Чому шахраї почали дзвонити саме через WhatsApp або Viber

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Почастішали випадки телефонного шахрайства через месенджери — зловмисники все частіше дзвонять жертвам не на номер, а WhatsApp чи Viber. Чому шахраї перейшли на інший спосіб обдзвону, і чим це може бути небезпечно?

З кінця 2022 року з’явилася нова тенденція у сфері телефонного шахрайства. Аферисти почали використовувати месенджери, і тепер дзвонять через них. Найчастіше абонентам дзвонять по WhatsApp, так як це найпопулярніший месенджер, або через Viber. Для дзвінків аферисти можуть використовувати іноземні номери з незвичними кодами, щоб спонукати жертву взяти слухавку з цікавості чи страху пропустити важливий дзвінок.

Схеми шахрайства за допомогою дзвінків по WhatsApp багатьом відомі – їх зловмисники незначно змінюють. Загалом найпоширеніші варіанти обману виглядають так:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Невідомі видаються співробітниками державних структур (поліції, МВС, слідчого комітету тощо) та повідомляють, що хтось намагається зняти гроші з рахунку жертви чи оформити на її ім’я кредит. Шахраї змушують абонента перевести всі свої кошти на «безпечний» рахунок, який насправді належить зловмисникам.
  • Шахраї дзвонять від імені банку та повідомляють про різні проблеми з картою жертви: підозріла активність, блокування тощо. Невідомі всіма способами намагаються витягнути у жертви її особисті дані (CVV-код на карті або секретний код із SMS) або обманом змусити її переказати гроші на рахунок шахраїв.

Є кілька причин, з яких телефонні шахраї вважають за краще дзвонити по WhatsApp та іншим месенджерам.

У WhatsApp не працюють функції визначника

З поширенням телефонного шахрайства виникла і безліч способів боротьби з ним. У магазинах програм доступні десятки мобільних визначників, які можуть за кілька натискань відобразити всю доступну інформацію про номер: відгуки, звідки дзвонять, як записаний номер у інших абонентів. На деяких смартфонах вбудовані програми для дзвінків можуть визначати, з якої країни здійснюється дзвінок.

При цьому всі ці засоби захисту працюють лише, якщо телефонують безпосередньо на номер телефону. Дзвінки через WhatsApp та інші месенджери ніяк не визначаються — абонент бачить лише номер шахрая, який шахраї часто підробляють або беруть в оренду на якийсь час. У цьому випадку жертва не може заздалегідь дізнатися, хто їй дзвонить, а значить у зловмисників більше шансів обдурити абонента, який нічого не підозрює.

Шахраї можуть змінити зображення профілю у WhatsApp

Телефонні аферисти застосовують різні способи, щоб змусити жертву виконувати їхні вимоги: підробляють номери, представляються реально існуючими державними службовцями тощо. У WhatsApp для них з’явилася ще одна можливість заплутати необізнаних абонентів — зловмисники змінюють фотографію профілю на логотип банку, від якого вони дзвонять, або на символіку потрібного державного органу.

В результаті жертви, які мало знайомі з роботою месенджерів, можуть справді подумати, що їм дзвонять із поліції, МВС чи банку. У сукупності з психологічним тиском і залякуванням жертви це дозволяє шахраям з більшою ймовірністю ввести її в оману.

Труднощі у відстеження дзвінків по WhatsApp

Більшість месенджерів має набагато менше інструментів для контролю небажаних дзвінків. Якщо мобільні оператори та програми для визначення номерів мають власні спам-фільтри, то, наприклад, WhatsApp обмежує тільки масові дзвінки. Тому відстежити досконалий дзвінок через месенджер набагато складніше, ніж дзвінок на номер телефону.

І хоча шахраї можуть користуватися перевагами дзвінків по WhatsApp, саме використання месенджерів їх і видає – справжні співробітники банків чи державних структур не дзвонять через WhatsApp, Viber чи інші подібні програми. Тому якщо невідомі видаються співробітниками банку, поліції чи іншої служби, можна сміливо закінчувати розмову, оскільки на тому кінці дроту гарантовано перебувають шахраї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.