Скільки пам’яті вам потрібно в смартфоні

Отримувати нав’язливі повідомлення про нестачу вільної пам’яті або переплачувати за фактично зайві ГБ? Оскільки потреби не у всіх людей однакові, виробники часто пропонують одні й ті самі моделі з різним об’ємом пам’яті (від цього залежатиме ціна гаджета).

А тепер докладніше…

З роками існування смартфонів стандарт обсягу вбудованої пам’яті постійно змінювався. Те, за що раніше ви могли заплатити серйозну суму, більше не вважається навіть мінімумом. Наприклад, Samsung Galaxy S2 постачався з 16 ГБ пам’яті в 2011 році, був ще й дорожчий варіант з 32 ГБ. За сучасними мірками такий обсяг пам’яті може викликати хіба що призначену для користувача паніку в найстрашнішому кошмарі.

Варіант на 32 ГБ зараз можна зустріти в бюджетному сегменті ринку пристроїв, хоча навіть у цьому клані влаштувалися конкуренти з 64 ГБ. А далі граємо на підвищення – 128 ГБ, 256 ГБ, 512 ГБ і, нарешті, 1 ТБ. Чудовими прикладами досконалості в цій градації є iPhone 13 Pro і iPhone 14 Pro від Apple. Але що більший об’єм вбудованої пам’яті, то дорожчий пристрій – згадати тільки, що за ціною iPhone можна купити стареньку, але ще живу представницю вітчизняного автопрому. Ну це для прикладу і порівняння.

На папері 64 ГБ або 128 ГБ виглядають гарно та багатообіцяюче, проте ви ніколи не отримаєте саме такий об’єм порожнього простору навіть у новому гаджеті. Частина зайнята операційною системою та попередньо встановленими додатками. Також, коли пам’ять забита повністю, смартфон може зависати або працювати повільно.

Використання пам’яті кожним окремим користувачем відбувається по-різному. Любите перетворювати пристрій на відео- та фотоальбом? 64 ГБ однозначно буде замало, адже кількість файлів у телефоні постійно наростає. 128 ГБ вистачить приблизно на півроку активного збору контенту у вигляді фото ваших котів і розширеної колекції аудіо (за мінімальної кількості збережених застосунків із Магазину та відсутності ігор).

Ще один фактор, на який слід зважати, або чиясь пристрасть – це ігри. Якщо ви регулярно граєте в ігри з навороченою графікою, такі як Fortnite, Call of Duty або PUBG, без питань варто танцювати від 128 ГБ. Якщо ж ви користуєтеся хмарою і вважаєте за краще зберігати власні файли в Інтернеті, не потрібно купувати пристрій на 128 ГБ. Досить регулярно створювати резервні копії файлів і видаляти їх локально, звільняючи місце в пам’яті смартфона.

Окрема категорія користувачів – доросла аудиторія, яка не зберігає файли настільки ж активно, як і молодь, а на додачу до цього не прагне фотографувати багато. Або зовсім не знає, як розібратися в додатку Камери. Адже Telegram з новинами достатньо! 64 ГБ у цьому випадку вистачить.

Як висновок: що більше ГБ вбудованої пам’яті, то довше триває ваш користувацький спокій, а період бездумного збереження даних збільшується. “Бездумне” в цьому контексті означає, що ви вільно можете зберегти файл, а не видалити старий файл заради збереження нового. Отже, що більше фото ви хочете зберігати, аудіо, ігор та додатків, то більше ГБ знадобиться. І закінчимо всім до болю знайомим мемом…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.