Статті

Чому реальна швидкість Інтернету може відрізнятись від заявленої

Share
Час читання: 3 хв.

Тарифи та реальні показники

Якщо познайомитися з поточними тарифами провайдерів, можна помітити, що умови та пропозиції практично скрізь ідентичні. За певну суму клієнт отримує швидкість 100 Мбіт/сек. Начебто пропозиція вигідна, такої продуктивності достатньо для комфортної роботи. Однак після підключення починають виникати різні неприємні ситуації, файли довго вантажаться, деякі сайти повільно відкриваються. Остаточно все розставляє на свої місця сервіс SpeedTest. Проведені виміри показують, що швидкість 100 Мбіт/сек тільки в договорі, а на практиці показники суттєво нижчі.

Зателефонувати до провайдера можна, але оператор наведе з десяток причину, чому швидкість не дотягує до заявлених показників. Причому зробить вас ще й винним, що інтернет працює погано.

Чому швидкість інтернету при тестуванні нижче за заявлену – основні причини

Перевіряти швидкість інтернету потрібно правильно. А якщо ні, то спиратися на отримані результати буде не зовсім коректно. Виділимо кілька причин, які негативно впливають на вимірювання:

  • Wi-Fi. Проводити виміри через бездротову мережу неправильно. Отримати точний результат можна лише при прямому кабельному підключенні. На продуктивність бездротового маршутизатора впливає дуже багато факторів, у тому числі різні перешкоди та інші негативні дії від сторонніх приладів.
  • Старе обладнання. Чимало користувачів не розуміють, навіщо переплачувати за роутер, коли дешева модель візуально нічим не відрізняється від дорогої. Всі відмінності спливають тільки в процесі експлуатації пристрою, коли швидкість передачі даних виявляється значно нижчою за бажану. Іноді проблему, виходить, вирішити за рахунок встановлення якісної прошивки.
  • Комп’ютер. Швидкість інтернету сильно залежить від ПК, на якому доведеться працювати в мережі. Якщо він уже застарів та їли працює, то розраховувати на швидке завантаження не варто. Комп’ютер її просто фізично неспроможна забезпечити, в нього цього недостатньо ресурсів.

Окремо варто відзначити параметри браузера, віруси, встановлені програми. Всі вони можуть негативно впливати на інтернет. Причому деякі з них можуть повністю блокувати з’єднання.

Як визначити причину поганого інтернету

Щоб визначити справжню причину суттєвого падіння швидкості інтернету, слід діяти за таким принципом:

  • підключити ПК одразу до кабелю;
  • відключити антивірус та брандмауер;
  • вимкнути всі програми, які можуть впливати на трафік.

Якщо після підключення комп’ютера в обхід роутера якість завантаження покращиться, потрібно правильно налаштувати маршрутизатор або повністю його замінити. Поточний асортимент таких пристроїв настільки широкий, підібрати оптимальний варіант не складе труднощів.

Антивіруси можуть суттєво уповільнювати інтернет, оскільки постійно ведуть в онлайн режимі перевірку трафіку щодо наявності шкідливих програм. Також торрент-сервіси негативно впливають на мережне підключення.

Винен провайдер

Провайдери різні та далеко не всі представляють якісні послуги. Часто оператори мають різні технічні проблеми або інші складності. Ось найпоширеніші причини падіння швидкості інтернету з вини провайдера:

  • поломка обладнання;
  • висока завантаженість;
  • сірі IP-адреси.

Навіть незначний збій на магістралі призводить до суттєвого просідання швидкості. Потрібно розуміти, що технічні проблеми можуть виникнути навіть у кращого оператора. Питання в іншому, наскільки швидко усуваються поломки та збої.

Ще одна поширена проблема – це високе навантаження на мережу. Особливо це проявляється у вихідні, свята, коли люди знаходяться вдома та активно користуються інтернетом. Вирішується проблема дуже просто, встановлюється потужніше обладнання, але не всі провайдери готові йти на такі суттєві витрати.

Деякі оператори через брак білих IP-адрес стали використовувати сірі. Нічого поганого в цьому немає, якщо використовується якісне обладнання. В іншому випадку падіння швидкості буде суттєвим.

Складність у тому, що боротися із оператором складно. Писати скарги до прокуратури на неякісні послуги безглуздо. Отримайте стандартну відписку або взагалі не буде жодної реакції. Єдиний вихід, поміняти провайдера, якщо така можливість є.

Висновок

Швидкий інтернет – це невід’ємна складова сучасного життя. Складність у тому, що на якість з’єднання впливає дуже багато різних факторів – оператор, обладнання, налаштування програмного забезпечення. Якщо виникають проблеми зі швидкістю завантаження, переконайтеся, що обладнання може підтримати високий трафік.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024