Попередження: ніколи не відповідайте на невідомий номер, якщо побачите це

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви щойно отримали анонімний або невідомий вхідний дзвінок на свій телефон? Ви хочете дізнатися, з ким маєте справу? Хоча спокуса підняти слухавку дуже велика, завжди варто бути обережним і не натискати зелену кнопку, щоб відповісти на дзвінок систематично. Ми пояснюємо чому.

Від цього важко втекти! Невідомий або замаскований дзвінок – справжнє лихо для користувачів телефонів. Це може бути друг, який жартує над вами, інший знайомий або компанія, що займається холодними дзвінками, яка намагається зв’язатися з вами. У будь-якому випадку, здається, простіше відповісти на дзвінок і якось його завершити. Але в деяких випадках ця “невинна” дія може бути набагато ризикованішою, ніж ви думаєте. Детальніше про це далі.

Чому мені надходять невідомі вхідні дзвінки? 2 причини бути обережним!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Невідомі дзвінки далеко не нешкідливі. Коли вони повторюються, вони можуть стати справжнім джерелом занепокоєння. Тому будьте обережні! Якщо ви не маєте справу з помилкою або комерційним дзвінком, людина на іншому кінці дроту в деяких випадках може влаштувати для вас пастку. Ось деякі з ризиків, з якими ви можете зіткнутися.

1. Телефонне шахрайство

Телефонне шахрайство стало простішим завдяки більш широкому використанню роботів або програмного забезпечення для розпізнавання голосу. Деякі шахраї можуть використовувати замасковані телефонні номери та програмне забезпечення для автоматичного набору, щоб виманити у вас гроші та особисту або конфіденційну інформацію. Як вони це роблять? Видаючи себе за постачальника послуг або державну установу. Вони записують вашу інформацію за допомогою роботизованого голосу або заздалегідь записаного голосового повідомлення, а потім кладуть слухавку. Бінго! У них є ваші банківські реквізити та інша особиста інформація, яку вони можуть використовувати в шахрайських цілях.

2. Телефонні переслідування

Вам щодня телефонують невідомі? Тоді ви, ймовірно, стали жертвою телефонного переслідування. Якщо у вас є сумніви щодо людини, ви завжди можете спробувати зв’язатися з нею, щоб знайти мирне рішення. Якщо це не вдається, краще повідомити про це в поліцію або жандармерію. Телефонні переслідування караються статтею 222-16 Кримінального кодексу. Те ж саме стосується і образливої телефонної агітації, яка карається законом Хамона від 17 березня 2014 року.

Як уникнути невідомих або анонімних дзвінків?

Як ви вже зрозуміли, відповідати на невідомий номер може бути небезпечно. Але як ви можете запобігти образливій агітації або шахраям, які намагаються зв’язатися з вами по вашій телефонній лінії? Не потрібно використовувати сторонні додатки! Ось як зупинити це випробування. Незалежно від того, чи ви користуєтесь телефоном на Android або iOS, процес простий!

Блокування приватного або невідомого номера на смартфоні

Android, то у вас є можливість блокувати приховані або невідомі дзвінки. Все, що вам потрібно зробити, це :

  • Перейдіть до програми “Телефон” на своєму пристрої.
  • Потім у “Налаштуваннях” (доступ до яких здійснюється за допомогою трьох маленьких крапок у верхньому правому куті) натисніть “Блокувати номери”.
  • Все, що вам потрібно зробити, це поставити галочку в полі “Блокувати невідомі/приватні номери” і все готово!

У версії для iOS цієї опції поки що немає. Однак є кілька альтернативних варіантів, як не турбувати себе такими дзвінками на вашому iPhone. Все, що вам потрібно зробити, це перевести вхідні дзвінки від невідомих людей у беззвучний режим. Для цього можна скористатися наступною функцією:

  • Зайдіть в налаштування вашого телефону
  • У розділі “Телефон” перейдіть до пункту “Беззвучні дзвінки від незнайомців”.
  • Потім активуйте опцію.

Попрощайтеся з цими супер-набридливими дзвінками!

Як дізнатися, на чий номер я дзвоню?

Набридло отримувати невідомі або приховані дзвінки? Для того, щоб викрити власника номера, є кілька практичних порад, які можна взяти на озброєння. Але перш за все, важливо розрізняти “невідомий” та “анонімний” дзвінки. Якщо невідомого номера немає у вашому списку контактів, він з’явиться на екрані телефону під час дзвінка. З іншого боку, анонімний номер не можна розглядати як цифрову комбінацію.

Використовуйте пошуковий рядок Google

Щоб дізнатися власника невідомого номера, ви можете почати з копіювання та вставки номера в пошуковий рядок Google. Помістіть його в інвертовані коми, щоб повідомити Google, що це єдина інформація, яку ви шукаєте. У результатах пошуку може з’явитися інформація про номер, який ви шукаєте. Вони можуть навіть повідомити вам, якщо цей номер неодноразово повідомлявся деякими користувачами.

Зверніться до поліції

На відміну від невідомих номерів, замасковані номери майже неможливо розшифрувати. Єдиний реальний спосіб зробити це – звернутися до поліції. Однак поліція зможе розпочати розслідування лише в певному контексті, зокрема, у випадку переслідування або вимагання.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.