Статті

Як вибрати павербанк. Зовнішній портативний акумулятор для смартфона чи ноутбука

Share

Уявіть, що ви в дорозі, а батарея телефону розряджається. Будь-хто, хто був у такій ситуації, знає, як іноді лякає почуття розлуки зі своїм пристроєм. Існує навіть спеціальний термін “Номофобія” – це страх залишитись без мобільного телефону.

Але вихід є. Називається Пауербанк. Або зовнішній акумулятор. Або кінець тих темних днів, коли батарея вашого телефону могла розрядитися в самий невідповідний момент, який тільки можна собі уявити.

Але з урахуванням кількості та різноманітності повербанків на ринку, є кілька моментів, які просто необхідно враховувати при купівлі зовнішнього акумулятора для конкретного використання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Місткість

Місткість, мабуть, найважливіший фактор, який слід враховувати при купівлі повербанку. Адже саме від ємності залежить, скільки разів пауербанк зможе зарядити ваш пристрій, перш ніж його резерви будуть вичерпані.

Місткість повербанка зазвичай вимірюється в міліампер-годинах , що позначаються як мАг, хоча це одиниця виміру може вводити в оману.

Отже, припустимо, батарея вашого смартфона має ємність 2000 мАг, а у пауербанку – 10 000 мАг. У цьому випадку ви повинні очікувати, що він повністю зарядить ваш телефон п’ять разів, чи не так?

А ось і ні.

Щоправда, у цьому, що, по-перше, існують втрати енергії під час перетворення. Вона губиться навіть у зарядному кабелі на шляху до вашого пристрою. Але основні втрати відбуваються при перетворенні напруги всередині повербанку.

А чому? Справа в тому, що значення мАч практично не вимірює ємність акумулятора. Воно лише означає, що акумулятор може подавати струм силою 10 000 міліампер протягом однієї години при певній напрузі . Але оскільки майже всі батереї, що використовуються в пауербанках, забезпечують вихідну напругу 3,7 В, а USB потрібно 5 В, усередині пауербанку відбувається перетворення напруги, коли ви використовуєте її для заряджання свого пристрою. При новій вищій напрузі (5 В) пауербанк більше не може подавати 10 000 міліампер струму протягом однієї години, тому знижується значення мАг акумуляторної батареї.

Таким чином, якщо ми хочемо визначити, скільки разів повербанк буде заряджати наш пристрій, нас дійсно цікавить тільки значення мАг повербанку при 5 В, а не номінальне значення мАг, яке дійсно тільки для 3,7 В.

Ці втрати перетворення можуть змінюватись в залежності від пауербанку. Наприклад, акумулятори Xiaomi вважаються досить ефективними у цьому плані. Хороше емпіричне правило закладати до ємності пауербанку ще 50% запасу. Бажаєте двічі повністю зарядити батарею 5,000 мАг? Беріть пауербанк на 15,000 мАг.

Також є кілька додаткових факторів, які можуть вплинути на ємність вашого повербанку. Якщо у нього є функція швидкої зарядки, про що ми пізніше ще поговоримо, це також може призвести до більш високих втрат при перетворенні. Але це такий собі компроміс, який потрібно просто прийняти.

Крім того, акумулятору властиво з часом саморозряджатися. Особливо якщо він знаходиться у дуже холодних чи спекотних умовах. Так що якщо ваш пауербанк довго лежить без діла, то вам слід його підзарядити, навіть якщо він був повністю заряджений.

Розмір та вага

Потрібно також розуміти, що зі збільшенням ємності збільшується розмір з вагою. Наприклад, модель на 20,000 мАч вже важитиме під половину кілограма, і швидше за все, тягати його із собою щодня буде проблемно. Повірте, носити великий пауербанк у руці зовсім не зручно. Тому щодня краще брати кишенькові моделі з ємністю до 10,000 мАч. А ось у походи і на рибалку можна взяти побільше моделі, так як їх необов’язково зберігати в кишені.

Дизайн пауербанку залежить від особистих переваг, але я відзначу кілька практичних наслідків того чи іншого дизайну, а скоріше навіть форм-фактора. Закруглені краї виглядають не тільки елегантно, але й дозволяють зручно тримати блок живлення в руці. Досить часто доводиться тримати пауербанк та телефон разом у руці, коли телефон заряджається і вам потрібно його використовувати. При цьому я рекомендував би вибирати пауербанк квадратного стилю, щоб його можна було поставити. У деяких ситуаціях це може бути корисним.

