ТОП-5 мікрофонів для стрімів і подкастів

Простенький мікрофон вбудований в більшість навушників, але його частотний діапазон вузький, а фільтрація шуму малоефективна. Тому розумніше придбати окремий настільний USB-мікрофон. Окрім запису подкастів та проведення стрімів через додаток OBS, він підвищить комфорт спілкування в Skype, Zoom, Discord і мультиплеєрних іграх. Ми підібрали п’ятірку різнопланових мікрофонів: від недорогої гусячої шиї до конденсаторного з трьома капсулями.

Marvo MIC-05 — гідний кандидат на роль вашого першого мікрофона для спілкування в голосових чатах та онлайнових іграх. Виконаний у форматі так званої гусячої шиї, тому займає мінімум місця на столі і дозволяє гнучко міняти кут нахилу. Електретний капсуль, який є різновидом конденсаторного, має частотний діапазон від 30 до 16000 Гц. Це звісно не рівень професійних подкастерських мікрофонів, але значно краще більшості бюджетних мікрофонів.

Вбудована функція еквалайзера дозволяє на льоту міняти звучання вашого голосу: дорослий на дитячий, чоловічий на жіночий або навпаки. Це додасть гумору у спілкуванні з друзями та колегами під час робочих зідзвонів. Підставка мікрофона оснащена плавним регулятором гучності, механічною кнопкою вимкнення запису і декорована RGB-підсвічуванням. Також є додатковий USB-порт і 3.5-міліметровий аудіороз’єм для навушників. Тобто бонусом до мікрофону ви отримуєте ще й зовнішню аудіокарту.

Fifine A8V — оптимально збалансований за ціною і характеристиками мікрофон для Windows-компьютера чи Apple-ноутбука. Для обох операційних систем не потребує ручного встановлення драйверів, а працює одразу після підключення до порту USB завдяки технології Plug&Play. Також офіційно сумісний з ігровими консолями PlayStation і мобільними гаджетами на базі Android. Корпус мікрофона декоровано багатоколірним RGB-підсвічуванням, яке за бажання можна повністю вимкнути.

Тоді як у молодшої моделі A6V підсвічування вимикається лише разом зі звукозаписом.
В комплекті з A8V постачається мініатюрна складна тринога, що спрощує транспортування у рюкзаку. А от амортизуюче кріплення під назвою павук не знімається. Направленість запису — тільки кардіоїдна, тобто під невеликим кутом вперед. Частотний діапазон складає 50 – 20000 Гц. Тиха сенсорна клавіша дозволяє вимкнути, а потім знову увімкнути мікрофон без дратуючого клацання.

Lorgar Voicer 931 — мікрофон у максимальній комплектації, який можна назвати професійною станцією звукозапису. Окрім безпосереднього записуючого пристрою, в коробці ви знайдете вібропоглинаюче кріплення-павук, зовнішній тканинний поп-фільтр і, головне, пантограф. Ця тонко налаштовувана підставка дозволяє розмістити мікрофон максимально близько до користувача. При цьому сам пантограф не буде заважати керуванню мишею та друку на клавіатурі.

А коли мікрофон не потрібен, пантограф дозволяє легко відсунути його якнайдалі, там де він буде чекати наступної робочої сесії. Сприяє цьому знімний кабель USB Type-C довжиною аж 2.5 метра. Корпус мікрофона зроблений з міцного алюмінію, а конденсаторний капсуль покритий нікелем для захисту від корозії (частотний діапазон 50 – 18000 Гц). Додане гніздо Mini-Jack для прослуховування запису в реальному часі. Також в асортименті Lorgar є аналогічні мікрофони з простішою комплектацією.

Fifine K726 — студійний мікрофон, який підтримує одразу два варіанта підключення. Першим є універсальний кабель USB, що говорить про власну вбудовану аудіокарту в мікрофоні. Тобто дана модель є самодостатньою: підходить для ПК, ноутбуків і мобільних гаджетів. Другим же варіантом підключення є спеціалізований XLR-кабель, який постачається у комплекті. Призначений він для зовнішніх звукових карт чи багатоканальних мікшерів.

Ці пристрої дозволяють отримати максимально природнє RAW-звучання (частотний діапазон 20 – 20000 Гц) без програмної обробки вбудованою аудіокартою. А також вести запис одночасно з кількох мікрофонів, наприклад для подкастів чи прямих трансляцій з гостями. У K726 є подвійний поп-фільтр (один внутрішній, другий зовнішній) і знімне кріплення-павук. А от підставки немає жодної, що дозволяє користувачу самостійно обрати оптимальну: триногу чи пантограф зі стандартизованим кріпленням 3/8 дюйма.

Cougar Screamer X — мікрофон з трьома 16-міліметровими капсулями з частотою від 20 до 20000 Гц, що дозволяє вести запис у чотирьох режимах. Першим є класичний кардіоїдний з невеликим кутом вперед, який використовується за замовчуванням у більшості мікрофонів. Другим режимом є гармата, тобто вузьконаправлений вперед, який мінімізує потрапляння будь-яких побічних звуків. Третім є двонаправлений для запису діалогового подкасту з гостем, а четвертим — всенаправлений для великої компанії.

Також останній режим дозволяє записуватися аматорським гуртам з вокалом і музичними інструментами. Але основним призначенням Cougar Screamer X є все ж таки геймінг і стрімінг. Для цього передбачений ще один режим з програмним шумопоглинанням. Ніжка мікрофона має м’які демпфери, що амортизують удари руками по клавіатурі під час друку тексту. Є також RGB-підсвічування і додатковий порт USB, наприклад для радіоадаптера бездротової мишки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.