Як не потрібно вимикати комп’ютер або ноутбук

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто не замислюється про вимкнення комп’ютера або ноутбука – вимикають, як уміють. Давайте розглянемо кілька помилок недосвідчених користувачів, яким потрібно вимкнути комп’ютер. Пройдемося по них – може, хтось із читачів знайде в них свої дії і більше так не робитиме.

Вимкнення комп’ютера з розетки або з кнопки

Є у мене один такий товариш, який не хотів чекати завершення роботи Windows, а просто тиснув червону кнопку на мережевому фільтрі. Скінчилося це тим, що важливий файл, який було відкрито в редакторі, виявився пошкодженим і не підлягав відновленню. Тепер більше так не робить. Також не варто вимикати ПК або ноутбук утримуванням кнопки живлення – це називається примусовим вимкненням, і робити це потрібно лише в тому разі, якщо система зависла і не відповідає на команди.

Вимкнення ПК під час копіювання файлів

Якщо ви копіюєте файл з одного місця на інше, то потрібно дочекатися закінчення процесу або ж перервати операцію. В іншому разі можливі пошкодження файлів. На практиці зустрічалися ситуації, коли користувач натиснув “Вирізати”, а потім “Вставити” і не дочекався закінчення копіювання. Підсумок – вирізані файли були загублені, довелося використовувати програму для відновлення видалених об’єктів. Саме з цієї причини звичайному комп’ютеру потрібне джерело безперебійного живлення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вимкнення комп’ютера з відкритими програмами

Не всі програми можуть коректно завершити роботу в разі раптового вимкнення комп’ютера. Перед тим, як ви збираєтеся вимикати ПК, краще закрити всі відкриті програми. Вікна Windows закривати необов’язково.

Вимкнення ПК без збереження даних

Добре, якщо програма не дасть вимкнути комп’ютер і вкаже на те, що потрібно зберегти дані. Але бувають такі ситуації, коли користувач завершує роботу і не зберігає їх у надії, що програма сама це зробить. Так, сучасний софт вміє зберігати дані “на льоту”. Але якщо сам процес вимкнення збіжиться з моментом збереження даних, то може статися пошкодження тимчасових файлів, куди пише софт для збереження. Краще зберегти дані примусово і закрити програму перед вимкненням.

Завершення роботи під час оновлень

Раніше було простіше – ПК відключали тоді, коли жорсткий диск переставав тріщати. Зараз складніше – незрозуміло, що відбувається в комп’ютері. Точно не варто завершувати роботу під час оновлень програм або операційної системи – це може призвести до пошкодження файлів і некоректної роботи ОС. Тут усе просто – якщо немає видимих процесів оновлення софту або системи, то можна вимикати комп’ютер.

Який висновок?

  • Зберегти дані, закрити всі відкриті програми;
  • Правильно вимкнути комп’ютер за допомогою меню завершення роботи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.