Також вам варто подумати про те, щоб пауербанк влазив у ту кишеню, де ви її розраховуєте носити. Це може бути внутрішня кишеня куртки, або джинсом або рюкзака. Вибирайте модель, що підходить для вас, щоб потім не шкодувати про своє рішення.

Також корисні світлодіодні індикатори на банку пауер. Вони повідомляють вам приблизно скільки заряду залишилося в пауер банку. Чим вони інформативніші, тим краще. Ви краще розуміти скільки заряду залишилося в акумуляторі.

Входи для заряджання

Далі поговоримо про входи для зарядки пауербанку, які у специфікаціях позначаються як IN. Тут насправді правило дуже просте. Вибирає модель з тим же роз’ємом, що і у вашого девайсу, який ви заряджатимете. Так вам не доведеться тягати із собою зайві дроти, а вистачить одного – для зарядки пауербанку, і для заряджання вашого девайсу.

Непрямо, від типу роз’єму залежить швидкість зарядки повербанка. Більш сучасні роз’єми, як USB C, підтримують більшу потужність, ніж, наприклад, старі micro USB або Lightning. Але наявність USB-C не гарантує, що зарядка пауербанку буде проходити швидко, оскільки поверх роз’єму потрібна відповідна прошивка, а це вже залежить від конкретної моделі, тому можете звернути увагу в специфікаціях на потужність або хоча б силу струму, що вимірюється в амперах. Що сила вхідного струму, то швидше зможе заряджатися пауербанк. Звичайно, це за умови відповідних блоку живлення та зарядного кабелю.

Також не забуваємо що чим більше ємність пауербанку, тим більше йому знадобиться часу на поповнення запасів. Середній пауербанк зазвичай вимагатиме 2-3 години до повної зарядки. Але є й такі моделі, які заряджаються 8-10, або навіть більше годин. Отже, при покупці зверніть на це увагу, якщо це для вас важливо.

До речі, врахуйте, що більшість повербанків не поставляються з блочком для заряджання, обмежуючись лише кабелем. Багато людей не знають про це, а потім розчаровуються, коли бачать, що в упаковці його немає. Але якщо так вийшло, що у вас немає блоку заряджання, то ви можете просто зарядити його, використовуючи USB порт вашого ноутбука або комп’ютера. Просто майте на увазі, що в цьому випадку потрібно багато часу, оскільки USB порти ноутбуків мають дуже низький вихідний струм.

Заряджання пристрою

При покупці повербанка також важливо подумати про швидкість, з якою він може заряджати інші пристрої. Швидше за все ви не хочете, щоб ваш девайс був постійно підключений до пауербанку.

Швидкість заряджання визначає вихідна потужність пауербанку. Ця інформація має вказуватися у специфікаціях. Потужність – це напруга помножити на силу струму.

Як ми говорили раніше, стандартна напруга у пауербанків після конвертації – 5 В. А ось вихідний струм часто варіюється і вимірюється в амперах. Дуже часто біля порту зарядки вказується саме це значення.

Поточний галузевий стандарт для блоків живлення становить 2 А, але деякі моделі мають максимальну вихідну потужність 2,4 А і можуть заряджати ваш пристрій ще швидше, якщо пристрій приймає цей струм.

Якщо блок живлення може забезпечити більший струм, ніж потрібно вашому пристрою, зазвичай це не проблема, оскільки ваш пристрій споживатиме стільки струму, скільки може витримати. В іншому випадку, якщо струму менше, ніж потрібно пристрою, воно може або не заряджатися зовсім, або дуже повільно.

Пауербанки з вихідним струмом в 1 А заряджатимуть ваш пристрій дуже довго. Наприклад, потрібно близько 5 годин для заряджання батареї 5000 мАг.

Існує також безліч зовнішніх акумуляторів, що підтримують швидке заряджання . Тут потрібно розуміти, що смартфон і пауербанк повинні підтримувати однаковий стандарт швидкої зарядки: Power Delivery, Qualcomm Quick Charge, Power Delivery, Huawei SuperCharge та інші. Також потрібний відповідний кабель. В іншому випадку швидка зарядка не спрацює і пристрій отримуватиме звичайну зарядку.

Пауербанки з кількома вихідними портами, зазвичай, розподіляють потужність зарядки попри всі виходи порівну. Наприклад, якщо у специфікаціях пауербанку написано 10 Вт, то при підключенні двох пристроїв одночасно кожен отримає по 5 Вт. А при підключенні одного пристрою йому подаватиметься всі 10 Вт.

