Чи правда, що шпалери розряджають iPhone

iPhone є одним з еталонів автономності серед смартфонів. Незважаючи на це, у 2022 році Apple зробила наголос на користь автономності, створивши новий процесор А16 Bionic, що вже свідчить про брак часу автономної роботи. При цьому самі користувачі намагаються відключити зайві функції на кшталт оновлення контенту, щоб смартфон пропрацював довше. Чимало суперечок викликає і те, як впливають шпалери на батарею Айфона: одні кажуть, що заставка швидше розряджає пристрій, інші стверджують, що нічого подібного не відбувається. Істина ж за традицією знаходиться десь посередині. Давайте розберемося.

Насправді, дисплей справді є одним із найенергоємніших модулів у смартфоні, тому вибір шпалер справді впливає на автономність. Але не завжди.

Чому швидко сідає Айфон

Незважаючи на те, що в iPhone давно з’явилася темна тема, багато користувачів, як і раніше, віддають перевагу світлому оформленню укупі з яскравими шпалерами. Останні дійсно впливають на час автономної роботи iPhone, але не на всіх смартфонах однаково. Як ви знаєте, Apple випускає смартфони з IPS-екраном на кшталт iPhone 11 і iPhone SE, а також на основі OLED-матриць (iPhone 12, iPhone 13 і Pro-версії).

І в цьому криється основна відмінність: коли у вас на OLED-екрані встановлена темна заставка, це означає, що світлодіоди не підсвічуються зовсім, економлячи заряд батареї. Водночас, коли iPhone з IPS-екраном продовжує витрачати енергію навіть із темною заставкою, оскільки вся площа екрана працює цілком. Саме тому чорний колір на OLED-екрані має більш природний і глибокий вигляд, ніж на айфонах з IPS-матрицею, де він злегка підсвічується білим.

Користувачі з форуму з’ясували, що за максимальної яскравості iPhone з OLED-екраном споживає близько 5% енергії за увімкнених світлих шпалер, тоді як темна заставка розряджає смартфон на 3%. Інші користувачі провели власні заміри: цифри хоч і різняться (витрата у світлих близько 10% на годину, у темних – лише 3%), але перевага темного оформлення зберігається. Пояснюється це дуже просто: світлим шпалерам потрібне постійне підсвічування пікселів на OLED-екрані, а темним ні. При цьому потрібно враховувати те, скільки часу у вас горить заставка на екрані – ви ж не тримаєте iPhone в такому стані цілий день, правда ж?

З IPS-екранами все зрозуміло: колір шпалер не впливає на автономність смартфона. Єдине, на що варто звернути увагу – яскравість дисплея. Чим вона вища, тим більше заряду батареї витрачається на підсвічування екрана. Хороша новина в тому, що ви можете встановлювати яскраві шпалери на екран Айфона – це не вплине на автономність.

Чи впливають шпалери на батарею Айфона

У будь-якому разі, шпалери розряджають Айфон, але багато що залежить від їхнього типу. Так астрономічні шпалери в iOS 16 – не просто картинка, а цілий додаток, який споживає енергію навіть у фоновому режимі. Зокрема, заставка час від часу змінюється, оскільки з краю ще з’являється Сонце залежно від часу доби. Крім того, заставка використовує ваше місце розташування: зелена точка на заставці Айфона має гарний вигляд, але витрачає заряд батареї.

  • Зайдіть у Параметри.
  • Виберіть “Приватність і безпека”, натисніть “Служби геолокації”.
  • У розділі “Планетарій” вимкніть використання геолокації, включивши “Ніколи”.

Ви можете перевірити, скільки заряду витрачають шпалери на Айфоні, у відомостях акумулятора. У мене зображення Місяця витрачає близько 1%, хоча у деяких користувачів показник доходить і до 8%.

Багатьом користувачам, які не оновилися до iOS 16, невимовно пощастило: в їхніх айфонах ще залишилися хороші вбудовані стандартні зображення. Наприклад, колекція живих шпалер, які мають шикарний вигляд на екрані смартфона. Усе б нічого, але анімована заставка витрачає більше заряду, оскільки вона рухається, задіюючи відеоядра процесора. Відповідно, збільшується і витрата батареї Айфона.

Якщо використовувати сторонні живі шпалери, то багато чого залежатиме від промальовування зображення і використання додаткових модулів на кшталт вібромоторчика. Але все ж варто обмовитися: різниця буде незначною, оскільки багато ресурсів для руху заставки не потрібно. Додайте до цього те, що живі шпалери на айфоні працюють тільки за увімкненого екрана, тому в режимі очікування їхня витрата буде така ж, як і в нерухомих. Власникам потужних iPhone і зовсім не варто переживати через це – з таким акумулятором витрата енергії буде непомітною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.