Що таке iSIM, чим вона відрізняється від eSIM і чи варто її чекати на iPhone

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Жоден сучасний смартфон неможливо уявити без SIM-картки. Неважливо, яка вона: звичайна пластикова з невеликою мікросхемою чи вбудована eSIM. У будь-якому разі, щоб телефон дзвонив і писав, щось у ньому має бути. Apple завжди бігла попереду всієї планети і просувала зменшення самих сімок або взагалі відмову від них. Так, саме iPhone 4 став першим смартфоном з підтримкою microSIM, iPhone 5 започаткував епоху nanoSIM, а iPhone 14 у США взагалі не має роз’ємів під сім-картку, бо там продаються лише моделі з eSIM.

Реклама

І це не дивно. У Купертіно давно плекають мрію про Айфон без роз’ємів і кнопок, що істотно знизить витрати на захист від води. І ось зовсім недавно Qualcomm представила наступне покоління сім-карт – iSIM, яка вбудовується безпосередньо в процесор пристрою. Розбираємося, чим відрізняється iSIM від eSIM і коли варто чекати Айфони з новою технологією.

Що таке iSIM

iSIM розшифровується як integrated SIM або, простіше кажучи, інтегрована. А інтегрується вона безпосередньо в процесор смартфона. При використанні eSIM компоненти в смартфоні практично не відрізняються від звичайної фізичної сімки. Усередині телефону розміщується спеціальний модуль eSIM розміром 6 на 5 міліметрів, і до нього кріпиться вся звична обв’язка у вигляді мікросхем і контактів. Так легко можна уявити, який вигляд має eSIM всередині смартфона. По суті, з конструкції зникає слот, а все інше на місці просто в трохи зміненому вигляді.

Розмір iSIM становить приблизно 1 квадратний міліметр.

Якщо ж говорити про iSIM, то при її використанні нічого цього в корпусі вже не буде. Вона знаходиться всередині чіпсета і не вимагає окремого живлення і з’єднання з модемом. Виходячи з цього, можна відразу зрозуміти, що в смартфоні з’явиться вільне місце. Як мінімум, це дасть змогу розмістити акумулятор трохи більшого розміру, а як максимум – придумати що-небудь цікаве з камерами, просто змістивши інші компоненти. Ну і, як зазначає Qualcomm, завдяки тому, що окреме живлення для iSIM не потрібне, то витрата акумулятора на стільникову мережу стане нижчою. Хотілося б дізнатися конкретні цифри, але поки їх не наводили.

Все це звучить багатообіцяюче, але, напевно, у вас вже виникло запитання: а як це все працюватиме у нас? Адже сучасні смартфони до нас офіційно не постачаються, а отже, виробники ніяк не працюють над адаптацією під наші мережі, що вже вилилося в низку проблем з iPhone 14. А тут все дуже просто. iSIM повністю сумісна з eSIM, і змінювати процедуру реєстрації мобільних номерів або інфраструктуру не доведеться. Це або додавання через мобільний застосунок оператора, або сканування QR-коду чи перенесення з іншого смартфона. Тому користувачі навіть не помітять різниці. Для нас із вами це буде великою перевагою. Отже, нова технологія точно не пройде повз.

Перші смартфони з iSIM, найімовірніше, ми побачимо ближче до кінця цього року. Qualcomm зробила спеціальну версію свого флагманського процесора Snapdragon 8 Gen 2 з підтримкою цієї технології. Тож залишилося дочекатися, хто з виробників ризикне першим. iSIM під час презентації демонструвалася на Samsung Galaxy Z Flip 3, що працює на Snapdragon 888. Тому ризикну припустити, що розкладачки від Самсунг, що виходять традиційно наприкінці літа, і стануть першими ластівками. І, до речі, тепер можна розраховувати, що дешеві Андроїди теж отримають iSIM. Якщо eSIM у них намагалися не вбудовувати, щоб не збільшувати вартість, то тут сімка буде одразу в процесорі, і жодних проблем виникнути не повинно.

iSIM в iPhone

Ну а з айфонами все не так просто. Оскільки Apple вже давно використовує власні процесори, то взяти технологію Qualcomm і поставити собі в чипсет не вийде. Або потрібна власна розробка, або ліцензування. Останнім часом ходять активні чутки, що Apple планує повністю відмовитися від співпраці з Qualcomm і почати виробництво навіть власних модемів, то сподіватися на занадто швидку появу iSIM в iPhone не варто.

Цього точно не станеться цього року. Спробуємо поставити на 2024 рік і процесор Apple A18. Але це все одно позитивний прогноз. Тим паче що нові чипи від Apple тепер дістаються тільки прошкам, тому базові моделі так і працюватимуть з eSIM. Все ж хотілося б, щоб найдорожчі флагманські смартфони у світі підтримували всі найкрутіші технології. Тож залишається сподіватися, що Apple швидко додасть у свої пристрої iSIM.

Макбук із SIM-картою

Але це технологія не тільки для смартфонів. Тепер без жодних проблем і витрат місця можна буде випускати Макбуки з сімкою. Оскільки практично всі Маки вже кілька років працюють на ARM процесорах Apple, то жодних проблем з інтеграцією виникнути не повинно. Залишається тільки додати iSIM у чипсет – і все. Інтернет буде в будь-якому місці, де немає Wi-Fi. Причому не обов’язково обмежуватися тільки ноутбуками. Зайвою така технологія не буде і в стаціонарних комп’ютерах. Хоча найчастіше вони розміщуються в зоні впевненого прийому Wi-Fi, але як резервне джерело інтернету цілком може стати в пригоді.

Ну і обов’язково з’явиться iSIM в Apple Watch. Енергоспоживання в годиннику Apple є однією зі слабких сторін, тому будь-який спосіб його зменшити буде з імовірністю 99% реалізовано. Хотілося б, звісно, подивитися, на скільки в умовах звичайного повсякденного використання менше енергії витрачає iSIM, але поки що це, на жаль, неможливо. Ось поступово і настає той час, коли виробники почали відмовлятися від SIM-карти у звичному нам розумінні.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Лужна Софія
Лужна Софія
Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: