Чи варто купувати вживані відеокарти: плюси та мінуси

Заощадити чи переплатити за гарантовано працездатний товар? Спробуємо знайти відповідь це питання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Апгрейд просто необхідний, якщо хочете підтримувати свій комп’ютер у актуальному стані. Наприклад, зовсім не зайвим буде час від часу змінювати відеокарту на більш сучасну та продуктивну. Але, незважаючи на різке зниження вартості прискорювачів, вони все ще залишаються одним з найдорожчих компонентів системи. Тому спокуса купити відеокарту на вторинному ринку дуже велика. Це допоможе вам заощадити трохи грошей, але й ризики від такої покупки досить високі. Тож чи варто купувати подібне залізо “з рук”?

У чому плюси купівлі нової відеокарти?

  • Насамперед, це простота самого процесу . Достатньо промоніторити кілька пропозицій, вибрати найкраще з них і просто купити новий адаптер. Не треба ні з ким обговорювати ціну, призначати зустріч та тестувати “залізо”. До того ж більшість магазинів зможуть оформити доставку прямо до дверей у призначений час. Це дуже зручно.
  • Мабуть, найголовніша перевага нового товару полягає у гарантії . Як правило, виробник упевнений у тому, що його продукт працюватиме протягом кількох років. А у разі шлюбу чи несправності ви зможете обміняти пристрій на новий або здати його в ремонт за рахунок продавця. Та й сама нова відеокарта, швидше за все, прослужить вам набагато довше.
  • Нові відеокарти довше залишаються актуальними . Відеокарти залишаються актуальними близько 5 років, а значить, ви без проблем зможете продати куплений прискорювач на вторинному ринку.

Які мінуси покупки у магазині?

  • Очевидно, що в першу чергу це ціна. Будь-яка новинка в момент її появи продається за завищеним цінником, і лише через деякий час він опускається до адекватних значень. Тому й купувати свіжі прискорювачі у магазинах – заняття досить затратне.
  • Обмежений вибір. За всього бажання у вас не вийде купити вже зняту з виробництва відеокарту. Це не має значення, якщо вам потрібен свіжий і продуктивний GPU. Але іноді нам хочеться заощадити, а топова продуктивність потрібна далеко не всім. У такому разі краще вдатися до різноманітності вживаних пропозицій.

Основні переваги вторинного ринку

  • Різноманітність цін . На вторинному ринку можна купити різні відеокарти, починаючи від найпростіших моделей за 1000 гривень, і закінчуючи топовими пропозиціями, вартість яких легко перевалює за 50 000. І навіть ціна однієї і тієї ж моделі відеокарти може відрізнятися якщо і не на порядок, то вже точно на 30% та більше.
  • Різноманітність пропозицій . І це, ймовірно, навіть вагоміший аргумент, ніж низька ціна. Ви можете підібрати практично будь-яку модель, навіть ту, що вже давно не випускається. Також можна знайти пропозиції з новими, нерозпакованими товарами. Найчастіше, вони виявляться не сильно дешевшими за ринкові варіанти, але це все одно економія.

Недоліки купівлі відеокарт

  • Відсутність гарантії . І тут йдеться не так про гарантію виробника, як про гарантію працездатності. Ви можете купити працюючу відеокарту, яка “помре” вже за тиждень. Тому при придбанні прискорювачів на вторинному ринку важливо проводити їхнє всебічне тестування, не покладаючись на слова продавця. Вони можуть не відповідати дійсності.
  • Якщо ви збираєтеся купити сильно застарілий товар, то найімовірніше, ви не зможете його повторно перепродати . Як і говорилося вище, актуальність відеокарт втрачається з кожним роком. А останнім часом у розробників GPU кожне нове покоління виходить відчутно швидше за попередній.

Наскільки насправді вигідніше купівля б/в відеокарти

Теорія теорією, але давайте подивимося, як справи на ринку насправді, а почнемо ми, мабуть, з новітньої і найпотужнішої на сьогоднішній день споживчої відеокарти GeForce RTX 4090. Так, цей прискорювач вже можна купити і з рук. На тому ж OLX є чимало пропозицій із цінником від 70 тисяч.

Різниця, як ви бачите невелика, але і сама відеокарта в будь-якому випадку виявиться цілком новою, а деякі продавці навіть пишуть про те, що продають її на замовлення з постачанням із США у лютому чи березні наступного року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але GeForce RTX 4090 – це скоріше виняток із правил. Давайте подивимося на прискорювачі, які вже давно представлені в роздріб. Наприклад, дуже популярну GeForce RTX 3060 Ti. З рук цю відеокарту без проблем можна придбати за 15 тисяч гривень. 

Приблизно така ж 2-разова різниця в ціні зберігається і по відношенню до GeForce GTX 1650. Не кажучи вже про те, що на OLX є чимало моделей, які вже давно не продаються в офіційному роздробі, але все ще відмінно можуть використовуватися як «заглушка» » до найкращих часів.

Що вибрати? Нове чи б/у?

У покупці відеокарти немає нічого страшного, і, звернувшись до вторинного ринку, ви часто зможете заощадити чималі гроші. Головне правильно протестувати прискорювач і переконатися в його повній справності та ресурсі, що зберігся. Подвійно добре, якщо на відеокарту залишилася гарантія, а продавець віддасть вам всю необхідну документацію.

Чого не варто купувати на вторинному ринку, так це нещодавно вийшли адаптери, і GeForce RTX 4090 явний тому приклад. Великої економії тут ви точно не отримаєте, а ось проблеми від такої покупки можуть загрожувати зовсім неабиякі. Ну і, звичайно, краще уникайте прискорювачів, які використовувалися для майнінгу. Пов’язані з їх покупкою ризики надто високі.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.