Як правильно вибрати смартфон: найважливіші характеристики, на які треба звертати увагу

5G і 4К-дисплей навряд чи вам знадобляться, а ось процесор краще вибрати потужніший.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні смартфони стають дедалі більш нашпигованими різними потрібними (і не дуже) функціями. Важливо розуміти, які технічні фішки вам потрібні, а за які ви переплатите зайві кілька тисяч гривень.Розповідаємо, на які характеристики варто дивитися насамперед!

Дисплей

Тут вам потрібно розуміти діагональ і тип матриці. Від діагоналі залежить, наскільки зручно буде тримати смартфон у руці: навряд чи вийде набирати однією рукою повідомлення на 6,5-дюймовій “лопаті”.

Що стосується типу матриці, тут вибір залежить від цінового сегмента. Доступні смартфони найчастіше оснащують IPS-матрицями, у яких непогана передача кольору, але маленька пікова яскравість. Телефони середнього і вищого сегмента частіше отримують матриці AMOLED або OLED. Обидві хороші, але AMOLED досить сильно їсть заряд батареї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви любите грати на смартфоні, варто звернути увагу на частоту оновлення дисплея. Стандартних 60 Гц вам буде замало, тож краще вибрати смартфон з показником 90 або навіть 120 Гц.

Продуктивність

Мабуть, найважливіша частина вибору пристрою. Від процесора й оптимізації смартфона залежить, скільки завдань одночасно він зможе виконувати і наскільки вимогливі програми запускатиме. Але не дивіться на кількість ядер: навіть восьмиядерний смартфон може програти за швидкістю шестиядерному, якщо останній краще оптимізований.

Головний стандарт – це бенчмарк, або тест на продуктивність. Різні організації тестують смартфони в режимі високого навантаження і за результатами тесту присуджують пристроям рейтинг у балах. Що вищий бал – то швидше й успішніше смартфон справляється із завданнями.

Найпопулярніший бенчмарк на даний момент – AnTuTu Benchmark. Просто заходьте на сайт, вводьте назву вподобаної моделі смартфона і побачите, наскільки телефон хороший, як порівняти з іншими моделями.

Із загальних рекомендацій можемо додати, що для щоденного користування вам цілком вистачить 4 ядер процесора і 6 ГБ оперативної пам’яті. Якщо ж ви збираєтеся навантажувати смартфон роботою в графічних редакторах чи відеоіграми, то краще пошукати пристрій із 6 або 8 ядрами, а також щонайменше 8 ГБ “оперативки”. Щодо внутрішньої пам’яті – менше, ніж 64 ГБ, для сотень фотографій і відео вам точно буде мало.

Акумулятор і зарядка

Багато сучасних смартфонів пропонують акумулятори ємністю 4500-5000 мАг. Те, наскільки швидко телефон “сяде”, визначається купою параметрів – від яскравості екрана до того, як добре виробник оптимізував операційну систему. Але батареї ємністю менше 4000 мАг вам точно надовго не вистачить.

Важливо дивитися на підтримувану потужність зарядки. Добре, якщо смартфон підтримує швидку зарядку. Причому під це поняття потрапляють зарядні пристрої потужністю як 25-30 Вт, так і 100 Вт і вище. Але не можна зловживати такими ЗП: що більша потужність зарядки, то більше смартфон може перегрітися, а батарея – розгубити свою ємність.

Камера

Багато компаній роблять кількість пікселів і якість зйомки головною фішкою кожного флагманського смартфона. Ширококутні модулі, “телевіки”, сотні пікселів, лідари і режим нічної зйомки – все це круто, але в повсякденному житті ми про них можемо навіть не згадати.

У iPhone 13 Pro Max три 12-мегапіксельні модулі, але ні в кого не повернеться язик сказати, що він знімає гірше, ніж топовий Samsung Galaxy S22 з основним модулем на 50 МП. Тому читайте професійні огляди смартфонів, щоб визначити якість фото “на око”.

Підсумок

Не будемо заглиблюватися в обговорення оболонок операційної системи або ступінь захисту від води (яку середньостатистичний смартфон не любить). Замість цього ще раз пройдемося по головних пунктах:

  • Дисплей обираємо за зручністю, типом матриці та герцовкою;
  • Продуктивність оцінюємо за бенчмарками;
  • Адекватний мінімум – це 64 ГБ внутрішньої пам’яті, 6 ГБ ОЗП і 4 ядра;
  • Хороший акумулятор починається з 4500 мАг, але швидкість зарядки теж важлива;
  • Не спокушаємося на режими нічної зйомки, десятки мегапікселів і 100-кратний зум;
  • Орієнтуємося на якість зйомки в оглядах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.