Статті

Як купити вживаний iPhone і не потрапити на гроші

Share
Час читання: 7 хв.

Звичайно, ні для кого не секрет, що техніка Apple коштує недешево. Проте бажання мати преміальні продукти підштовхує багатьох знаходити варіанти, як придбати яблучну продукцію, або займаючи гроші в друзів і близьких, або поступово виплачуючи кредит. Але є й ті, що вирушають за своєю мрією на вторинний ринок.

Сьогодні ми вивчимо кілька порад, як не розчаруватися в купівлі айфона.

На сьогоднішній день не варто розглядати покупку таких пристроїв, як iPhone 5/5s та iPhone 6/6 Plus через припинення їх підтримки з боку самої компанії (вони не отримали iOS 13) і мають малий обсяг оперативної пам’яті для комфортної роботи сучасних додатків та ігор . Так само, мабуть, і сьомий моделі залишається недовго.

І так!

Ми знаходимо оголошення на одній із платформ досконало вивчаємо, все про що написано, дивимося фотографії. Дуже важливо перевірити комплектацію пристрою. Чи є оригінальне пакування, зарядка, кабель, навушники. Якщо продавець продає гаджет без упаковки та аксесуарів, вам такий апарат не потрібний. Шукайте інші пропозиції. Нехай дорожче, але хоч із якоюсь впевненістю, що це буде не китайське самозбирання.

Далі

Зателефонувавши з власником, пропонуємо йому пройти діагностику апарату в авторизованому сервісному центрі, зрозуміло, за ваш рахунок. Коштує це близько 500-600 рублів, зате ви отримаєте більш-менш правдиву інформацію про пристрій, за який маєте намір віддати не маленьку суму грошей.

Якщо продавець погоджується, однозначно варто розглянути цей варіант. Спочатку самому оглянути гаджет, упаковку та аксесуари, а потім, якщо все влаштовує, пройти перевірку у сервісі та вже тоді купувати. Якщо не згоден, тут вирішувати вам. Продавець може бути проти розтину апарату, мотивуючи це тим, що потім він не зможе його комусь продати або тому, що порушиться вологозахист або ще щось.

Домовитеся з продавцем зустрітися в людному місці, бажано якомусь кафе з гарним освітленням, наявністю розеток для зарядки, можливістю підключення WiFi до стабільного інтернету.

Насамперед потрібно знати, як виглядає оригінальна упаковка, оригінальний смартфон та аксесуари, що йдуть у комплекті. Не полінуйтеся знайти відповідну інформацію в Інтернеті.

Сама коробка пристрою повинна мати відповідний вигляд. Всі наклейки ззаду та написи на них мають бути виконані чітким шрифтом, рівно. На коробці обов’язково IMEI апарату. Якщо написи та етикетки на коробці явно не фабричного якості, шрифти змащені, погано читані нерівні написи, то перед нами дуже дешева китайська підробка.

Зовнішній вигляд

Корпус iPhone повинен відповідати за кольором та матеріалом моделі апарата, який ви збираєтеся купити і тому, що вказано на упаковці. Якась невідповідність відразу говорить про те, що продавець бреше. На корпусі повинно бути вм’ятин, сколів, характерних слідів ударів.

Можливо в гонитві за низькою ціною ви згодні прикрити фізичні вади гарним чохлом, але потрібно розуміти, що будь-яке падіння смартфона – це не просто чергова подряпина або вм’ятина на корпусі – це велике струс комплектуючих всередині. І цей струс іноді проявляється не відразу, а через кілька тижнів експлуатації, коли раптово починає відвалюватись WiFi, перестає адекватно працювати Touchscreen, апарат раптом починає втрачати мережу та GPS.

Від будь-якого удару, пов’язаного з падінням, можуть відриватися доріжки на платі, пошкоджуватися шлейфи, а ремонт може виявитися дуже дорогим, оскільки в процесі діагностики можуть бути знайдені й багато інших проблем. Нам такий апарат однозначно не потрібний.

