Чи можна додатки в смартфоні перенести на карту пам’яті

Недостатньо вільного місця на телефоні можна виправити, якщо перенести програми на microSD-карту. Розкажемо, що для цього буде потрібно.

Чи можна переносити програми на картку пам’яті?

Можливість переміщати мобільні програми з внутрішньої пам’яті microSD повністю залежить від виробника смартфона. Найчастіше цю функцію реалізують на пристроях з невеликим внутрішнім сховищем, оскільки в цьому випадку вона є найбільш актуальною для користувачів. А ось сучасні моделі з пам’яттю вище за 64 або 128 ГБ такої можливості найчастіше позбавлені.

Якщо телефон підтримує перенесення, його можна здійснити кількома способами:

  1. Вбудованими засобами через налаштування у розділі «Програми».
  2. За допомогою технології Adoptable Storage.

Розберемо ці методи докладніше.

Перенесення додатків на microSD у налаштуваннях смартфона

Перевірити, чи є на смартфоні функція перенесення програм з одного сховища до іншого, можна в розділі «Всі програми» або «Управління програмами». Знайти його потрібно в установках телефону. Далі користувачеві знадобиться:

  • Вибрати будь-який додаток — варто віддати перевагу стороннім програмам, а не системним, оскільки останні переносяться вкрай рідко.
  • У меню вибрати дію «Перенести на SD-карту»

Опція, що шукається, може знаходитися в підрозділі «Пам’ять» або «Сховище» в цьому ж меню. Далі потрібно натиснути на рядок «Змінити» («Перенести») та вибрати microSD у списку запропонованих варіантів.

Важливо! Наявність можливості перенесення може змінюватись від програми до програми — якщо в одній програмі потрібних кнопок не виявилося, варто перевірити кілька інших програм зі списку встановлених.

Перенесення програми на microSD через Adoptable Storage

Деякі смартфони підтримують функцію Adoptable Storage – вона дозволяє пристрою сприймати microSD як системну пам’ять, а значить з’являється можливість безперешкодно перекидати на неї будь-які програми. Сама функція передбачає повне форматування карти пам’яті з видаленням будь-яких файлів на ній, тому використовувати її варто якщо:

  • Карта пам’яті нова або на ній немає жодних даних.
  • Карта буде використовуватися тільки в телефоні, оскільки після форматування її не можна буде виймати або вставляти в інші пристрої, які не зможуть її розпізнати.
  • Карта швидка – Class 10 або UHS-I (параметри можна дізнатися на упаковці з microSD). Оскільки вона стане частиною системної пам’яті, швидкість передачі даних безпосередньо впливатиме на продуктивність додатків.

Якщо всі пункти збіглися, можна починати перетворення microSD на внутрішню пам’ять. Для цього можна вийняти картку та вставити її заново, щоб з’явилося повідомлення про виявлення нової картки – в ньому знадобиться натиснути на дію «Настроить». Далі відкриється вікно, в якому потрібно вибрати пункт “Використовувати як внутрішнє сховище” та “Далі”.

Активувати Adoptable Storage можна також через налаштування телефону. Для цього потрібно:

  1. У розділі «Пам’ять» виберіть потрібну картку пам’яті та натисніть на три точки в кутку екрана.
  2. Вибрати розділ «Налаштування» і натиснути на рядок «Внутрішня пам’ять» у вікні.
  3. Підтвердити початок форматування та дочекатися закінчення процесу.

Важливо! Якщо потрібних функцій на телефоні не виявилося, смартфон не підтримує Adoptable Storage.

Після закінчення форматування у розділі «Програми» необхідно знову вибрати будь-яку несистемну програму та перевірити, чи з’явилася можливість перенесення.

Перенесення додатків на microSD сторонніми ПЗ

В окремих випадках обійти заборону розробників на перенесення програм можна сторонніми програмами. Більшість із них працює тільки при отриманні Root-прав, але деякі обходяться без цього. У Google Play можна знайти кілька програм, які з великою ймовірністю зможуть перенести програми на microSD, серед них варто зазначити:

  • AppMgr III – у програмі є список програм, доступних для перенесення, з яких потрібно вибрати бажане, а потім натиснути на дію “Перенести”.
  • Link2SD – може перенести програми, а також їх кеш. У деяких випадках, коли кеш програми дуже великий, тільки його перенесення на карту SD вже буде достатньо, щоб звільнити значний обсяг внутрішньої пам’яті.

Чому не вдається перенести програми на microSD?

Навіть із сторонніми програмами не завжди вдається перемістити програми із внутрішньої пам’яті на microSD. Причин цьому кілька:

  • Виробник смартфона встановив серйозні заходи, що перешкоджають перенесенню. У цьому випадку допоможе лише отримання Root-прав, яке позбавить користувача гарантії.
  • Розробник конкретної програми не допускає перенесення своєї програми. Найчастіше це відбувається, якщо програма некоректно працюватиме на зовнішньому носії або її файли пов’язані з системними.

У більшості випадків обійти ці обмеження вкрай складно, тому рекомендується звільняти пам’ять альтернативними способами – видаленням додатків, їхнього кешу (наприклад, кеша месенджерів, який часто забиває пам’ять), а також непотрібних файлів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.