайний і який смартфон із “водоспадом” купити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вигнутий екран, чиї краї виходять за межі лицьової панелі, ніби стікаючи по рамці пристрою, – звичне рішення для багатьох смартфонів. Хоча сьогодні дисплеї такого типу встановлені в більшості флагманів, подібну реалізацію в середовищі шанувальників Android прийнято критикувати то за фантомні торкання, то за крихкість. Але чому виробники, незважаючи на весь негатив, з року в рік продовжують випускати телефони з вигнутим екраном?

Навіщо смартфону вигнутий екран

Сьогодні, коли ми говоримо про вигнуту матрицю, то маємо на увазі телефон із заокругленим екраном з боків. При цьому експерименти з еластичністю OLED-панелей були найрізноманітніші. Так, ще в 2013 році з’явилися LG Flex з корпусом і дисплеєм, зігнутими у формі банана, а також Samsung Galaxy Round з реалізацією вигину по осі X.

Перші смартфони з вигнутими екранами були такими

Настільки сміливий дизайн не прижився, проте ось уже понад п’ять років найрізноманітніші смартфони від Xiaomi до HUAWEI експлуатують оформлення лицьової панелі Galaxy Edge – спочилої лінійки Samsung, яка вперше запропонувала масовому споживачеві той самий екран-водоспад. А всі чому? Ну, по-перше, це красиво.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Картинка, що демонструється смартфоном із заокругленим екраном, ніби виходить за його межі, даючи змогу з головою зануритися в перегляд відео. Додай сюди стереодинаміки з технологією Dolby Atmos і отримаєш домашній кінотеатр у кишені. Так, хтось за звичкою може сказати про спотворення кольорів, проте останнім часом виробники смартфонів відмовляються від канонічних “водоспадів”, що заїжджають на бічну рамку майже під прямим кутом, надаючи перевагу акуратним заокругленням. Так що перегинів на місцях немає.

Округлення невелике, але ефект зображення, що виходить за межі екрана, на місці

По-друге, загнуті краї дають змогу заощадити площу лицьової панелі, давши змогу в такий спосіб зробити девайс вужчим і ергономічнішим. Візьміть у руки Xiaomi 12X з екраном-водоспадом і Xiaomi 12 Lite з рубаними гранями, і відразу все стане зрозуміло. Незважаючи на приблизно однакову діагональ дисплея, в руці набагато комфортніше лежить саме 12X, причому різниця більш ніж відчутна.

Якось я розповідав, чому одного разу відмовився від кнопок Android і тепер користуюся винятково управлінням жестами, забувши тоді зазначити, що найкраще такий тип взаємодії з пристроєм реалізовано на телефонах із вигнутим дисплеєм. Упакувавши девайс у чохол, ви будете постійно чіплятися за нього або захисну плівку (скло) пальцями, роблячи свайпи. А з плавними скосами подібних проблем не виникне.

Безумовно, комусь ці переваги здадуться висмоктаними з пальця, та й мінуси у вигнутого екрана теж є, чого ми ніколи не приховували. Але будемо чесними: скошені краї роблять пристрій візуально дорожчим, а взаємодію з ним – комфортнішою. Тому пропоную дізнатися, які телефони із заокругленим екраном з боків зараз представлені на ринку.

Найкращі смартфони з вигнутим екраном

Ще кілька років тому вигнутий екран свідчив про приналежність телефону до сегменту флагманів. Однак до 2023 року в продажу з’явилося чимало порівняно недорогих моделей, чия покупка не стане для вас важкою ношею. Подивимося на кілька смартфонів із заокругленим екраном із різних категорій.

HONOR X9a

Почнемо з хорошого недорогого телефону HONOR X9a, який тільки-тільки з’явився на ринку. Серед сучасних моделей це найдоступніший апарат з вигнутим екраном, виконаним за технологією AMOLED, що підтримує частоту оновлення 120 Гц.

