Скільки пам’яті потрібно Android-смартфону у 2023 році. Які конфігурації вже не варто обирати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Об’єм пам’яті смартфона (як оперативної, так і постійної) – вкрай важливий показник. Про нього варто пам’ятати, якщо ви хочете, щоб ваш новий девайс працював довго і стабільно.

Щоб ви не зіткнулися з неприємною ситуацією, за якої вам дуже скоро після купівлі не вистачатиме пам’яті смартфона, важливо ухвалити правильне рішення під час вибору версії гаджета. Далі я розповім, які конфігурації пам’яті варто розглядати у 2023 році.

Вимоги свіжих версій ОС Android

Але почати варто з мінімальних вимог самої системи. Навіть полегшена Android 13 (Go Edition) тепер не працюватиме на пристроях, у яких менше 2 ГБ ОЗП і 16 ГБ флеш-пам’яті. Це мінімум, який необхідний максимально урізаній версії системи.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Природно, для запуску і стабільної роботи звичайної ОС Android потрібно набагато більше. І хоча зміна вимог стосується лише базових пристроїв, фактично ситуація інша. Якщо раніше смартфонам на повноцінному Android вистачало і 4 ГБ ОЗП, то тепер навіть у рекомендаціях Google сказано, що мінімум для комфортного використання – 6 ГБ.

Оперативна пам’ять – що це і скільки потрібно?

Оперативний запам’ятовуючий пристрій (ОЗП) – невід’ємний компонент апаратного забезпечення будь-якого смартфона. Це свого роду цифрове сховище. Воно, по-перше, необхідне для швидкого завантаження/розвантаження даних запущених застосунків, що працюють на фоні. По-друге, частина такої пам’яті використовується самою операційною системою.

Крім того, у світі Android безліч брендів. Виробники створюють різні оболонки поверх системи, а також встановлюють додатки, які не завжди можна видалити. І все це впливає на те, скільки пам’яті вам буде доступно навіть без запущених вами програм.

А ще все залежить від того, як ви плануєте використовувати свій гаджет. Для базових завдань (перегляд відео, повідомлення, дзвінки, соціальні мережі та невелика кількість вкладок у Chrome) потрібно менше пам’яті. Але пам’ятайте, що не тільки сама ОС стає важчою і споживає більше пам’яті, а й сторонні додатки збільшують свої апетити.

Якщо запускаєте багато застосунків разом, граєте у вимогливі ігри або займаєтеся створенням контенту, варто одразу обирати підвищений обсяг ОЗП – від 8 ГБ. Так, часто в смартфонах є можливість збільшити цей обсяг за рахунок накопичувача. Але це не завжди працює добре. Та й постійна пам’ять має бути швидкою, щоб ефект був помітним.

Навіть якщо є опція розширення ОЗП, мінімум для нормальної роботи системи у 2023 році – 6 ГБ. Але варто пам’ятати, що багато що залежить від оптимізації. Якщо смартфон не може розумно розпоряджатися пам’яттю, то проблеми будуть у будь-якому разі. До того ж при переході на нову версію Android вимоги можуть змінитися. Якщо пам’яті не вистачить, гаджет не отримає оновлення або зміниться тільки версія оболонки.

Важливо❗ Що більше в пристрої оперативної пам’яті, то більше додатків він може тримати у фоні одночасно. Якщо важлива багатозадачність і ви часто перестрибуєте з однієї програми в іншу, враховуйте це при виборі смартфона.

Який обсяг накопичувача обирати?

А ось із накопичувачем усе дещо простіше. На відміну від оперативної пам’яті, він зберігає дані (всі ваші файли та встановлені додатки) постійно. Вони залишаються там, поки ви їх не видалите. І перед рішенням про купівлю нового гаджета, перевірте, скільки зайнято пам’яті на вашому поточному, якщо ви плануєте переносити дані.

Відразу потрібно запам’ятати, що менше 128 ГБ брати у 2023 році не варто. Виняток можуть становити лише найдоступніші смартфони на Android Go. В інших же випадках 128 ГБ – мінімум, якщо бракує коштів на модель з більшим об’ємом пам’яті. Наприклад, ось так заповнений накопичувач на моєму OnePlus 9RT через 6 місяців після покупки:

Річ у тім, що сучасні версії Android самі по собі займають найчастіше від 13 ГБ, а іноді значно більше. Плюс на пристроях зазвичай є набір встановленого ПЗ, яке також від’їдає місце. Додайте сюди ще й необхідні вам додатки, особисті файли, фото/відео. Навіть 64 ГБ у сучасних реаліях уже вкрай мало.

Так, іноді частково проблему нестачі пам’яті можна вирішити встановленням карти MicroSD. Але я не раджу використовувати такі картки. Ось у цій статті я детально розповідав, чому. Плюс часто в сучасних смартфонах уже немає відповідного слота.

Отже, якщо ви плануєте купівлю гаджета на повноцінній версії Android, то я не раджу обирати моделі з 4/64 ГБ пам’яті або менше. На мій погляд, мінімальна конфігурація, яку варто розглядати у 2023 році, – 6 ГБ ОЗП і накопичувач об’ємом 128 ГБ. Такий варіант дозволить хоча б перший рік користуватися смартфоном без особливих проблем. Якщо ж вам необхідний смартфон на 2-3 роки, то ваш мінімум – 8/256 ГБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.