Екран

Екран у Айфон є однією з найдорожчих комплектуючих, а оскільки люди часто б’ють екрани, в Китаї навчилися робити різної якості підробки під оригінальні запчастини. Насамперед потрібно перевіряти, як прилягає екран до корпусу смартфона. Якщо це iPhone 8 і новіший, то задня частина корпусу скляна, вивчаємо її на наявність сколів, деформацій. Сам екран при легкому натисканні не повинен скрипіти, клацати і прогинатися в корпус.

Якщо явно відчувається клацання та прогинання пластикової рамки дисплея в рамку корпусу iPhone, значить апарат розбирався, і в ньому, швидше за все, не оригінальний екран. Взагалі не повинно бути ніяких зазорів між екраном і алюмінієвою або сталевою рамкою корпусу, ніякого підсвічування, що світиться з-під екрана вздовж рамки.

Оригінальні екрани Apple йдуть із олеофобним покриттям. Для перевірки олеофобного покриття екрану використовуємо вологі серветки. Волога, що потрапила на скло Touchscreen, відразу ж збирається в крапельки. Якщо олеофобного покриття немає, будуть просто розлучення, але власник смартфона може мати на ньому захисне скло або плівку, тому така перевірка не завжди можлива

Дуже важливий момент. У вимкненому стані та при чорних шпалерах екран повинен бути однакового темного кольору по всій площі матриці. Ніякого клею, що розлився, під склом і біля рамки. У включеному стані без розлучень, без смуг різних кольорів та ліній, без різних кольорів під різними кутами огляду. Але важливо пам’ятати, що OLED екрани iPhone 10, 10s, 10s Max, 11 Pro і 11 Pro Max можуть трохи “жовтити” – це нормально.

Обов’язково дивимося биті пікселі, для цього виводимо на екран заставки або однорідного кольору шпалери. Підсвічування дисплея має бути рівномірним. Заходимо в Налаштування – Екран і Яскравість і змінюємо яскравість від мінімальної до максимальної і кілька разів навпаки. Зміна яскравості повинна бути плавною, без ривків під час руху повзунка регулювання. Обов’язково перевіряємо роботу автояскравості екрану, а також чи справний датчик гасіння екрана при наближенні смартфона до вуха.

Перевірку оригінальності дисплея можна виконати ще шляхом переміщення іконки програми. Затискаємо в доці іконку будь-якої програми та вибираємо режим Змінити екран “Додому”. Далі починаємо плавно переміщати іконку праворуч наліво та знизу вгору. Тож потрібно пройти весь дисплей. Іконка програми повинна переміщатися плавно без ривків та затримок по всій площі дисплея. Перевіряємо 3D Touch. Він повинен працювати у кожній точці сенсора. Але потрібно знати, що в останніх флагманах iPhone 11, 11 Pro і 11 Pro Max, а також iPhone XR Apple прибрала технологію 3D Touch, замінивши її на програмний Haptic Touch.

Важливий момент. На iPhone 8 і більше перевіряємо роботу функції TrueTone, якщо функція недоступна, значить апарат ремонтувався і в ньому не оригінальний дисплей.

Кнопки

При включенні беззвучного режиму відповідним перемикачем на лівій верхній частині корпусу завжди має бути вібровідгук. Якщо вібровідгуку немає, у телефоні є проблеми. Клавіші зміни гучності натискаються з характерним клацанням, і при натисканні відразу повинна з’явитися шкала (повзунок) зміни гучності. Варто кілька разів перевірити кнопку Power, як вона блокує екран і будить смартфон у режим блокування.

Окремо варто поговорити про кнопку Home (Додому). На смартфонах до iPhone 7 вона механічна. Повинна працювати без скрипу, тріску, натискання має бути легким. Якщо є поскрипування, яке не усувається протиранням вологою серветкою, то смартфону шлях на чищення в сервісний центр. На iPhone 7, 7 Plus, 8 та 8 Plus ця кнопка сенсорна. Взаємодія з нею підтверджується вібровідгуком спеціального Taptic Engine. На iPhone X і новіше горезвісної кнопки немає.

