Цікаві функції Android 13 – мінімалізм, віджети та багато можливостей

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останні версії Android змінилися – система стала мінімалістичною і заточена тепер на функціональність. Від відомих оболонок навколочистий зелений робот вже не відстає – в Android 13 багато корисних функцій та прикрас. Я розповім вам про кілька з них – одні Google допрацювала, а інші ввела у систему вперше.

Material You та мінімалізм

Оригінальний Android прийнято вважати нудним – MIUI, OneUI, OxygenOS та інші оболонки до певного моменту обганяли його у розвитку. А потім прийшла Android 12 із новою концепцією системи: змінився зовнішній вигляд, з’явилися плавні анімації, а дизайн осучаснився. Перемога Google – Material You: кольори системи змінюються в один клік – відразу є почуття чогось нового. З приходом Android 13 до інтерфейсу приєдналися і тематичні значки – розробник може підігнати значок програми під вигляд системних значків, які змінюють колір разом з Material You. Ну а мінімалізм нікуди і не йшов – це видно навіть за гуглівською погодою: поки що в MIUI є круті анімації дощу та звуки – в чистому Android все мило і просто.

Віджети

Популярними віджети зробила Apple, хоча в Android вони з’явилися майже з основи системи. Щоб не відставати, Google довелося їх переосмислювати – з цього вийшов симбіоз інформації та дизайну. Найкорисніший з віджетів відноситься до батареї – в ньому показується заряд смартфона і навушників, а також час роботи пристрою, що залишився. Віджети можна змінювати у розмірах: затискаємо палець на одному з них та розтягуємо у двох площинах. Гарними вийшли віджети годинників з секундоміром та погоди, а в цифровому добробуті вважається час роботи смартфона у додатках. А ще є посилання – я знайшов на улюблений серіал Твін Пікс.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шторка

Різниця між шторками Android 11 і 12 величезна – той же масштаб змін я відчував при переході з MIUI 11 на MIUI 12. Недоробки є – керувати підключенням до інтернету доводиться в окремому вікні, в інших оболонках для цього достатньо натиснути одну кнопку. Але корисного і приємного набагато більше – з оновленням прийшли плавні анімації, шторка поєднана з вікном повідомлень, через плеєр можна перемикати джерело виводу звуку, є окрема кнопка для вимикання та перезавантаження смартфона, а швидкі кнопки можуть створювати сторонні розробники. Навіть історія повідомлень доступна! А для більшої зручності є режим керування однією рукою – екран ділиться навпіл. Хоча тягтися до шторки все одно не потрібно – вона відкривається свайпом униз навіть із центру екрану.

Буфер обміну

Функція “копіювати-вставити” в Android 13 може набагато більше свого стандарту – швидко ділитися інформацією з буфера через соцмережі, вносити текст до редактора, перекладати його з однієї мови на іншу і шукати інформацію про неї в пошуку Google. Скріншоти можна редагувати і відразу ж ділитися ними, можна робити довгі скріншоти, а ще їх вміє зчитувати Google Об’єктив. Навіть копіювання зображень із сайтів працює – просто виділяємо всю сторінку сайту та вставляємо її в нотатки!

Жорстке обмеження сповіщень

З сповіщеннями Android 13 бореться жорстко – більшість додатків, що встановлюються, запитують до них доступ, тобто. Спочатку програми ні про що повідомляти не можуть. Плюс очевидний – менше сміття у шторці та жодних нав’язливих повідомлень. Для кожної програми в Android є індивідуальні перемикачі всіх типів повідомлень – для програми “годинник” є тумблери повідомлень секундоміра, таймера, активних та пропущених будильників, часу сну тощо; для соцмереж можна відключити повідомлення про дні народження друзів, заявки в друзі, лайки та інші активності.

Ось такі корисні функції Android 13. І це ми ще про всю систему не говорили – а поговоримо обов’язково і зовсім скоро!

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.