Статті

Що буде з комп’ютером, якщо його довго не вимикати

Share
Час читання: 3 хв.

Хочу відразу сказати, що при правильному налаштуванні системи охолодження можна без проблем тримати свій комп’ютер постійно включеним. Однак, варто враховувати, що це може призвести до збільшення витрат на споживання електроенергії та швидкого зношування комплектуючих.

Отже, у цій статті я розповім вам про тонкощі цього питання.

Перше, що потрібно звернути увагу, це стан системи охолодження комп’ютера.

Кулери повинні бути справними, термопаста не повинна бути висохлою, а радіатори та їх ґрати не повинні бути забиті пилом. В іншому випадку, ваш комп’ютер чекатиме перегрів і, як правило, його подальша поломка.

Проте, навіть за наявності добре налаштованої системи охолодження, тривале включення комп’ютера може призвести до збільшення витрат за електроенергію.

Якщо ваш комп’ютер працюватиме цілодобово, це може спричинити значне збільшення рахунку за використання електроенергії. Тому, краще добре подумати, чи потрібно вам тримати комп’ютер постійно включеним.

Крім того, тривале включення комп’ютера може призвести до підвищеного зносу його комплектуючих, таких як жорсткий диск, процесор, відеокарта, материнська плата та ін.

Важливо!

Якщо ваш комп’ютер буде використовуватися в цілодобовому режимі для ігор, обробки відео або виконання інших ресурсомістких завдань, це може призвести до швидшого зносу його компонентів, що в подальшому може збільшити витрати на їх заміну.

Отже, можна, звичайно, тримати свій комп’ютер постійно увімкненим, за наявності добре налаштованої системи охолодження… Однак, не варто забувати про можливе збільшення витрат на електроенергію та швидше знос компонентів комп’ютера.

Що зношується на комп’ютері, якщо він постійно працює?

Вентилятори

Система охолодження комп’ютера в основному складається з вентиляторів, які в середньому можуть опрацювати до 10-15 тисяч годин без перерви, що становить приблизно 1-2 роки. Однак, після закінчення цього часу, всі елементи, що труться, починають зношуватися, що призводить до погіршення роботи вентиляторів (уповільнення, шуму) або їх повної зупинки.

Процесор

Процесор комп’ютера вимагає певної уваги, тому що він схильний до перегріву, особливо при навантаженнях. Для більшості моделей процесорів гранична температура вказана у технічних характеристиках і становить приблизно 70-100 ℃. Перегрів процесора може бути викликаний не тільки несправністю вентилятора, а й висохлою термопастою. Тому періодично варто контролювати робочу температуру процесора.

Відеокарта

Якщо ви постійно використовуєте свою відеокарту під навантаженням, наприклад, займаєтеся майнінгом, граєте в досить вимогливі ігри або працюєте з відеоредакторами, система охолодження відеокарти може вийти з ладу раніше часу. Для запобігання ризику, пов’язаного з перегріванням відеокарти, виберіть корпус, що добре продується, і встановіть якомога більше вентиляторів. Також не забувайте стежити за змінами температури відеокарти під час її роботи під навантаженням.

Блок живлення

З часом резистори, конденсатори та інші елементи блоку живлення можуть виходити з ладу, що з часом призведе до погіршення живлення інших компонентів комп’ютера. Це природний процес зносу, і якщо ваш комп’ютер буде постійно увімкненим, то блок живлення зможе пропрацювати, у кращому випадку, не більше п’яти років. Однак, якщо використовувати комп’ютер у звичайному режимі, блок живлення може протриматися і більше 10 років.

Порада від професіонала:

Щоб продовжити термін служби компонентів комп’ютера, необхідно регулярно проводити технічне обслуговування та заміну зношених комплектуючих. У випадку вентиляторів, рекомендується проводити їх заміну кожні 1-2 роки. А для запобігання перегріву процесора та відеокарти, слід періодично перевіряти та змінювати термопасту.

Якщо не вимикати комп’ютер, а перевести його в режим сну?

Коли комп’ютер перебуває в режимі сну, всі внутрішні та інші периферійні пристрої вимикаються. Проте оперативна пам’ять та материнська плата продовжують працювати. При цьому споживання електроенергії в сплячому режимі буде мінімальним, приблизно в 10 разів менше, ніж при звичайній роботі комп’ютера. Тому сплячий режим допомагає значно знизити енергоспоживання комп’ютера.

Якщо не вимикати комп’ютер, а використовувати режим глибокого сну?

У режимі глибокого сну, все що знаходиться в оперативній пам’яті, копіюється на жорсткий диск і, при цьому, практично всі компоненти комп’ютера відключається. У такому режимі працює тільки материнська плата, яка в середньому споживає в 15 разів менше електроенергії, ніж комп’ютер, що постійно працює.

Навіщо взагалі потрібно перезавантажувати комп’ютер?

Під час використання комп’ютера, запущені програми створюють безліч тимчасових файлів, які зберігаються та накопичуються у реєстрі та оперативній пам’яті. Це може призвести до підвисання та гальм операційної системи. Одним з кращих рішень таких проблем є перезавантаження комп’ютера, яка завершить роботу всіх запущених програм і очистить операційну систему від тимчасових файлів. Крім того, рекомендується перезавантажувати комп’ютер хоча б раз на місяць, для встановлення оновлень та патчів безпеки.

Сподіваюся, що стаття буде корисною, особливо тим, хто часто ставив питання з приводу вимкнення комп’ютера.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Тест швидкості зарядки iPhone 16 Pro Max: що міф, а що правда

    У світі технологій часто трапляється так, що очікування не відповідають реальності. Це вкотре підтвердилося з…

    30.09.2024

    Користувачі PlayStation 5 скаржаться на рекламу в інтерфейсі консолі

    Нещодавнє оновлення для PlayStation 5, випущене у вересні, додало персоналізований простір Welcome Hub з новими…

    30.09.2024

    Ціна на флагманські смартфони може зрости через дорогі процесори

    У жовтні Qualcomm і MediaTek представлять свої нові флагманські процесори для смартфонів - Snapdragon 8…

    30.09.2024

    Epic Games продовжує боротьбу з Google через магазин додатків

    Epic Games продовжує боротьбу з Google у рамках судового розгляду, звинувачуючи корпорацію у порушенні антимонопольного…

    30.09.2024

    У США почав працювати новий сервіс Starlink

    SpaceX приступила до тестування в США свого сервісу Starlink Direct To Cell (DTC), який дозволяє…

    30.09.2024

    Оприлюднено інформацію про стан російської ядерної зброї

    Росія вважається другою у світі за ядерним потенціалом. На першому місці - США. В окупантів…

    30.09.2024