Названо 10 речей, які не можна залишати поруч із роутером

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як відомо, сам по собі бездротовий сигнал Wi-Fi має досить значний радіус дії – близько 150 метрів на відкритій місцевості та 50 метрів у приміщенні. Однак у реальному житті між ним і споживачами завжди знаходяться якісь перешкоди. Насамперед на зниження впевненого прийому Wi-Fi впливають стіни, потім – деякі інші гаджети і предмети інтер’єру. Розповімо про найшкідливіші з них.

Мікрохвильові печі та радіоняні

Як відомо, будь-яка електроніка генерує електромагнітний шум, який впливає на роботу мереж Wi-Fi і загалом погіршує електромагнітну сумісність гаджетів із роутером.

Але найбільше впливають на роутер ті гаджети, які працюють з ним на одній частоті – 2.4ГГц. А головним ворогом для будь-якого роутера по праву вважається мікрохвильовка. Жоден захист не рятує від витоків потужного випромінювання магнетрона СВЧ-печі, яке може порушувати, а іноді й повністю перекривати сигнал від Wi-Fi.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Другим за ступенем впливу на домашню мережу Wi-Fi є радіоняні, які, як правило, теж сильно “фонують” і можуть частково або повністю перекривати сигнал від роздавального пристрою.

Холодильники

Ще одним побутовим приладом, який краще тримати подалі від роутера, є холодильник. Причина криється в електромагнітному випромінюванні, яке створюється під час його роботи. Двигун компресорної установки генерує електромагнітне поле, яке досягає свого піку в момент його пуску, чим спричиняє перешкоди в роботі Wi-Fi мереж і роутерів, розташованих у безпосередній близькості.

Бездротові камери Wi-Fi

Бездротові камери також не рекомендується розташовувати поруч із маршрутизатором. Будь-які Wi-Fi-пристрої піддаються впливу перешкод від інших гаджетів, що працюють на тій самій частоті. Це зумовлено таким явищем, як інтерференція хвиль.

На частоті 2,4 ГГц для бездротових мереж доступні від 11 до 13 каналів зв’язку шириною 20 або 40 МГц з інтервалами 5 МГц між ними. Гаджет, що працює на одному з таких каналів, неминуче передає перешкоди на сусідні канали і знижує їхню пропускну здатність.

Bluetooth пристрої

Багато користувачів намагаються розміщувати Wi-Fi роутер ближче до свого робочого місця – столу, на якому стоїть комп’ютер. І на це є вагомі причини: як правило, поруч з комп’ютером завжди є вільна розетка, а також можливість за необхідності підключити мережевим кабелем інші пристрої домашньої мережі. Однак таке розміщення також може стати причиною невпевненого сигналу Wi-Fi.

Мова про деякі Bluetooth-пристрої, такі, як бездротова клавіатура або миша. При розміщенні в безпосередній близькості до роутера, вони можуть створювати перешкоди, які порушують сигнал. Сюди ж можна віднести різні бездротові динаміки і гарнітури, що працюють на частоті 2,4 або 5 ГГц.

Як правило, істотних проблем для Wi-Fi Bluetooth пристрої не доставляють, проте легко можуть викликати падіння швидкості вашого інтернет-з’єднання.

Накопичувачі з USB 3.0

Багато роутерів сьогодні оснащуються високошвидкісними портами USB 3.0 для підключення зовнішніх USB-накопичувачів, однак вони також можуть негативно впливати на роботу Wi-Fi мереж. Про це ще в 2012 році повідомили в компанії Intel.

Інженери Intel провели дослідження щодо впливу USB 3.0 на роботу бездротових пристроїв у діапазоні частоти 2,4 ГГц, і з’ясували, що широкосмугові перешкоди, які випромінюють деякі пристрої USB 3.0, можуть призводити до зниження пропускної здатності бездротової лінії зв’язку роутера.

Рішення тут просте – під’єднувати пристрої не безпосередньо, а через кабель, намагаючись розташовувати їх якомога далі один від одного (але не більше 3 м, оскільки можливе падіння напруги в кабелі).

Дзеркала

Іншим предметом інтер’єру, через який сигнал від роутера може бути значно гіршим, є дзеркало, встановлене в безпосередній близькості. Дзеркало, залежно від розташування, може відбивати сигнал або блокувати його. Наприклад, сигнал від роутера, розташованого за дверцятами шафи-купе з дзеркалом, що висить на ньому, буде екрануватися.

І навпаки, дзеркало, встановлене навпроти роутера, відображатиме сигнал. Іноді ця особливість може стати вам у пригоді, наприклад, коли потрібно перевідбити сигнал від роутера в сусідню кімнату, за товстою стіною.

Картки з магнітною смугою

Картки з магнітною смугою також не рекомендується залишати поруч із роутером тривалий час. Нашкодити роутеру вони, звісно, не зможуть, зате можуть легко прийти в непридатність самі.

Магнітні смуги на картах відрізняються одна від одної рівнем коерцитивності – силою магнітного поля, необхідною для зміни закодованих у них даних. Смуги складаються з мікроскопічних магнітних частинок, які під час контакту зі зчитувальним пристроєм формують бінарну інформацію.

Картки з низькою (LoCo) коерцитивністю, наприклад, бонусні картки торговельних мереж, транспортні картки або картки готельної сфери, сильніше схильні до впливу зовнішніх магнітних полів, тому можуть вийти з ладу навіть після нетривалого перебування біля роутера.

Акваріуми

Погіршити сигнал від роутера може і звичайний акваріум. У чистому вигляді вода є діелектриком, однак у своєму природному стані, як, наприклад, в акваріумі, вода містить розчинені солі та інші речовини, що робить її частковим провідником. Радіохвилі, у міру проходження крізь воду, заломлюються і послаблюються, що призводить до погіршення сигналу. Особливо це стосується акваріумів з морською водою.

Розміщувати акваріум поруч із роутером не варто і через підвищену вологість. Волога, яка може потрапити на пристрій, може стати причиною короткого замикання або навіть пожежі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.