Скільки пам’яті достатньо сучасному смартфону у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Абсолютний мінімум “оперативки” для смартфона на Android – 4 гігабайти. Краще, звісно, 6 або 8. Тільки що більше оперативної пам’яті в смартфоні, то потужнішим і дорожчим буде коштувати сам апарат. Ніхто не буде ставити 8 гігабайт у смартфон зі слабким процесором. Купуючи смартфон з 8 гігабайтами ОЗП, ви отримаєте дуже пристойний пристрій, якого вистачить без проблем на найближчі пару років.

Купувати смартфон з менш ніж 4 “гігами” можна лише в тому випадку, якщо гаджет працює на полегшеній версії Android Go. Це відгалуження операційної системи призначене для слабких девайсів з кількістю ОЗП від 1 гігабайта. Але знову ж таки – такий пристрій не буде працювати дуже швидко.

“Постійна пам’ять у телефоні” – перша асоціація, яка виникає майже у кожного користувача смартфоном – “її завжди не вистачає”. Навіть якщо ви регулярно “чистите” свій девайс, заповітні гігабайти з кожним днем витікають, як вода крізь пальці. То чому виробники одразу не роблять великі об’єми і відмовляються від додаткових карт пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пам’ять коштує дорого

Якщо сильно спростити опис того, що являє собою пам’ять у телефоні – це складні чіпи, здатні зберігати заряди енергії. Що більше умовних осередків у чипі, то більше інформації можна зберегти. Тому бюджетні смартфони оснащені пам’яттю в 32-64 гб. Цього було цілком достатньо у 2015 році, зараз це “прожитковий мінімум”. Середній сегмент смартфонів зазвичай оснащений 128 гігами, з цими цифрами вже можна жити, але якщо девайс оснащений хорошою фото/відео камерою, то пам’ять доведеться регулярно чистити. З кожним оновленням програми та операційної системи використовується більше місця, також значні обсяги потрібні для медіафайлів і кешу.
Пам’ять топових девайсів починається від 256 Гб.

Маркетинг теж ніхто не відміняв, брак пам’яті в топі причин зміни смартфона. Ми спочатку хочемо заощадити за рахунок об’єму постоянки, а потім через її нестачу йдемо купувати дорожчу модель з більшим об’ємом. Ну і “хмарні історії”, які почали і продовжують Apple, відмовившись від слотів карт пам’яті, приносять регулярний прибуток і, по суті, зручніші та надійніші. Навряд чи комусь вистачає п’яти безкоштовних гігів, багато хто регулярно збільшує обсяг хмари.
Можливо, коли прийде 5G, великі обсяги пам’яті не знадобляться – вартість хмарного сховища впаде в рази, а швидкість буде набагато вищою за поточні реалії.

Що щодо Андроїда?

Дійсно, багато флагманів на Андроїд, як і раніше, підтримують карти пам’яті об’ємом до 1 терабайта. Цього вистачить надовго. Але є два нюанси:

Карта пам’яті не найнадійніший накопичувач. Смартфон під дією зовнішніх факторів або зносу може перестати її визначати. Втратити дані дуже просто, а ось відновити їх складно.

Не всі програми можуть завантажуватися на карту пам’яті. Викликано це тим, що швидкість читання/запису у flash-накопичувача істотно менша, ніж у модуля пам’яті, вбудованого в смартфон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.