Як поліпшити сигнал Wi-Fi у квартирі: 10 безкоштовних та ефективних способів

Надійний і швидкий Wi-Fi є одним із найважливіших чинників для комфортної роботи та розваги в онлайн-режимі. Але, на жаль, далеко не завжди якість сигналу Wi-Fi відповідає нашим очікуванням.

Переривання зв’язку, повільна швидкість завантаження, “мертві зони” – все це може створити чимало проблем і викликати розчарування під час використання інтернету у квартирі.

Однак є хороша новина – поліпшити якість сигналу Wi-Fi можна без додаткових витрат на дороге обладнання.

Заінтригував? Читайте далі і ви дізнаєтеся 10 простих і ефективних способів, які допоможуть вам поліпшити сигнал Wi-Fi без додаткових витрат.

Розмістіть маршрутизатор у центрі квартири

Одним із перших кроків, який потрібно зробити, щоб поліпшити сигнал Wi-Fi у квартирі – правильно розмістити маршрутизатор. Ідеальний варіант → розмістити роутер у центрі квартири.

Що ближче ваші цифрові пристрої перебувають до маршрутизатора, то кращим буде з’єднання і швидшою буде швидкість приймання-передавання даних. Якщо ви живете у великій квартирі, то розміщення маршрутизатора в її центрі допоможе розподілити сигнал WiFi більш рівномірно по всій квартирі.

Видаліть усе, що заважає сигналу

Усе, що знаходиться між маршрутизатором і пристроєм, який ви використовуєте для підключення до інтернету, може уповільнити або послабити сигнал WiFi.

Якщо у вас є великі меблі, як-от книжкові шафи або дивани, розмістіть маршрутизатор ближче до вікна або дверей, щоб сигнал WiFi міг проходити вільно. Також варто уникати металевих поверхонь, які можуть відбивати сигнал.

Для забезпечення ширшого покриття квартири сигналом Wi-Fi, розмістіть роутер вище. Іноді, піднявши пристрій на одну полицю вище, можна значно поліпшити якість сигналу Wi-Fi у квартирі.

Змініть канал

Якщо ви живете у великому житловому комплексі, то велика кількість маршрутизаторів навколо будуть створювати перешкоди у вашому Wi-Fi. Буває що пристрій, що знаходиться поруч з маршрутизатором, не отримує заявленої провайдером швидкості.

Щоб уникнути цього і поліпшити сигнал WI-Fi, можна змінити канал, на якому працює ваш маршрутизатор. Це можна зробити в налаштуваннях маршрутизатора.

Пробуйте різні канали, щоб знайти найбільш підходящий і менш завантажений Для визначення завантаженості каналів можна скористатися різними утилітами – аналізаторами сигналу Wi-Fi.

Підключіть частину пристроїв по дроту

У кожної людини є щонайменше один пристрій, який підключається до Інтернету. Якщо у квартирі мешкає три людини, то таких пристроїв уже 3.

Додайте сюди розумні телевізори, ноутбуки та комп’ютери – і ось у вас уже величезний технопарк. Це без урахування різних смарт-девайсів, типу розумних лампочок, розеток тощо.

Розвантажити мережу Wi-Fi можна, підключивши частину домашніх пристроїв дротом.

Використовуйте 5 ГГц

Багато сучасних маршрутизаторів можуть працювати у двох діапазонах Wi-Fi: 2,4 ГГц і 5 ГГц.

Сигнал 5 ГГц швидший і він менш схильний до інтерференції, тому якщо у вас дводіапазонний роутер і є пристрої, що підтримують підключення по 5 ГГц діапазону → підключіть.

Але варто врахувати, що 5 ГГц сигнал має коротший радіус дії, тому для забезпечення покриття всієї квартири може знадобитися встановлення додаткових маршрутизаторів або репітерів.

Оновіть програмне забезпечення маршрутизатора

Регулярне оновлення програмного забезпечення маршрутизатора допомагає усувати помилки та покращувати продуктивність пристрою.

Оновлення можна виконати через інтерфейс маршрутизатора або завантаживши файл з оновленням із сайту виробника. У деяких випадках оновлення може призвести до збільшення швидкості інтернету та поліпшення сигналу Wi-Fi.

Очистіть кеш браузера та тимчасові файли

Тимчасові файли та кеш браузера можуть займати багато місця на жорсткому диску та сповільнювати роботу комп’ютера.

Іноді просте очищення кешу браузера і тимчасових файлів допомагає “поліпшити” сигнал Wi-Fi і “підвищити” швидкість інтернету.

Вимкніть невикористовувані пристрої

Якщо у вашій квартирі є безліч пристроїв, які під’єднані до Wi-Fi, але не використовуються наразі, то їх слід відключити від мережі Wi-Fi.

Невикористовувані пристрої можуть займати частину смуги пропускання і погіршувати якість сигналу для інших девайсів.

Перевірте комп’ютер на віруси

Віруси та інші шкідливі програми можуть сповільнювати роботу комп’ютера і використовувати смугу пропускання, що може призвести до зниження швидкості мережі та погіршення сигналу Wi-Fi.

Регулярна перевірка комп’ютера на наявність вірусів та їх видалення може допомогти поліпшити сигнал Wi-Fi.

Перезавантажте маршрутизатор

Перезавантаження маршрутизатора може допомогти усунути безліч проблем із сигналом Wi-Fi, таких, як нестабільність мережі, повільна швидкість та інші проблеми.

Просто вимкніть маршрутизатор, зачекайте кілька секунд і увімкніть його знову.

Бонусна порада

Не виставляйте в налаштуваннях маршрутизатора потужність сигналу на “максимум”. За правильного розміщення роутера у квартирі навіть половини потужності вистачить, щоб забезпечити якісним зв’язком усі ваші пристрої.

Викручування потужності на максимальний рівень, по-перше, збільшує загальну завантаженість каналів зв’язку. Адже кожен власник маршрутизатора, бачачи опцію “Потужність сигналу”, припускає, що саме ця чарівна функція вирішить усі його проблеми з Wi-Fi.

По-друге, чим сильніший сигнал, тим більше він впливає на людський організм. Так, поки що немає підтверджених фактів несприятливих наслідків wifi-мереж для здоров’я людей. Але це не означає, що докази не з’являться пізніше. Тому бережіть себе і своїх близьких.

Висновок

Виявляється для того, щоб поліпшити якість сигналу Wi-Fi у квартирі, необов’язково купувати додаткове обладнання або звертатися до фахівців – багато проблем можна розв’язати самостійно, використовуючи прості рекомендації та поради.

Однак якщо проблема з сигналом WiFi залишається невирішеною або ви не впевнені у своїх здібностях, краще звернутися до фахівців або провайдера інтернет-послуг для отримання кваліфікованої допомоги.

Не забувайте, що якість сигналу Wi-Fi може залежати від безлічі факторів, як-от розташування маршрутизатора, кількість під’єднаних пристроїв, наявність перешкод та інші. Тому, якщо один спосіб не допоміг вам розв’язати проблему, спробуйте інший – це допоможе поліпшити якість вашого Wi-Fi сигналу і насолоджуватися високошвидкісним інтернетом повною мірою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.