Що буде, якщо довго не заряджати телефон

Виробники смартфонів рік у рік збільшують ємність акумулятора у своїх пристроях. Щоправда, незважаючи на це, заряду батареї не завжди вистачає на весь день, не кажучи вже про триваліший відрізок часу. Звісно, ​​за умови, якщо у вас не захищений телефон. Деякі користувачі через це купують новий пристрій, залишивши старий десь у шафі. Через це навіть у зарядженого телефону починається глибока розрядка акумулятора , після якої він може більше ніколи не ввімкнутися. Пояснюємо, що буде, якщо довго не заряджати телефон і як правильно його потім привести до тями.

Деякі користувачі довго не заряджають свої смартфони. В основному, це відбувається через зміну пристрою, що виникла помилки або поломки одного з модулів, тому його зі спокійною душею прибирають у шафу. Це ж відбувається і з іншою технікою, наприклад, із навушниками, планшетами та іншими гаджетами, що працюють на основі літій-іонного акумулятора. Перше, що цікавить користувачів: а чи можна включити сильно розряджений смартфон і чи це безпечно?

Чи можна довго не заряджати телефон

Насправді глибокий розряд шкідливий для батареї і навіть може бути небезпечний. Виробники намагаються небагато нівелювати цей ефект, тому оснащують акумулятори захистом від перерозряду. Заряджати смартфон після тривалого простою можна, але спочатку зверніть увагу на те, чи він не здувся. Справа в тому, що іноді перерозряд чи перегрів сприяють виділенню газів, тому такий акумулятор у жодному разі не можна використовувати — краще віднести смартфон до сервісного центру та замінити елемент живлення.

Імовірність увімкнення сильно розрядженого телефону залежить ще й від його віку. Так, увімкнути смартфон, яким ви користувалися рік, буває простіше, ніж той, якому вже понад два роки. Але часто відбувається і навпаки, оскільки багато що залежить ще й від експлуатації власником. Часті перезаряджання, перепади температур або неякісні аксесуари можуть вплинути на стан батареї та подальшу довговічність. Сильний розряд лише знизить її і смартфон може заснути назавжди.

Що буде з акумулятором телефону, якщо ним не користуватися

Зверніть увагу на те, що батарея працюючого смартфона видає напругу близько 3,6 В, але при повній розрядці вона починає падати. Навіть якщо показник знизиться до 3,2 В, увімкнути розряджений смартфон буде складно, тому що контролер живлення не фіксуватиме напруги – по суті, не побачить акумулятор взагалі.

Але навіть абсолютно новий, повністю розряджений смартфон не гарантія того, що його вийде оживити. «З заводу» батарея смартфона зазвичай трохи заряджена, тому після розпакування ви можете увімкнути телефон без підзарядки. Але що довше смартфон пролежить, то більше енергії витратить батарея. Щоправда, навіть дійшовши нуля, акумулятор все одно продовжить витрачати енергію! Як так?

Справа в тому, що батарея в розрядженому стані має певний запас енергії: він витрачається на підтримання життєздатності смартфона і необхідний довговічності самого акумулятора. При цьому реальний рівень заряду батареї відрізняється фактичного: якщо у вас відображається 2%, то батарея насправді заряджена ще на 10-15 відсотків. Саме тому смартфон довго не розряджається на 1% ! А якби вона висаджувалась до абсолютного нуля, то повернути її до життя було б дуже складно.

Як зберігати вимкнений телефон

Якщо ви купили новий телефон, то вам ще й потрібно правильно позбутися старого. Далеко не завжди власники роблять розумно, складуючи їх у шафі або коробці. Ось що треба врахувати.

  • Залишати телефон на зберігання краще заздалегідь зарядженим. Бажано на 50-80%, щоб уникнути глибокого розряду.
  • Бажано не зберігати його там, де він може отримати ушкодження. Наприклад, на полиці з інструментами або легкозаймистими речовинами.
  • Уникайте дуже низьких і високих температур: у документі підтримки Apple зазначено, що iPhone можна зберігати в діапазоні від -20 до +45 градусів Цельсія. Враховуючи, що акумулятори інших смартфонів мають аналогічний хімічний склад, це застосовно і до них.
  • Уникайте місць із підвищеною вологістю.

Ну, і найголовніше – час від часу перевіряйте стан смартфона: батарея може здутися через хімічні процеси всередині та вибухнути. Чим старший пристрій, тим складніше буде знайти відповідний елемент живлення, відповідно — простіше його здати в утилізацію і не зберігати вдома.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.