Touch ID або Face ID

З перевіркою кнопки Home варто перевірити Touch ID. Просимо власника iPhone додати новий відбиток пальця та перевіряємо як відбувається розблокування пристрою за цим відбитком. На iPhone X і новіше просимо власника скинути налаштування Face ID, перезавантажуємо гаджет і додаємо новий скан обличчя, перевіряємо як відбувається розблокування.

Зазначу, що неробочий Touch ID та Face ID – це вирок, тому що ви не зможете повноцінно користуватися зручністю розблокування свого гаджета та підтвердження введення пароля при покупках у App Store та iTunes Store, не зможете використовувати Apple Pay. Неробочий Touch ID – це швидше за все наслідок заміни кнопки Home в неавторизованому сервісному центрі, а неробочий Face ID на iPhone X – це, як правило, результат попадання в апарат води або іншої рідини.

Чи попадала вода в Айфон?

Щоб дізнатися, чи не втопили iPhone, відкриваємо лоток під SIM карту. Зазираємо усередину. Якщо смужка білого кольору – все гаразд. Якщо індикатор червоний, значить в iPhone потрапляла рідина, і такий апарат купувати категорично не можна. «Утопленник» – це самий неблагонадійний варіант гаджета. Справа в тому, що навіть вчасно розібраний і висушений, він може дати знати про нещасний випадок зі своєї біографії значно пізніше, коли замкнуті напівпровідники почнуть виходити з ладу, «посипляться» шлейфи, від корозії на системній платі почнуть виходити з ладу чіпи.

IMEI iPhone

Ще одна обов’язкова річ, яку ми перевіряємо під час виймання лотка для SIM картки – це напис на лотку – IMEI апарату. Напис має бути виконаний акуратним заводським шрифтом. Далі порівнюємо IMEI на лотку SIM картки, на коробці виробу та в Налаштуваннях — Основні — Про цей пристрій. Все має бути ідентичним.

Чи не залочений iPhone

Перед зустріччю із власником попросіть оновити гаджет до останньої актуальної версії iOS. Взявши гаджет перевірте, яка версія iOS на нього встановлена, потім вимкніть та увімкніть апарат. При завантаженні iPhone не повинен просити зробити будь-який дзвінок для авторизації стільникового плану. Вставте SIM-картку. Виберіть Установки — Основні — Про цей пристрій. Уважно дивіться в полі Оператор має відображатися назву оператора мобільного зв’язку, SIM картку якого встановили в апарат. Якщо відображається назва американського оператора, наприклад Verizon або Carrier, це привід насторожитися і однозначно не брати апарат. Здійсніть дзвінок зі своєї SIM картки, заодно перевірте, чи чуєте співрозмовника, і чи чує він вас.

Камера

Потрібно оглянути чи не пошкоджені об’єктив і захисне скло, зробити кілька фотографій разом перевіривши програму Камера. Фотографії не повинні бути брудними та замиленими. На версіях 7 Plus та 8 Plus обов’язково прикривши пальцем основну камеру, перемикаємо зум і перевіряємо включення другої камери, призначеної для портретного режиму. На новіших iPhone перевіряємо роботу телефотооб’єктиву, а на останніх флагманах ширококутну камеру.

Батарея

Купувати iPhone з максимальною ємністю акумулятора нижче 90% недоцільно. Перше, з чим ви звернетеся до сервісу, буде заміна батареї на нову. Потрібно знати, що iOS, починаючи з 12 версії, не дозволяє стороннім програмам AppStore показувати рівень зносу батареї. Для відображення відповідної інформації iOS містить необхідні інструменти. Більше того, неоригінальні батареї не підтримуються цими інструментами, і в графі Максимальна ємність розділу налаштувань Стан акумулятора стоятиме прочерки або взагалі немає будь-якої інформації.

Ось такі основні поради щодо перевірки б/в апарату перед його покупкою. Однозначно найкраще, якщо, крім подібних процедур, ви пройдете об’єктивну діагностику в сервісному центрі. У такому разі ви вже точно познайомитеся за свої гроші зі своїм майбутнім гаджетом і знатимете, про те, яке обслуговування вам належить найближчим часом, а продавець або прийме вашу пропозицію і продасть свій гаджет за гарною ціною, або шукатиме іншого покупця.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024