Чому Android обов’язково починає гальмувати з часом

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Що поєднує всіх нас, користувачів Android пристроїв? Правильно, це те, що з часом, рано чи пізно, пристрої починають підтуплювати, а то й жорстко тупити, що сильно псує враження від використання пристроєм. Я думаю багато хто погодиться, що це доведений факт, а хто не згоден, значить недостатньо довго використовує свій пристрій.

Реклама

Так що з цим робити, повністю відмовитися від Android, або проводити профілактичні заходи, щоб уникнути такої долі пристрою. Розбиратимемося.

Чому смартфон починає гальмувати

На жаль, на це питання не відповісти просто так, оскільки причин для гальм Android досить багато. Дещо можна виправити самостійно. Давайте розберемося, із чого треба починати.

Очищення кешу

У смартфоні, як відомо, є 2 типи пам’яті – постійна та оперативна. У постійній зберігаються всі наші файли, і воно використовується як сховище для програм. Оперативна підтримує включення цих програм. Вона працює швидше за постійну, і в неї завантажуються файли для швидкої роботи з додатками та системою. Коли пам’ять переповнюється, то починаються проблеми. Елементи починають реагувати повільніше, завантаження програм працює із затримками, і все в цьому роді. Такий кеш є і в постійній, і в оперативній пам’яті. Кеш оперативної пам’яті очиститься при перезавантаженні пристрою, а ось у постійній весь цей мотлох може накопичуватися до нескінченності.

Очищаємо кеш за допомогою налаштувань або спеціальних додатків очищення, але краще за стандартний спосіб.

Просто заходимо до списку програм і шукаємо ті, якими найчастіше користуємося, у цьому списку напевно буде: Telegram, Вконтакте, YouTube, TikTok, можливо деякі ігри, і звичайно ж Дзен. 

Але ви могли помітити, що тут є нестикування. У телеграм кеша нібито на 381 мегабайт, а що займає всі інші дані? Справа в тому, що кеш деяких програм доведеться очищати в самих додатках. Однак у більшості випадків буде достатньо очищення через налаштування.

Ось до речі, як очистити кеш телеграм. Перевірте, скільки він пам’ятає у вас.

Не забудьте про інші програми.

Непотрібні програми

Багато користувачів не стежать за чистотою свого смартфона. Ні, серветкою вони його іноді протирають, а ось про чистоту пам’яті від мотлоху забувають. Вони можуть завантажити “дуже корисну” програму, запустити її 1-2 рази, і забути про неї назавжди. Багато таких програм так засмічують пристрій, що він перестає нормально функціонувати. До речі, така ситуація стосується не тільки Android пристроїв.

Пропонується зайти до списку програм. Там є налаштування сортування. Відсортуйте їх за часом останнього запуску. Почніть з останнього, і ви побачите ті програми, які не використовувалися вами давно. Але там є невелика незручність, трапляються системні програми, які не можна видалити.

Інший варіант, це просто відкрити головне меню з усіма додатками, “пройтися” по них і видалити ті, які точно не використовуватимете.

Переповнена внутрішня пам’ять

Левова частка користувачів не те що не стежить за встановленими програмами, і тим більше не стежить за файлами в сховищі.

Ми часто завантажуємо будь-які картинки, документи та інші файли. Відкриємо їх один раз із шторки повідомлень, і забудемо про їхнє існування.

Хтось встановлює SD карти, і думає, що це врятує положення. Проте за умовчанням сучасні смартфони вже не використовують карти як основне сховище. Найчастіше доводиться переносити туди файли самостійно.

Пропонується зайти у сховище та видалити те, що вам не знадобиться. А там, до речі, можуть бути і досить потужні файли.

Скидання до заводських налаштувань

Якщо нічого не допомагає і пристрій продовжує тупити, потрібно спробувати скинути систему пристрою до заводського стану. Так, ви втратите всі свої дані, але це, найімовірніше, має допомогти. Перед скиданням скопіюйте дані до резервних сховищ, які пропонує смартфон, наприклад, Xiami cloud, Samsung Cloud тощо.

“Дихлий” акумулятор

Якщо ваш пристрій працює достатню кількість часу, і нічого зі способів не допомагає, то причина можлива в батарейці пристрою.

Якщо ємність батареї падає, втрачається вольтаж, і, процесору не вистачає достатньої енергії для швидкої роботи. Пристрій працює, але вже повільно. Рекомендується спробувати замінити батарею, або переходити на новий пристрій.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