Що вміє робити смартфон без інтернету

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Доступ до інтернету став настільки поширеним явищем, що часом здається, ніби без нього наші руки будуть пов’язані. Повідомлення через WhatsApp не надіслати, додаток банку для перевірки балансу або здійснення переказу не увійти, доставку їжі не замовити, і навіть улюблена гра без синхронізації із сервером не запуститься. Смартфон без інтернету взагалі хоч щось уміє? Давайте разом спробуємо відповісти на це питання, розібравшись, які функції ми втрачаємо при обмеженні доступу до мережі.

Чи працює телефон без інтернету

Телефон без інтернету ввімкнеться і працюватиме. Навіть якщо ви запускаєте його вперше. Так, під час налаштування Андроїд попросить вас увійти до облікового запису Google, що без підключення до мережі неможливо. Однак це не означає, що авторизація є обов’язковою вимогою. Сміливо пропускайте цей етап, якщо в поточних обставинах немає можливості увімкнути Wi-Fi або 4G.

Чи потрібний інтернет для NFC? Ні! Отже, ви можете спокійно оплачувати покупки в магазині телефоном. Bluetooth без інтернету теж працює, що дозволяє нехай і повільно, але передавати файли з Андроїда на Андроїд, і тим більше підключати бездротові аксесуари від навушників до смарт-годин.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мобільний зв’язок без інтернету

В умовах, коли на смартфоні немає інтернету , вашою паличкою-виручалочкою стане звичайний стільниковий зв’язок. Мобільні оператори пропонують безліч послуг, що не потребують доступу до мережі. Ви зможете спілкуватися з людьми за допомогою дзвінків та надсилання SMS.

Чого там, навіть новини без інтернету будуть доступні у вигляді СМС-розсилки. Щоправда, для цього доведеться оформити спеціальну послугу оператора, що спричинить додаткові витрати.

Месенджери без інтернету

Навіть якщо уявити, що на телефоні немає не тільки інтернету, а й стільникового зв’язку через відсутність SIM-картки, можна продовжувати спілкуватися. Наприклад, через офлайн-месенджери:

  • Briar;
  • Bluetooth Chat;
  • FireChat та інші.

Як ви вже могли здогадатися, такі програми використовують бездротову технологію Bluetooth для передачі даних. Її мінуси очевидні: низька швидкість та маленький радіус дії. Проте інтернет для відправки повідомлення не потрібен.

Безкоштовне радіо на телефоні

Повертаючись до способів отримання інформації без інтернету, варто нагадати про існування радіо на Android , здатному працювати за протоколом FM. Але також важливо сказати, що в сучасних смартфонах FM-радіо велика рідкість. Як правило, відповідним тюнером оснащуються недорогі моделі. Якщо він присутній у вашому пристрої, сміливо шукайте попередньо встановлений додаток FM-радіо і налаштовуйте частоту.

Всі інші програми радіо на Андроїд, яким було присвячено окремий матеріал на нашому сайті, працюють через інтернет. Так що без підключення до мережі сторонній софт вам, на жаль, не допоможе.

Навігатор для Андроїд без інтернету

GPS без інтернету також працює, як і NFC з Bluetooth, про що я вже говорив раніше. Тому при необхідності ви можете користуватися будь-яким навігатором Google Maps. Ось тільки заздалегідь знадобиться завантажити карти, для чого, звичайно, інтернет все-таки потрібен.

Також врахуйте, що навігація без інтернету працює так собі. Можуть виникнути проблеми з визначенням вашого місця розташування, для чого крім GPS використовуються дані мобільних мереж та WI-Fi. Детальнішу інформацію про це шукайте в нашому тексті про налаштування геолокації на телефоні.

Програми без інтернету

Крім навігаторів так чи інакше працюють інші програми без інтернету . Як не дивно, до них можна зарахувати програми стрімінгових сервісів. Але знову ж таки з одним важливим уточненням. Щоб слухати музику без інтернету чи дивитися фільми, контент потрібно заздалегідь завантажити на смартфон, маючи підключення до мережі.

Те саме стосується офлайн-перекладачів, які вимагають попереднього завантаження мовних пакетів. Намагайтеся заздалегідь підготуватися до моменту, коли ваш Андроїд виявиться без інтернету . Зрозуміло, якщо це можливо.

Ігри для Андроїд без інтернету

На жаль, багато ваших ігор без інтернету просто перестануть запускатися. Причому це станеться навіть у разі, якщо проект має окремий офлайн-режим. Яскравий приклад – нова гра CarX Street, в якій онлайн другорядний. Але кожен її запуск супроводжується підключенням до сервера, що в умовах, що описуються, стає нездійсненним завданням.

Тим не менш, ігри без інтернету на телефон таки існують, і ми навіть робили спеціальну добірку таких проектів. Для їхнього запуску не потрібно підключатися до серверів розробників. Головне – заздалегідь скачати гру на Андроїд та завантажити весь необхідний контент до неї.

Скільки працює телефон

Незважаючи на те, що смартфон без інтернету працює, відсутність підключення до мережі значно страждає не тільки його функціональність, а й рівень вашого комфорту. Очевидно, замовляти таксі зручніше через додаток, ніж телефоном, а перевіряти баланс карти краще за допомогою онлайн-банкінгу, ніж відправлення СМС-запиту.

Тим не менш, у тексті про те, як відключити інтернет на смартфоні , виділялися причини, навіщо це потрібно. Головна з них – автономність. Без доступу до мережі телефон починає працювати значно довше. Особливо різниця відчувається вночі, коли за наявності інтернету в автоматичному режимі встановлюються оновлення програм, а також виконується синхронізація. Без мережі телефон просто не робитиме це, і залежно від сценаріїв експлуатації ви отримаєте приріст до автономності в розмірі 15-50% від стандартних показників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.