Що робити, якщо не вистачає вільного місця на ноутбуці

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожним роком обсяг даних користувача і «вага» програмного забезпечення зростає швидкими темпами. І колись ємний жорсткий диск на 500 гігабайт, якого років 10 тому вистачило б на все життя, вже не має вільного місця. Що робити, якщо у вас ноутбук? Дамо кілька порад, які вже були випробувані на практиці.

Накопичувач у ноутбуці можна замінити на більш ємний

Наприклад, у вашому лептопі SSD-накопичувач об’ємом 250 Гб. На 2023 це вже застаріла ємність. Потрібно подивитися за моделлю, який обсяг вона підтримує, та придбати відповідний пристрій, наприклад, на 1 Тб або 2 Тб. Даний спосіб модернізації буде працювати, якщо накопичувач на вашому ноутбуці не розпаяний безпосередньо на платі (так і таке буває). Якщо немає навичок та можливості зберегти дані зі старого накопичувача, то подібну модернізацію краще довірити сервісному центру.

Додати ще один накопичувач

Деякі моделі ноутбуків підтримують встановлення другого накопичувача. Це питання варто з’ясовувати в інструкції до вашого пристрою або на профільних сайтах в Інтернеті. У випадку, якщо місця під додатковий жорсткий диск немає, але лептоп оснащений DVD-приводом, можна встановити другий накопичувач замість оптичного приводу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відповідний перехідник є у продажу, також таку роботу зроблять у сервісному центрі. Можна встановити другий накопичувач на максимальний об’єм та забути про відсутність вільного місця на тривалий час.

Використовувати зовнішній накопичувач

Зовнішній жорсткий диск підключається за допомогою USB, і робота з ним йде так само, як із внутрішнім диском – ніякої різниці немає. Але є нюанс – постійне підключення / відключення пристрою може призвести до виходу з ладу девайса і втрати даних. Ну і не дуже зручно – один порт USB буде постійно зайнятий, а підключення накопичувача через USB-хаб погіршує параметри передачі даних.

До того ж недорогі зовнішні SSD-накопичувачі «не люблять» тривалу роботу і починають нагріватися, що в результаті може призвести до непередбачуваних наслідків.

У жодному разі не використовуйте USB-флешку – такі аксесуари точно не призначені для тривалого зберігання файлів і постійної роботи з ПК.

Проаналізуйте жорсткий диск

Можливо, є дані, які вам вже не потрібні. Наприклад, дистрибутиви програм у папці «Завантаження», кеш браузера, програми та їхні дані, що не використовуються, різні копії файлів і багато іншого — тут все залежить від користувача. Але отримати обсяг більше, ніж вбудований накопичувач, на жаль, не вдасться.

Хмарний сервіс

Можна зберігати файли за допомогою хмарного сервісу. Але в цьому випадку ви будете прив’язані до швидкості, по якій підключаєтеся до інтернету. Також за великі обсяги потрібно буде сплачувати щомісячну абонентську плату. Але вихід є – можна створити «хмару» вдома за допомогою NAS-пристрою. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.