ТОП-5 геймпадів для смартфонів і ПК

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Невибагливі користувачі граються на ПК з клавіатурою та мишкою або на сенсорному екрані смартфона, але справжню насолоду дають лише ергономічні геймпади. Більшість сучасних моделей сумісні зі стаціонарними і мобільними платформами, тому достатньо придбати один єдиний універсальний контроллер для всього. Додадуть емоцій вібрація, гіроскоп для керування жестами та тригери зі зчитуванням сили натискання. Ми підібрали п’ятірку недорогих бездротових геймпадів, деякі одразу з кріпленням для смартфона.

GamePro MG550 — один з найдоступніших геймпадів для смартфонів і планшетів на базі операційних систем iOS і Android. Також добре підходить для ноутбуків з ОС Windows, у яких є модуль Bluetooth. Бо підключатися по кабелю до настільного ПК геймпад не вміє, потрібно докупити USB-радіоадаптер. Комплектний кабель Mini-USB (саме Mini, а не Micro) використовується лише для зарядки геймпада. Ємність вбудованого літій-полімерного акумулятора складає 400 мАг.

На одному заряді GamePro MG550 може пропрацювати до 15 годин залежно від інтенсивності натискань у конкретній грі. Розташування аналогових стіків симетричне, як у контролерів Sony PlayStation, а от написи на клавішах ABXY відповідають Xbox. Хрестовина D-pad зроблена суцільною на вісім позицій, що спрощує виконання складних комбо-ударів у файтингах, але грішить випадковими натискання по діагоналі у платформерах. Тригери звичайні, без зчитування сили натискання, що не підійде затятим фанатам автоперегонів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPega PG-9156 — цей геймпад виконаний за образом і подобою оригінального Sony DualShock 4, але з рядом конструктивних поліпшень. Так, рукоятки вкриті м’якою гумою для більш надійного хвату спітнілими долонями під час спекотних мультиплеєрних баталій у Mortal Kombat чи FIFA. А між аналоговими стіками розмістили відкидне кріплення для смартфона з двома кутами нахилу. Вміщається практично будь-який сучасний мобільний телефон, за винятком хіба що зовсім вже гігантських на 7+ дюймів.

Під відкидним кріпленням є слот для зберігання комплектного 2.4-гігагерцового USB-радіоадаптера. Він використовується для підключення до ПК чи ноутбука у режимі Xbox 360. Саме профіль XInput використовується у переважній більшості ігор для ОС Windows. Тоді як взаємодія зі смартфоном по Bluetooth зазвичай відбувається у режимі Direct Input. Окрім Android, iPega PG-9156 офіційно сертифікований Apple для iPhone, iPad і Apple TV. Геймпад можна використовувати у якості пульту дистанційного керування смарт-телевізором чи ТВ-боксом.

Gelius Pro Conqueror — геймпад явно з прицілом на мобільних геймерів. Зроблений у формі бампера, який перетворює смартфон на портативну ігрову консоль, а-ля PlayStation Vita чи Nintendo Switch. До речі, для Android існують емулятори двох вищезгаданих і багатьох інших консолей, включаючи олдскульні NES/Dendy, Sega MegaDrive та GameBoy Advance. З емуляторами Gelius Pro Conqueror теж чудово працює. Варіантів під’єднання два: Bluetooth або USB Type-C, другий для настільного ПК у режимі Xbox.

Геймпад зроблений модульним: правий стік та клавіші ABXY можна демонтувати, щоб керувати лише лівим стіком і віртуальними сенсорними клавішами на екрані смартфона. Це зручніше, наприклад, у мобільних іграх жанру MOBA (Mobile Legends, Wild Rift, Arena of Valor), де клавіші намальовані у вигляді магічних заклять. Також в комплекті є Г-подібний перехідник для дротових навушників. Без нього геймпад повністю перекривав би аудіороз’єм MIni-Jack смартфона і довелося б використовувати лише TWS-гарнітури, які часто грішать відставанням звуку від картинки в іграх.

Lorgar TRIX-510 — кросплатформенний геймпад, який сумісний з настільними ПК і ноутбуками з Windows, смартфонами і планшетами на iOS й Android, ігровими консолями PlayStation 3 і Nintendo Switch. Для Switch навіть доданий гіроскоп, що дає змогу керувати рухами. Неофіційно дана функція працює і на ПК через додаток BetterJoy. Також геймпад вібрує при ударах у файтингах чи їзді по бездоріжжю у раллійних перегонах. Силу вібрації, а також яскравість підсвічування, можна налаштувати, аж до повного вимкнення.

Це суттєво заощаджує заряд вбудованої батареї. Стіки геймпада мають високу чутливість, лише мінімальні мертві зони і вісьову прив’язку для більш точних рухів. Хіба що шапки стіків надто пласкі, палець інколи зісковзує. Зате на тригерах пальці лежать ідеально, вони ще й вміють зчитувати силу натискання, що відповідає педалям газу і гальм автомобіля. Окрема кнопка Turbo дозволяє запрограмувати багаторазове повторення будь-якої дії в грі, наприклад автоматичну стрілянину в Side-Scroll шутерах.

Logitech F710 — справжній ветеран, який активно продається вже понад десять років. Проектувався як конкурент оригінального Xbox 360 Wireless Controller і пережив два наступні покоління консолей. Підключається лише з допомогою комплектного USB-радіоадаптера, тому підходить тільки для настільних ПК і ноутбуків. Має на корпусі механічний перемикач між режимами XInput і DirectInput (другий краще працює в емуляторах ретро-консолей). Також є кнопка вимкнення вібрації, яка тут дуже сильна.

А клавіша Mode міняє місцями функціональність хрестовини D-pad і лівого стіка. Це корисно, наприклад, в платформерах, де зручніше стрибати не стіком, а хрестовиною. Власного акумулятора Logitech F710 не має, потрібні дві пальчикові АА-батарейки або аналогічні металогідридні акумулятори з напругою 1.5 В і зарядний пристрій для них. Проте, одного заряду таких акумуляторів вистачить на 30+ годин роботи, що вдвічі більше геймпадів з вбудованою літієвою батареєю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.