За роботу відповідає енергоефективний і доволі спритний для заявленої вартості смартфона процесор Snapdragon 695, а ще під капотом ховається значний акумулятор на 5100 мАг, що заряджається від адаптера на 40 Вт. Камери цієї моделі навряд чи порадують вас дуже високою якістю фото і відео. Втім, краще більш пильно звернути увагу на особливості пристрою, прочитавши наш повноцінний огляд HONOR X9a.

realme 10 Pro+ 5G

Накинувши пару тисяч гривень, ви зможете купити realme 10 Pro+ 5G – один з найкрасивіших і приємних у використанні смартфонів 2023 року. Виробник постарався не тільки встановити потужний процесор Dimensity 1080 і непогану 108-мегапіксельну камеру, а й оснастити свою модель дрібницями, які роблять різницю: стереодинаміки укупі з лінійним вібромотором.

Зрозуміло, вигнутий екран realme готовий порадувати частотою оновлення 120 Гц, а батарея на 5000 мАг – цілим днем роботи при активному використанні. Плюс до всього в коробці ви знайдете 67-ватний адаптер, який на 86% відновлює енергію цього представника середнього класу всього за 30 хвилин.

HONOR 70 

Смартфон HONOR 70 вдає із себе збалансовану у всіх сенсах модель. Незважаючи на відсутність флагманської начинки, апарат має дорогий вигляд, а працює ця пишність на, мабуть, найстабільнішому процесорі Snapdragon 778G Plus, який демонструє продуктивність на рівні 550 тисяч балів в AnTuTu.

За подробицями відправлю вас до огляду HONOR 70, розміщеного на нашому сайті, а в рамках поточного дайджесту, окрім крутого процесора смартфона, виокремлю його чудову камеру Sony IMX800 на 50 Мп з надшириком аналогічної роздільної здатності, а також непоганий акумулятор на 4800 мАг із підтримкою 66-ватної зарядки.

Xiaomi 13 Lite

Смартфон Xiaomi 13 Lite залетів на наш ринок кілька тижнів тому, але вже встиг наробити галасу своїм вирізом під фронталку. На жаль, китайці навіть не спробували скопіювати функціональність Dynamic Island, але зате зробили подвійну камеру по-справжньому класною. Вона робить чіткі селфі, дає змогу змінювати кут захоплення, має подвійний світлодіодний спалах, а додаток для зйомки пропонує режим телесуфлера.

Основна камера Sony IMX766 знімає ще краще, а процесор Snapdragon 7 Gen 1 є гідним продовженням традицій Snapdragon 778G. Однак мінусом Xiaomi 13 Lite є не тільки відсутність стереофонічного звучання динаміків, а й висока ціна на старті продажів. Є сенс почекати спаду початкового ажіотажу.

Xiaomi 12

З урахуванням ціни 13 Lite набагато привабливішим варіантом для купівлі Xiaomi з вигнутим екраном виглядає минулорічний флагман. Xiaomi 12 коштує трохи дорожче, але водночас ви отримуєте пристрій принципово іншого рівня. А ще це – компактний смартфон, що в реаліях 2023 року є великою рідкістю.

Камера Xiaomi 12 робить чудові знімки у всіх сценаріях зйомки, екран радує око передачею кольору і величезним запасом яскравості, але картину трохи псує процесор Snapdragon 8 Gen 1. Щоб зайвий раз не говорити, у чому його підступ, прочитайте, як Samsung гробила смартфони на чипах Qualcomm.

Galaxy S23 Ultra 

Хоча вся історія почалася із Самсунгів із заокругленим екраном, сьогодні ви майже не зустрінете “водоспади” в лінійці пристроїв корейського виробника. Виняток 2023 року – смартфон Galaxy S23 Ultra, і він дійсно хороший. Але ось супроводити таким же епітетом його вартість язик не повернеться.

Так, Samsung Galaxy S23 Ultra – це дорогий апарат, але майте на увазі, що в його особі ви отримуєте ультиматичний флагман з одними з найкращих камер на ринку, передовим екраном і кастомізованим процесором Snapdragon 8 Gen 2, чий позамежний рівень продуктивності прибив торішні смартфони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.