Що таке iSIM, чим вона відрізняється від eSIM і чи варто її чекати на iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Жоден сучасний смартфон неможливо уявити без SIM-картки. Неважливо, яка вона: звичайна пластикова з невеликою мікросхемою чи вбудована eSIM. У будь-якому разі, щоб телефон дзвонив і писав, щось у ньому має бути. Apple завжди бігла попереду всієї планети і просувала зменшення самих сімок або взагалі відмову від них. Так, саме iPhone 4 став першим смартфоном з підтримкою microSIM, iPhone 5 започаткував епоху nanoSIM, а iPhone 14 у США взагалі не має роз’ємів під сім-картку, бо там продаються лише моделі з eSIM.

І це не дивно. У Купертіно давно плекають мрію про Айфон без роз’ємів і кнопок, що істотно знизить витрати на захист від води. І ось зовсім недавно Qualcomm представила наступне покоління сім-карт – iSIM, яка вбудовується безпосередньо в процесор пристрою. Розбираємося, чим відрізняється iSIM від eSIM і коли варто чекати Айфони з новою технологією.

Що таке iSIM

iSIM розшифровується як integrated SIM або, простіше кажучи, інтегрована. А інтегрується вона безпосередньо в процесор смартфона. При використанні eSIM компоненти в смартфоні практично не відрізняються від звичайної фізичної сімки. Усередині телефону розміщується спеціальний модуль eSIM розміром 6 на 5 міліметрів, і до нього кріпиться вся звична обв’язка у вигляді мікросхем і контактів. Так легко можна уявити, який вигляд має eSIM всередині смартфона. По суті, з конструкції зникає слот, а все інше на місці просто в трохи зміненому вигляді.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Розмір iSIM становить приблизно 1 квадратний міліметр.

Якщо ж говорити про iSIM, то при її використанні нічого цього в корпусі вже не буде. Вона знаходиться всередині чіпсета і не вимагає окремого живлення і з’єднання з модемом. Виходячи з цього, можна відразу зрозуміти, що в смартфоні з’явиться вільне місце. Як мінімум, це дасть змогу розмістити акумулятор трохи більшого розміру, а як максимум – придумати що-небудь цікаве з камерами, просто змістивши інші компоненти. Ну і, як зазначає Qualcomm, завдяки тому, що окреме живлення для iSIM не потрібне, то витрата акумулятора на стільникову мережу стане нижчою. Хотілося б дізнатися конкретні цифри, але поки їх не наводили.

Все це звучить багатообіцяюче, але, напевно, у вас вже виникло запитання: а як це все працюватиме у нас? Адже сучасні смартфони до нас офіційно не постачаються, а отже, виробники ніяк не працюють над адаптацією під наші мережі, що вже вилилося в низку проблем з iPhone 14. А тут все дуже просто. iSIM повністю сумісна з eSIM, і змінювати процедуру реєстрації мобільних номерів або інфраструктуру не доведеться. Це або додавання через мобільний застосунок оператора, або сканування QR-коду чи перенесення з іншого смартфона. Тому користувачі навіть не помітять різниці. Для нас із вами це буде великою перевагою. Отже, нова технологія точно не пройде повз.

Перші смартфони з iSIM, найімовірніше, ми побачимо ближче до кінця цього року. Qualcomm зробила спеціальну версію свого флагманського процесора Snapdragon 8 Gen 2 з підтримкою цієї технології. Тож залишилося дочекатися, хто з виробників ризикне першим. iSIM під час презентації демонструвалася на Samsung Galaxy Z Flip 3, що працює на Snapdragon 888. Тому ризикну припустити, що розкладачки від Самсунг, що виходять традиційно наприкінці літа, і стануть першими ластівками. І, до речі, тепер можна розраховувати, що дешеві Андроїди теж отримають iSIM. Якщо eSIM у них намагалися не вбудовувати, щоб не збільшувати вартість, то тут сімка буде одразу в процесорі, і жодних проблем виникнути не повинно.

iSIM в iPhone

Ну а з айфонами все не так просто. Оскільки Apple вже давно використовує власні процесори, то взяти технологію Qualcomm і поставити собі в чипсет не вийде. Або потрібна власна розробка, або ліцензування. Останнім часом ходять активні чутки, що Apple планує повністю відмовитися від співпраці з Qualcomm і почати виробництво навіть власних модемів, то сподіватися на занадто швидку появу iSIM в iPhone не варто.

Цього точно не станеться цього року. Спробуємо поставити на 2024 рік і процесор Apple A18. Але це все одно позитивний прогноз. Тим паче що нові чипи від Apple тепер дістаються тільки прошкам, тому базові моделі так і працюватимуть з eSIM. Все ж хотілося б, щоб найдорожчі флагманські смартфони у світі підтримували всі найкрутіші технології. Тож залишається сподіватися, що Apple швидко додасть у свої пристрої iSIM.

Макбук із SIM-картою

Але це технологія не тільки для смартфонів. Тепер без жодних проблем і витрат місця можна буде випускати Макбуки з сімкою. Оскільки практично всі Маки вже кілька років працюють на ARM процесорах Apple, то жодних проблем з інтеграцією виникнути не повинно. Залишається тільки додати iSIM у чипсет – і все. Інтернет буде в будь-якому місці, де немає Wi-Fi. Причому не обов’язково обмежуватися тільки ноутбуками. Зайвою така технологія не буде і в стаціонарних комп’ютерах. Хоча найчастіше вони розміщуються в зоні впевненого прийому Wi-Fi, але як резервне джерело інтернету цілком може стати в пригоді.

Ну і обов’язково з’явиться iSIM в Apple Watch. Енергоспоживання в годиннику Apple є однією зі слабких сторін, тому будь-який спосіб його зменшити буде з імовірністю 99% реалізовано. Хотілося б, звісно, подивитися, на скільки в умовах звичайного повсякденного використання менше енергії витрачає iSIM, але поки що це, на жаль, неможливо. Ось поступово і настає той час, коли виробники почали відмовлятися від SIM-карти у звичному нам розумінні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.