Чому на екранах смартфонів так і не з’явилося сапфірове скло

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Сапфір поступається за міцністю лише алмазу (має 9 балів із 10 за шкалою Моосу), то чому його досі не встановлюють на екрани смартфонів?

Реклама

Може здатися, що це просто змова виробників: мовляв, нехай ваші екрани б’ються, а ми мінятимемо їх на нові і таким чином зароблятимемо. Насправді все простіше: після кількох спроб захистити дисплеї смартфонів шибками зі штучного сапфіру, компанії швидко відмовилися від цієї ідеї. І ось кілька причин.

Сапфір твердий, але крихкий

Багато хто плутає ці поняття. Твердість – це здатність чинити опір впровадженню іншого тіла. Якщо ви з невеликим зусиллям проведете металевим ключем по пластику та склі, на пластиці залишиться подряпина, а на склі – ні. Це тому, що скло твердіше.

Міцність – це здатність чинити опір руйнуванню під впливом напруг. Тобто те саме скло можна легко зламати, якщо спробувати його зігнути. А пластик залишиться цілим.

Сапфірове скло добре тим, що воно має високу твердість. Ні металеві ключі, ні інші предмети не можуть залишити на ньому подряпини. А от якщо упустити смартфон, таке скло розіб’ється з більшою ймовірністю, ніж звичайне мінеральне. Смарт-годинник ніхто не упускає, тому для них сапфір дуже навіть підходить. А для смартфонів такий сценарій дуже популярний, тому немає сенсу застосовувати цей матеріал.

Сапфір помітно важчий

Якщо порівнювати сапфірове та мінеральне скло, перше щільніше приблизно на 2/3. А щільність – це вага. Тобто сапфір помітно ускладнив би конструкцію смартфона. І це при тому, що у сучасних гаджетах йде боротьба за кожен грам.

Сапфір гірше пропускає світло

Це означає, що два однакових екрани під різним склом (сапфіровим і мінеральним) будуть мати різну яскравість. Щоб зрівняти цю яскравість, її потрібно збільшити у того екземпляра, який покритий сапфіром. А висока яскравість – це ще й висока витрата енергії. Тобто смартфон із сапфіровим склом матиме меншу автономність порівняно з таким самим, але з мінеральним. І навряд це сподобається користувачам.

Виходить, що сапфірова скло може ідеально захистити екран смартфона від подряпин, але у нього є і велика кількість недоліків, які перекреслюють головну гідність. Саме тому наші гаджети, як і раніше, захищені зміцненими варіантами мінерального скла.

До речі, ось вам ще один не очевидний факт: виявляється, CD-диски з’явилися на світ раніше дискет! Хоч як це дивно, але оптичні накопичувачі з’явилися на світ навіть трохи раніше дискет. 

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