Процесори для ноутбуків: які найкращі на сьогодні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли ви вибираєте ноутбук, важливо, який у ньому встановлений процесор. Розповідаємо про найвдаліші на даний момент моделі в різних сегментах: для бюджетних, домашніх та ігрових лептопів.

Багато користувачів непогано розбираються в ієрархії настільних процесорах, але пасують коли мова заходить про процесори для ноутбуків. А тим часом, саме цей параметр нарівні з моделлю відеокарти визначає, на що здатне ваше придбання. Це ігровий ноутбук? Ультрабук для навчання? Робоча конячка або мультимедійний центр для відпочинку? Ця стаття покликана допомогти вам у виборі мобільного процесора під ті чи інші завдання, розібратися у всьому різноманітті їхніх характеристик та можливостей. Почнемо?

Ігровий флагман

В цьому році і Intel, і AMD порадували нас свіжими мобільними процесорами, здатними вивести продуктивність ноутбуків на новий рівень. Особливо хорошим виявився Intel Core i9-13980HX – 24-ядерний і 32-потоковий монстр, що показав просто неймовірну продуктивність, що виходить далеко за рамки можливостей своїх попередників. Процесор побудований на такому ж кристалі, що і настільні CPU покоління Raptor Lake, який вдалося запакувати в більш тонкий корпус, знизивши TDP процесора до 55 Вт. Саме такий процесор встановлений, наприклад, у нещодавно випущеному ноутбуці MSI Titan GT77 HX.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не відстає від Intel та компанія AMD. Свіжий флагманський 16-ядерний процесор «червоних» сімейства Dragon Range – Ryzen 9 7945HX – йде нарівні з Core i9-13980HX практично у всіх бенчмарках і навіть у багатоядерних тестах поступається йому лише на 5%. Сам же процесор цілком можна порівняти з настільним AMD Ryzen 9 7900X, при тому що різниця в їх TDP досягає 115 Вт (55 проти 170 Вт). Вийшли й перші лептопи з його основі. Наприклад, Lenovo Legion Pro 7, конфігурації якого є і топова графіка Nvidia – GeForce RTX 4090 або RTX 4080.

Якщо ж говорити простою мовою, обидва процесори показують порівнянну з найкращими настільними CPU продуктивність як в одно-, так і багатопоточних задачах. Вони чудово справляються і з іграми, і з рендерингом відео, і точно з банальним переглядом YouTube під чашку ранкової кави.

Мінус у тому, що їхнє енергоспоживання досить велике. І якщо для настільних процесорів це зовсім некритично, то у випадку з ноутбуками негативно позначається на часі їх автономної роботи. Втім, справді потужні ігрові ноутбуки ніколи і не відрізнялися високою автономністю.

Середній рівень

Одним із лідерів у цій категорії можна назвати нещодавно випущений 6-ядерний процесор AMD Ryzen 7 7730U з підтримкою багатопоточності. Він працює на тактовій частоті до 4,75 ГГц та оснащується досить непоганою інтегрованою графікою Radeon.

AMD Ryzen 7 7730U, як і вся серія Ryzen 7030, розрахований на забезпечення кращого балансу між продуктивністю та часом автономної роботи. Через це APU вигідно відрізняється невисоким TDP 15 Вт і може встановлюватися в дуже тонкі та легкі ноутбуки, включаючи свіже покоління ASUS Zenbook 14. Головний мінус тут без підтримки пам’яті DDR5, PCIe 4.0 і тим більше PCIe 5.0.

Втім, останнє і не дивно. Незважаючи на всі зусилля Intel, AMD досі залишається безперечним лідером у сегменті APU, і, кажучи простою мовою, без видимої конкуренції компанія банально “розслабилася”. -таки не найсвіжішого процесора Ryzen 7 5825U.

Якщо ж вам потрібно щось продуктивніше, а автономність лептопа не така важлива, ми рекомендуємо придивитися до ноутбуків на базі Intel Core i7-1360P. 12-ядерний процесор з 4 продуктивними і 8 енергоефективними ядрами дійсно виглядає дуже цікаво, але врахуйте, що його енергоспоживання в піку може досягати 64 Вт з усіма наслідками для авномності ноутбука. Цей CPU вже встигла випробувати корейська Samsung у своїх нових лептопах Galaxy Book 3 та Book 3 360.

Бюджетний для ігор

Нашим фаворитом серед бюджетних мобільних процесорів став AMD Ryzen 37330U. Це 4-ядерний APU з підтримкою багатопоточності, тактовою частотою до 4,3 ГГц та вбудованою графікою Radeon (Vega 6).

Особливої ​​ігрової потужності цей APU не пропонує, проте обминаючи всіх конкурентів з табору Intel за рахунок відмінного поєднання швидкого CPU та дуже гідного графічного процесора.

Для навчання

Це, мабуть, найсуперечливіший розділ нашої добірки. Мобільному процесору для ігор не потрібна особлива продуктивність. Його головне завдання – забезпечити автономність, достатню для цілого дня навчання. На перший погляд, це досить просте завдання, з яким може впоратися практично будь-який малопотужний процесор Intel або AMD.

Але в останні роки Qualcomm стала активно тіснити, здавалося б, недоторканних Intel та AMD. Все через активний розвиток ультрабуків із так званим постійним підключенням до мережі. Їхня головна особливість – використання не окремого процесора, а цілої системи-на-чіпі, що багато в чому нагадує SoC смартфонів. Власне, саме такі моделі ноутбуків пропонують максимальний час автономної роботи в поєднанні з постійним доступом в мережу.

Наприклад, саме до таких чіпсетів відноситься Qualcomm Snapdragon 7c Gen 2 , що має до 60% більш високу продуктивність на ват порівняно з Pentium Silver N5030 і Celeron N4020.

Qualcomm має й інші чіпсети, розроблені спеціально для ноутбуків. І ми не можемо не згадати Snapdragon 8cx Gen 2 . Цей чіпсет з, здавалося б, смішним енергоспоживанням у 7 Вт на 18% швидше за Intel Core i5 10-го покоління з TDP 15 Вт. Але ноутбуки на його основі вже не вкладаються в бюджет недорогого гаджета для навчання, тим більше, що більшість із них виконані у форм-факторі трансформера. А що вдієш, поєднання високої продуктивності, невеликих розмірів і форм-фактора 2-в-1 не можуть коштувати дешево.

Підсумки

Ця стаття не претендує на повноту. Вона покликана підштовхнути вас у правильному напрямку, дати уявлення про кращих мобільних процесорів у найбільш затребуваних сегментах ринку. При цьому варто пам’ятати, що «один у полі не воїн». Можливості будь-якого ноутбука багато в чому визначаються поєднанням величезної кількості факторів. Вони залежать як від можливостей процесора, відеокарти, оперативної пам’яті і накопичувача, так і від продуманої системи охолодження, яка навіть при найменшій помилці може звести нанівець переваги будь-якого, навіть накрученого заліза.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.