Статті

Як вибрати недорогий ноутбук для дому, навчання та офісу на початку 2023 року

Share
Час читання: 2 хв.

Недорогий ноут – це 15-20 тис. гривень. Саме на таку суму потрібно орієнтуватися, якщо ви хочете, щоб комп’ютер пропрацював вам вірою та правдою не менше п’яти-семи років. Процес вибору ми поділили на кілька простих кроків.

Крок 1. Навіщо вам ноутбук?

Спочатку дайте відповідь на запитання: для яких цілей він купується. Ігрову складову одразу відкидаємо. На ноуті ціною 15-20 тис. гривень можна буде грати лише в покрокові стратегії, карткові ігри, аркади тощо, які не потребують серйозних обчислювальних потужностей.

Для навчання та для офісних справ потрібно, щоб комп’ютер не гальмував, якщо ви одночасно відкриваєте кілька програм та кілька десятків вкладок у браузері. Інтернет, соціальні мережі, месенджери, пошта, текстовий та табличний редактори — із цим проблем не буде.

Крок 2. Діагональ монітора

Найпоширеніший розмір – 15,6 дюйми. Другий за популярністю – 14 дюймів. Півтора роки тому я взяв собі 14-дюймовий ноут, тому що він потрібен мені для рідкісних відряджень та разової роботи у польових умовах. Менший розмір діагоналі дозволяє перевозити його в ручній поклажі літаками, та й носити його легше.

Лайфхак!
До ноутбука можна підключити великий монітор, клавіатуру та мишу, тоді він перетвориться на зручну робочу станцію.

Який екран віддати перевагу: глянцевий або матовий, яку матрицю взяти: TN або IPS — скоріше справа смаку. У бюджетних моделей різниця як картинка не дуже велика. Якщо вам це важливо: знайдіть магазин, де можна побачити модель на власні очі.

Крок 3. Процесор

Моделей над ринком дуже багато. Орієнтир: Intel Core i3 / Core i5 або AMD Ryzen 3 / Ryzen 5. Але взагалі, і серед них бувають невдалі моделі. І, навпаки, у більш бюджетному секторі можна знайти процесор, що стоїть. Відеокарта буде вбудована у процесор.

Крок 4. ПЗП

Так називають постійну пам’ять. Бажано взяти модель з 8 Гб та вільним слотом для встановлення додаткової планки пам’яті у майбутньому, якщо буде потрібно. Можна купити ноутбук з 4 Гб і одразу ж докупити 8 Гб, щоб вийшло 12 Гб. Цю нагоду з’ясуйте заздалегідь.

Крок 5. ОЗП

Раніше у ноутбуках стояли вінчестери, тепер SSD-диски. Мінімально комфортний об’єм – 128 Гб. Після інсталяції Windows та потрібних програм вам залишиться близько половини обсягу. З огляду на доступність хмарних сховищ цього достатньо. Якщо займаєтеся фото та відео, купуйте моделі з 256 та 512 Гб або зовнішні накопичувачі. І добре, якщо в корпусі є місце для додаткового твердотільного диска.

Крок 6. Бренд

Найкраще вибирати між моделями відомих користувачів: Asus, Acer, HP, Lenovo, Huawei, MSI. Читаючи відгуки на різних інтернет-магазинах, не забувайте про їхню суб’єктивність.

Крок 7. Рознімання

Ось ідеальний варіант: три USB-порти, USB-С із можливістю зарядки від мережі, HDMI, Ethernet, кардрідер, аудіороз’єм. У бюджетному секторі, швидше за все, буде два USB-порти та USB-C без функції заряджання.

Для когось критичними будуть інші характеристики: роздільна здатність вбудованої веб-камери, шторка для веб-камери, дизайн і колір, розміри та вага, характеристики екрана, наявність попередньо встановленої ОС Windows 11 або підсвічування в клавіатурі та українських літер тощо.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Android почав блокувати програми, завантажені зі сторонніх ресурсів

    На початку вересня стало відомо про новий спосіб Google боротьби з піратством. Розробникам надали інструментарій,…

    01.10.2024

    Телефон для літніх людей повинен мати інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

    Вибір смартфона для людини похилого віку — завдання, що вимагає особливої ​​уваги. Наш експерт Митник…

    01.10.2024

    Apple переглядає дизайн Vision Pro після появи нових конкурентів

    Apple, за даними Bloomberg, переглядає свою стратегію у сфері просторових обчислень після виходу нових VR/AR-окулярів…

    01.10.2024

    MacRumors: iPhone 16 Pro Max не підтримує заряджання 45 Вт

    Незважаючи на заяви Apple про підтримку швидкої зарядки потужністю 45 Вт в iPhone 16, незалежні…

    01.10.2024

    За оновлення безпеки Windows 10 незабаром доведеться платити

    У міру наближення кінця терміну підтримки Windows 10 Microsoft запроваджує нові правила. Найближчим часом користувачам…

    01.10.2024

    Огляд soundcore Sport X20: Найміцніші навушники для тренувань

    Бездротові навушники Anker soundcore Sport X20 стали одними з найочікуваніших новинок не лише в сегменті…

    01.10.2024