Чому в літаку не можна користуватися стільниковим телефоном. Пояснюю на пальцях

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час зльоту-посадки літака екіпаж ввічливо просить нас усіх вимкнути свої гаджети. Або ж перевести їх в особливий режим польоту.

У самому небі від стільникових телефонів толку зазви

чай небагато – мобільний зв’язок на висоті в десять тисяч кілометрів просто не ловить.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але чому ж під час посадки і зльоту літаків потрібно відключати девайси? Розповідаю.

Одразу скажу: заборона ця вельми давня. З’явилася ще на зорі зародження стільникових телефонів на початку 1990-х років. І походить від думки, що “труба” може своїм сигналом перешкодити тонкій роботі навігаційних систем літака. Або ж радіопереговорам диспетчерів із пілотами.

Крім того, діють і міркування безпеки. Хтозна, що там пасажир назнімає і викине в соцмережі під час зльоту-посадки в аеропорту… Можуть негайно скористатися якісь недоброзичливці! Або ж самі недоброзичливці можуть зв’язатися з поплічниками на землі та якось перешкодити успішному польоту літака…

  • Утім, усе це ще не доведено. Не відмічено ще жодного випадку, коли цивільний авіалайнер упав би через дзвінок пасажира по стільниковому телефону. Як немає й доказів, що терористи викрали борт, координуючи по мобільному свої дії зі спільниками за його межами.

Є думка, що стільникові телефони могли внести перешкоди лише в роботу старого навігаційного обладнання. Нинішнім же системам у літаках мобілки не страшні. Однак перевіряти це поки що ніхто особливо не бажає.

У будь-якому разі, пасажир під час зльоту-посадки, у найнебезпечніший момент польоту, ще й повинен сидіти смирно. Уважно слухаючи вказівки екіпажу і стюардес. А не базікати по трубці, вальяжно розвалившись у кріслі.

Крім того, не забуваємо, що літак – все-таки простір відносно невеликий. І гучна балаканина по телефону може завдати незручностей нашим сусідам. Не зацікавленим вислуховувати особисті подробиці нашого життя.

Загалом, нині заборона на дзвінки по телефонах у літаку – це радше данина традиції, повага до попутників, які сидять навколо, до роботи екіпажу літака. І власна безпека, теж, зрозуміло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.