Статті

Чому двофакторну авторизацію потрібно ставити скрізь, де можна

Share

Щоб увійти до свого акаунта на більшості сайтів і сервісів потрібно вводити пару – логін і пароль. А це означає, що, якщо дані для входу будуть скомпрометовані, то вашим обліковим записом може скористатися та людина, у якої вони будуть.

Але як же відбувається компрометація даних?

1. Ви використовуєте занадто простий пароль, наприклад “123456789” або “qwertyqwerty”, який можна підібрати з першого разу. Подібні комбінації часто вводять зловмисники, щоб “на удачу” отримати доступ до потрібного акаунту;

2. Ви стали жертвою фішингу – ввели свій логін і пароль на підробленому сайті, який зберіг ваші дані для передачі зловмисникам;

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

3. Ваш пароль був підібраний методом перебору за допомогою словників. Хоч сучасні ресурси і захищені від такого, цього не можна виключати;

4. Дані облікового запису були “перехоплені по дорозі” через погане шифрування або ж зовсім через його відсутність;

5. На вашому пристрої є віруси, які перехоплюють потрібні їм дані.

Насправді способів компрометації даних облікового запису дуже багато. Але всі вони будуть неактуальними, якщо використовувати двоетапну авторизацію. У разі ввімкнення цієї опції після введення логіна і пароля вам прийде SMS або надійде дзвінок, який містить цифровий код. Далі вводите його, і авторизація проходить успішно.

Переважна більшість сервісів і сайтів (особливо великих) підтримує такий тип автентифікації, і на сьогодні він є найбезпечнішим. Адже крім логіна і пароля, хакер повинен отримати доступ до вашого смартфона або телефону, що багаторазово ускладнює завдання.

Практика показує, що використання такого типу авторизації практично повністю захищає акаунт користувача від несанкціонованого доступу.

Деякі сайти і сервіси пропонують можливість двоетапної авторизації через Telegram – це може бути зручно в тому випадку, якщо ви перебуваєте в роумінгу, і дзвінок (смс) може не надійти на ваш пристрій.

Також двоетапний вхід може бути за допомогою пін-коду – крім пароля, вам потрібно задати ще й пін-код. За фактом, наявність двох паролів також ускладнює завдання тим, хто хоче роздобути доступ до акаунту.

Підключити двофакторний вхід просто – достатньо знайти відповідне налаштування в особистому кабінеті вашого облікового запису.

Багато хто помилково вважає – “та хто буде мене ламати, кому я потрібен”. Це дійсно так. Але ви можете втратити доступ до акаунту, навіть якщо вважаєте, що жодної цінності для хакера не уявляєте.

Існують так звані масові зломи, а ваш обліковий запис, який не має жодної цінності, може бути використаний у ланцюжку різних справ – від розсилки спаму до шахрайства від вашого імені.

Тому краще вмикати такий тип авторизації скрізь, де тільки можна. Але варто розуміти, що в разі втрати телефону можуть виникнути проблеми зі входом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Повні характеристики Google Pixel 8a розкрито в опублікованому PDF-файлі

    Подробиці про майбутні пристрої Google поступово розкриваються, і Pixel 8a не є винятком. Очікуваний запуск…

    05.05.2024

    Нова функція ШІ в iOS 18 дозволить автоматично створювати короткий зміст довгих повідомлень

    Apple переходить на новий рівень зручності для своїх користувачів за допомогою штучного інтелекту iOS 18.…

    05.05.2024

    Чи можна заряджати смартфон усю ніч

    Для багатьох власників смартфонів залишати гаджети заряджатися на ніч - це питання, яке викликає занепокоєння…

    05.05.2024

    Топ-3 найкращих смартфонів Xiaomi

    Xiaomi є китайським брендом, який активно розвивається та користується величезною популярністю у всьому світі. Він…

    05.05.2024

    Оновлення MIUI 14 від Xiaomi: фішки та переваги

    Смартфони китайського бренду працюють на основі прошивки MIUI. Зручний інтерфейс та простота в управлінні –…

    05.05.2024

    Київстар запропонував абонентам дешевий тариф для пенсіонерів

    Мобільний оператор "Київстар" розповів клієнтам про тариф без інтернету, який буде корисним людям похилого віку,…

    05.05.2024