Як підібрати блок живлення для телефону – дієві поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як підібрати блок живлення для телефону – доволі популярне питання для практично будь-якого користувача. Сучасні телефони є для нас незамінними пристроями в повсякденному житті і мають різноманітний функціонал для роботи, хобі та розваг. У пам’яті смартфона зберігається безліч важливих даних, які можуть знадобитися нам у будь-який момент.

Тому важливо, щоб його за потреби завжди можна було швидко зарядити. Блоки живлення є необхідними комплектуючими, але при цьому їх досить легко зламати або втратити. Також може знадобитися купівля додаткового зарядного пристрою для офісу або поїздки.

На перший погляд, усе досить легко – потрібно просто знайти комплектуючі з відповідним роз’ємом. На ділі, це не єдиний критерій, неправильний вибір параметрів блоку живлення може призвести до швидкого зносу або поломки пристрою. Розберемося, як підібрати новий зарядний пристрій для смартфона, щоб він не тільки добре виконував свої функції, а й довго служив і не завдав пристрою шкоди.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Роз’єм

Не єдине, але першочергове завдання – визначити, який роз’єм повинен бути у нового аксесуара. Як правило, сучасні телефони мають роз’єми таких типів:

  • micro-USB
  • Lightning
  • USB Type-C.

Перший тип – стандартний роз’єм для пристроїв на платформі Android. Другим оснащена більша частина смартфонів Apple. Роз’єм формату USB Type-C останнім часом дедалі частіше використовується і найрізноманітнішими виробниками. Старіші моделі можуть мати найрізноманітніші типи роз’ємів. Під час купівлі ретельно придивіться до конфігурації нового кабелю, тому що між собою безпосередньо різні роз’єми не поєднуються.

Останнім часом поширення набули аксесуари, у яких кабель і адаптер є окремими частинами. Як правило, вони з’єднуються за допомогою стандартного USB-роз’єму. Це дає змогу за необхідності міняти не весь блок живлення цілком, а тільки окрему частину в разі її поломки, або, наприклад, якщо ви вирішили обзавестися довшим кабелем для більшої зручності. При цьому USB-вихід на адаптері має збігатися з USB-роз’ємом на одному з кінців кабелю.

Тип блоку живлення

Далі варто визначитися, якого типу зарядний пристрій вам потрібен і де його використовуватимуть. Блоки живлення діляться на три типи:

  • мережеві;
  • бездротові;
  • автомобільні.

Мережеві є найбільш поширеним типом. Складаються з адаптера з вилкою, який під’єднується до мережі через розетку, і кабелю, що приєднується до самого смартфона. Такий зарядний пристрій найчастіше досить компактний, тому його зручно носити з собою.

Бездротові блоки живлення для смартфона не потребують під’єднання до нього кабелю (вмикаються в розетку тільки вони самі). Принцип їхньої роботи наступний: телефон просто розміщується на підставці і заряджається за рахунок магнітної індукції. Підставка може бути стандартною горизонтальною або вертикальною. Якщо ви плануєте просто класти смартфон на підзарядку, не використовуючи його в цей час, вам підійде перший варіант. Якщо ви збираєтеся щось читати або дивитися з телефону, писати повідомлення тощо – вертикальна підставка буде набагато зручнішою. Однак потрібно пам’ятати, що не всі пристрої підтримують можливість бездротової зарядки – тому якщо ви вирішили обзавестися саме цим типом, упевніться, що у вашого смартфона є така функція.

Автомобільні зарядні пристрої підключаються до гнізда запальнички (прикурювача) автомобіля і використовують його внутрішню напругу. Вони складаються з акумулятора та кабелю, який під’єднують до телефона так само, як під час звичайної зарядки від мережі.

Виробник

Від якості блоку живлення залежить не тільки те, як швидко ваш смартфон поповнить енергію, а й безпека пристрою. Неякісні комплектуючі можуть дуже повільно заряджати батарею, але найгіршими наслідками можуть бути її швидке зношування або навіть займання внаслідок перегріву. Щоб уникнути неприємних сюрпризів, варто вибрати якісний товар від надійного виробника.

Оригінальні комплектуючі – запорука якості та гарантованої сумісності з вашим пристроєм. Однак у них є і недолік – висока ціна. Також оригінальний зарядний пристрій саме для вашої моделі телефону може бути складно знайти в продажу. З цієї причини користувачі дуже часто віддають перевагу сумісним комплектуючим від виробників, з якими бренди укладають контракт. Такі аксесуари коштують дешевше, завжди доступні в продажу, і при цьому практично нічим не поступаються оригінальним. Купуючи сумісний зарядний пристрій, ви отримуєте гарантію якості без переплати за бренд.

У переходах або на вулиці часто можна зустріти дуже дешеві блоки живлення від невідомих виробників. Незважаючи на привабливу ціну, користуватися такими аксесуарами настійно не рекомендується. Вони не відповідають стандартам безпеки, і через їхні неякісні деталі батарея телефона може вийти з ладу. Подібні зарядні пристрої також швидко ламаються, або не працюють із самого початку.

Сила струму і швидкість заряджання

Обираючи зарядний пристрій для телефону, варто звернути увагу і на такий параметр, як сила вихідного струму. Чим вона більша, тим швидше зарядиться ваш пристрій. Вимірюється сила струму в амперах і позначається буквою “А” на корпусі адаптера, і найпростіше під час вибору орієнтуватися на це маркування. Найчастіше звичайний блок живлення має силу струму в 1 А, рідше – від 2 до 2,4 А. Швидкість зарядки можна збільшити, використовуючи аксесуари з параметрами вище стандартного. При цьому не варто боятися нашкодити смартфону – блоки живлення від надійних виробників оснащені спеціальним контролером, який знижує силу струму до тієї, яка підтримується пристроєм. Це оберігає батарею від перегріву і поломки.

Більшість процесорів сучасних смартфонів підтримують функцію швидкої зарядки за рахунок збільшеної сили струму – 4-5 А. У різних виробників вона може носити різні назви – Adaptive Fast Charging, QuickCharge, Super Charge тощо. Приблизно за півгодини ця технологія дає змогу зарядити смартфон до 80%. Для її роботи потрібен спеціальний адаптер, без нього поповнення енергії відбуватиметься у звичайному режимі. І навпаки – навіть за наявності потрібного адаптера, якщо телефон не має цієї функції, зарядка буде стандартною.

Що слід пам’ятати

Отже, ми з’ясували, як вибрати блок живлення для телефона правильно. Щоб користуватися вашим пристроєм і комплектуючими довго та уникнути проблем із ними, пам’ятайте про такі правила:

  • якщо ви плануєте користуватися бездротовою або швидкою зарядкою, перед купівлею відповідних аксесуарів переконайтеся, що ваш телефон підтримує ці функції;
  • довіряти зовсім дешевим зарядним пристроям від безіменних виробників не можна – це небезпечно, краще вибрати якісний аксесуар за прийнятною ціною від виробників сумісних комплектуючих;
  • сучасні батареї телефонів не вимагають повного розрядження до 0% – заряджати їх можна коли завгодно, але найкраще тримати рівень заряду в проміжку від 20 до 80%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.