Чому люди не переходять на Wi-Fi 6

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Стандарт бездротової мережі Wi-Fi розвивається так само, як цифрові системи. Зараз умовно актуальними залишаються 3 версії протоколу Wi-Fi – Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 та Wi-Fi 6.

Реклама

Ми не прив’язуватимемося до назв його «дрібних» апдейтів, які йшли всередині поколінь (наприклад, 802.11ad, 802.11ah), а прив’яжемося тільки до самих поколінь. Саме вищезазначені номери Wi-Fi є поколіннями стандарту бездротової мережі.

Для тих, хто в танку, коротко нагадаю:

  • Wi-Fi 4 (2009) це швидкість до 600 Мбіт/сек (на 4 антена), при середній 150 Мбіт/сек (реальна близько 50 Мбіт/сек);
  • Wi-Fi 5 (2013) здатний розвивати до 6.77 Гбіт/сек із 8 MU-MIMO антенами (реальна близько 600 Мбіт/сек);
  • Wi-Fi 6 (2019) до 11 Гбіт/сек (тут поки межі не видно, щороку вдається вичавити все нову швидкість, особисто в мене вдавалося пробити гігабіт).

Навіщо я це все? Сьогодні щось не спалося, і я лежав зі смартфоном і дивився Ютуб, як тут зник інтернет. Дивлюся – а в мене впав Wi-Fi. Він відключився, і я не бачу у списку своєї мережі. Перевантажив роутер, а поки він вмикався, знічев’я вирішив подивитися сусідські Wi-Fi-мережі. З 30 доступних мені лише одна працювала на Wi-Fi 6 і дві на Wi-Fi 5. А це говорить про те, що люди не переходять на нове покоління Wi-Fi. Чому так відбувається?

На те, гадаю, є кілька причин:

  • Багато хто навіть не знає, що Wi-Fi ділиться на покоління. Як купили роутер, скажімо, у 2015 році, так він стоїть і без будь-яких проблем працює. А що в нас працює, то чіпати не варто, правда?
  • Не кожен провайдер може дати швидкість доступу до Інтернету понад 100 Мбіт/сек. У такому разі і перехід на нове покоління бездротової мережі не дасть жодного результату. Хіба що швидкість усередині локальної мережі буде вищою, але якщо локалкою ніхто не користується, то сенс?
  • Не всі довіряють Wi-Fi. Наприклад, стримери та геймери для надійності підключають свій ПК до роутера звичайним кабелем. Так, така проблема є — на Wi-Fi 4 навіть за кілька метрів від роутера пінг у грі буде гіршим, ніж при підключенні через кабель або бездротову мережу нового покоління;
  • Не всі пристрої підтримують Wi-Fi 6. Купили ви крутий роутер з 6-им поколінням бездротового доступу, а всі ваші пристрої морально застарілі та не підтримують це покоління. Ваш роутер працюватиме у молодшому поколінні, і нічого не зміниться. Багато хто з них розуміє. Наприклад, у будинку батьків я не бачу сенсу його міняти — вони мають 5-річні смартфони, такий самий ноутбук і ТБ. Толку від цього не буде.

Однак, важливо розуміти, що стандарт Wi-Fi нового покоління дає не тільки швидкість та хороший пінг, але й стабільну якість підключення. Найпопулярніше 4-е покоління працює на частоті 2.4 ГГц, яка в даний період сильно зашумлена перешкодами від інших пристроїв. Перехід на останнє покоління “вайфай” виправить ці проблеми автоматично. Ви отримаєте стабільне покриття у радіусі дії роутера та високу якість зв’язку.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