Чи псує швидка зарядка акумулятор телефону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

е зовсім недавно ми могли лише мріяти, щоб смартфон заряджався від 0 до 100% за якихось півгодини. Тепер це звична справа, але виникає інше питання: а що, якщо через швидку зарядку батарея зношується швидше? Відповідаємо – ґрунтовно і по порядку (спойлер: боятися нічого).

Що таке швидка зарядка смартфона і як вона працює?

Швидка зарядка – технологія підвищеної потужності струму, що надходить, завдяки якій батарея заряджається в рази швидше, ніж під час стандартної зарядки. Більшість сучасних смартфонів підтримують опцію, але цього недостатньо: щоб усе працювало на високих швидкостях, потрібні ще відповідні блок живлення і кабель.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Стандартна потужність звичайної зарядки – 5 Вт, швидкої – завжди вища за 10 Вт, а в нових моделях смартфонів трапляється і дуже швидка зарядка за 60 Вт і навіть вища: ще 2019 року компанія Samsung представила нові контролери стандарту Power Delivery з USB Type-C, які підтримують потужність до 100 Вт, що робить зарядку смартфона неймовірно швидкою. За інших рівних чим вищий показник, тим менше часу потрібно на заряд батареї.

Характеристики адаптера для швидкої зарядки смартфона:

  • AFC (Adaptive Fast Charging)
  • USB PD (Power Delivery) 2.0
  • QC (Quick Charge) 2.0
  • Вимоги до живлення: 9V 1.67A

Характеристики адаптера для супершвидкої зарядки смартфона:

  • USB PD (Power Delivery) 3.0
  • Вимоги до живлення: 9V 2.77A

Акумулятор смартфона, як правило, складається з катода, анода і полімерного електроліту з розчиненими солями літію. Під час заряджання іони літію потрапляють в анод, а під час розряджання – в катод. Анод постійно – незалежно від швидкості зарядки – взаємодіє з електролітом, що неминуче призводить до природного зниження ємності батареї. Та й сам по собі електроліт розкладається з часом. Базові закони фізики свідчать: що більший струм потрапляє в акумулятор пристрою, то сильніше він нагрівається, а отже, деградувати батарея повинна швидше. Як же вирішують проблему розробники?

По-перше, за останні кілька років виробники смартфонів зробили батареї тоншими, але більшими. Це пов’язано з тим, що чим масштабніша поверхня, тим краще відводиться тепло і, відповідно, менше нагрівається акумулятор. А по-друге, блок живлення сучасних пристроїв оснащений спеціальним контролером, який з’єднується зі смартфоном, визначає оптимальну потужність для заповнення заряду батареї – і починає подачу енергії. Коли батарея заряджена на 50-70%, потужність знижується – зарядка переходить у звичайний режим: це потрібно для запобігання надмірному перегріву акумулятора і дбайливого поводження з ним. Тому що ближче до 100%, то повільніше зростає заряд.

То чи шкідливе швидке заряджання для акумулятора?

Ні, не шкідливе – все безпечно. Головне – дотримуватися кількох простих правил. Основне: використовувати тільки оригінальні кабель і блок живлення.

Ще в 2014 році вчені зі Стенфордського університету під егідою Samsung вивчили вплив швидкої та звичайної зарядки на літійіонні батареї смартфонів. Дослідження показало: електроди в акумуляторі розподіляють енергію рівномірно незалежно від швидкості заряду. Тобто швидка зарядка не “вбиває” батарею пристрою, як багато хто підозрював, і не призводить до її передчасного “старіння”.

Однак варто пам’ятати, що швидка зарядка – не просто шнур живлення, а програмно-апаратний комплекс, який забезпечує безпечне перенесення струму з електромережі в пристрій. Оригінальні кабель і блок живлення правильно коннектяться зі смартфоном і забезпечують безпечну швидку зарядку. А ось неоригінальні комплектуючі можуть конфліктувати з пристроєм, спричиняючи перегрівання та зношування батареї.

Як заряджати смартфон дбайливо

  • Заряджати за допомогою оригінальних кабелю та блока живлення
  • Не залишати смартфон, що заряджається, на сонці, а також біля джерел тепла (обігрівачів і батарей)
  • Не накривати пристрій чим-небудь, наприклад одягом
  • Знімати з девайса щільні чохли
  • Намагатися не використовувати смартфон, коли він підключений до зарядного пристрою
  • Не заряджати девайс на морозі (це може призвести до металізації літію, короткого замикання і руйнування оболонки акумулятора)
  • Не розряджати батарею до 0%. Літійіонні батареї мають обмежену кількість циклів повного заряджання, і якщо постійно повністю витрачати заряд, то термін експлуатації акумулятора може значно знизитися. Тому, щоб максимально подовжити термін служби батареї, краще підтримувати рівень енергії між 20 і 80%.

Все це потрібно, щоб девайс служив довше. При звичайному “повільному” способі зарядки правила теж корисні.

На яких смартфонах є швидка зарядка і як її увімкнути?

Технологією швидкого заряджання оснащені майже всі сучасні смартфони. Наприклад, у Samsung це і флагмани Galaxy серії S22, Z Fold4 і Z Flip4, і більш доступні смартфони, такі як Galaxy A73 і Galaxy A53. Ці пристрої, залежно від моделі, заряджаються за потужності від 25 до 45 Вт.

Щоб почати користуватися функцією швидкої зарядки, треба внести зміни в налаштування пристрою в розділі “Батарея”. Як це зробити, розповідаємо в інструкції. Зверніть увагу: під час заряджання відключити функцію не вийде. А ще, як би банально не звучало, не забувайте перевіряти правильність під’єднання до адаптера USB-кабелю: якщо ви не до кінця вставите шнур у зарядний пристрій, то на смартфон подаватиметься менше енергії і швидкість заряджання, відповідно, зменшиться.

А можна залишити смартфон на швидкій зарядці на ніч?

Так! Сучасні смартфони досить “смарт”: той самий контролер всередині пристрою довго не тримає зарядку пристрою на 100%. Після того як девайс повністю зарядиться, він просто перестане приймати струм, що подається, а отже, “перезарядка” сучасних пристроїв неможлива.

Але майте на увазі: щоб уникнути зайвого зносу зарядного пристрою, не варто залишати телефон на зарядці щодня.

Швидка зарядка: користь і шкода. Головне

Жодної шкоди немає – навпаки, суцільні плюси, якщо дотримуватися правил. Дивіться самі:

+ Смартфон заряджається в рази швидше

+ Швидка зарядка не скорочує термін служби акумулятора

+ Функцію легко ввімкнути в налаштуваннях девайса

– Мінус лише один – і той некритичний: не можна використовувати неоригінальні комплектуючі. (Втім, їх краще взагалі ніколи не використовувати.)

Саме час перевірити, чи доступна швидка зарядка на вашому пристрої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.