Перевага декількох портів полягає в тому, що ви можете одночасно заряджати два або більше пристроїв, що корисно, якщо ви подорожуєте з декількома пристроями. Крім смартфона, може бути корисним підзарядка вашої екшн-камери, фітнес браслета, світлодіодного ліхтарика або будь-якого іншого пристрою. Наприклад, ноутбука.

Що? Ноутбук?

Так, на ринку є моделі пауербанків, які здатні на такі дива. Але в цьому випадку вихідна потужність пауербанку має бути досить великою, щоб задовольнити потреби ноутбука. Фактично, вона має бути не меншою, ніж потужність зарядного пристрою вашого ноутбука, а це часто близько 100 Вт. Крім того, ноутбук і пауербанк повинні підтримувати протокол Power Delivery. Тому уточнюйте цей момент перед покупкою.

Пауербанк може також мати функцію наскрізної зарядки. Ця технологія дозволяє пауербанку заряджати інший пристрій, поки він сам заряджається. Тут працює принцип пріорітизації, який, по суті, бере потужність із розетки, і перенаправляє її на пристрій, підключений до блока живлення. Це може бути корисною функцією постійного підтримання повної ємності зовнішнього акумулятора.

Деякі моделі підтримують бездротову зарядку, яка дозволяє заряджати телефони, просто поміщаючи їх на пауербанк, що усуває необхідність використання кабелів. Однак, щоб це працювало, смартфон також повинен підтримувати бездротову зарядку. Дуже зручно, але недолік використання бездротової зарядки полягає у її повільній швидкості.

Деякі мобільні акумулятори поставляються із сонячними панелями для власної зарядки. Тобто поклавши такий пауербанк на сонце, він заряджатиметься. Звучить класно, але на практиці я ще не зустрічав вдалого рішення. Або сонце заряджає пауербанк недозволено довго, або взагалі не заряджає.

Багато повербанків поставляються із вбудованим світлодіодним ліхтариком, який може бути приємним бонусом. Це може стати в нагоді в різних ситуаціях. Але головна ідея, найімовірніше, у раптовому відключенні електроенергії. У цьому випадку пауербанк із ліхтариком буде вдвічі корисним.

Ціна

І кілька слів про ціну. З цінами від 300 до 5000 гривень ви, напевно, знайдете щось у рамках свого бюджету.

Зазвичай я рекомендую той продукт, який відповідає верхній межі вашого бюджету, тому що дешевше не завжди краще, і в основному ви завжди платите стільки, скільки отримуєте.

Це, звичайно, не ідеальна порада, але хороша відправна точка при пошуку повербанку. Не варто дешевшати. Так, є на ринку підозріло дешеві моделі з неймовірною ємністю, однак ви вже знаєте, що ці цифри можуть не відображати повної картини. Та й якість самого акумулятора також має значення. Дешеві моделі просто швидше втрачають свою ємність.

Поради щодо обслуговування

До речі, ось кілька порад щодо обслуговування пауербанку, щоб продовжити термін його служби.

  • Бажано, не розряджати пауербанк нижче 20 відсотків. Розумію, це складно, але якщо є можливість заряджайте батарею раніше, ніж вона повністю розрядиться.
  • Не піддавайте пауербанку впливу дуже високих температур. Наприклад, не залишайте його в машині у спекотний день.
  • Не закривайте блок живлення під час заряджання. Йому не можна перегріватись.
  • І нарешті, якщо ви не використовуєте його протягом багато часу, обов’язково заряджайте його кожні 2-3 місяці.

Підсумок

Резюмуючи, давайте узагальнимо все, про що ми говорили раніше.

  • Вибирайте ємність із запасом у 1,5 рази.
  • Щодня краще брати кишенькову модель
  • Підбирайте пауербанк із вхідним роз’ємом, як на вашому смартфоні. Тоді вам вистачить одного кабелю.
  • Також дивіться на вхідну та вихідну потужність або хоча б силу струму. Від цього залежатиме швидкість зарядки пауербанку і девайсу, що заряджається.
  • Якщо вам потрібна швидка або бездротова зарядка від пауербанку, необхідно, щоб ваш смартфон підтримував відповідні стандарти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024

    iPhone Plus повторить долю iPhone mini цієї осені

    Журналіст The Information Уейн Ма поділився інформацією про те, що Apple планує відмовитися від подальшого…

    18.05.2024

    Смартфон не заряджається: що варто зробити

    Ви підключили до мобільного телефону зарядний пристрій, а акумулятор не заряджається? Не панікуйте! Цілком можливо,…

    18.05.2024