Що таке оптимізована нічна зарядка смартфона

У старих телефонах батареї потрібно було заряджати за певними правилами, інакше їх роздувало до тріщин у корпусі. У наш час батареї літій-іонні й особливого поводження не вимагають. При цьому є чинники, які можуть скоротити термін їхньої служби. Наприклад, перегрів, неоригінальний адаптер тощо.

На жаль, нічна зарядка – один із чинників, який безпосередньо не шкодить, але гарантований виробником термін у 2-3 роки може скоротити. Як саме?

  • У багатьох смартфонах є функція швидкого заряджання. Смартфон всю ніч стоїть на зарядці, при цьому на саму зарядку потрібно всього 1-2 години. Для функції оптимізованої нічної зарядки швидке заряджання варто відключити.
  • Друга проблема випливає з першої. Смартфон підключений до зарядки. Заряд швидко заповнюється до 100%, але телефон залишається підключеним. Згодом фонові програми тощо витрачають заряд, а “розумна” система знову наздоганяє його до 100%. І так повторюється, поки не висмикнете з розетки.

Виробники знають звички та вподобання своїх користувачів, тому вони продумали сучасні смартфони, щоб убезпечити їх від непотрібної зарядки і звести наслідки такого процесу до мінімуму.

У смартфонах різних виробників ця опція називається по-різному: “Оптимізована зарядка”, “Адаптивна зарядка” тощо. Суть скрізь одна. Смартфон не швидко і відразу заряджається до 100%, а потроху і поступово заповнює відсутню енергію.

Як приклад увімкнемо функцію на iPhone. Ці смартфони на iOS, і ця функція доступна, починаючи з 13-ї версії. Передбачено машинне навчання, під час якого система аналізує ваші звички і час, коли ви ставите смартфон на зарядку. У результаті, навіть якщо телефон буде підключений до мережі 24/7, заряджатися він буде в конкретні години.

Як увімкнути оптимізовану зарядку на iPhone:

  1.  У налаштуваннях заходьте у вкладку “Акумулятор”.
  2. Знаходите пункт “Стан акумулятора”.
  3. Переходьте в рядок “Оптимізована зарядка” й активуєте його.

На екрані з’явиться повідомлення про те, що потрібна опція ввімкнулася, і під час підключення до зарядки ви побачите, скільки часу буде потрібно до 100%.

Для кожного смартфона алгоритм і пункти в меню налаштувань називаються +/- однаково.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.