Чому не варто купувати смартфони з Китаю

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Китайські бренди, такі як Oppo, Realme, Xiaomi та OnePlus, анонсують свої смартфони двічі. Перша презентація стабільно присвячується місцевому ринку, друга – міжнародному. Саме після другого анонсу девайси приїжджають із Китаю до інших країн, включаючи Україна.

Серед користувачів є нетерплячі: вони готові купити китайську версію пристрою до того, як офіційно почне продаватися в їх країні. З Apple, Google та Samsung історія інша. Ці компанії презентують новинки раз і відразу для всього світу.

Чому краще утриматися від китайських версій

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Шпигунське ПЗ

Звучить як теорія змови, але реальність. За даними нового дослідження Единбурзького університету, Android-смартфони з Китаю збирають інформацію про користувача та передають її в компанії для персоналізованої реклами.

Експерти проаналізували китайські версії OnePlus, Xiaomi, Oppo та Realme. З’ясувалося, що в кожному смартфоні є приховане ПЗ, яке без згоди власника збирає дані про місцезнаходження, SMS, контактну книгу, історію браузера та історію відкриття додатків. Виробник не дозволяє відключити це ПЗ і не повідомляє користувача про його наявність (тільки в документах конфіденційності, які ніхто не читає).

Вчені перевірили смартфони цих брендів, але на тесті були вже міжнародні версії девайсів. В результаті шпигунських програм не було виявлено. Причина: країни висувають компанії свої вимоги, через які вони не можуть збирати дані про людей з інших країн. Це означає, що якщо купити умовний Xiaomi з позначкою РСТ, то в ньому не буде програмного забезпечення для «стеження»

2. Проблеми з функціями

Як показала практика, китайські версії смартфонів можуть нестабільно працювати поза КНР. Згадаймо історію OnePlus 11, яка мимоволі відключала функцію дзвінків в інших країнах. Вирішення проблеми знайшлося, але, погодьтеся, не дуже приємно купити флагман за дорого і отримати такі «милиці».

3. Незручності з прошивками

Купивши китайську версію, користувач може виявити, що на смартфоні немає підтримки російської або української мови. У цьому випадку вам доведеться перепрошувати пристрій на іншу Android-прошивку або везти його до сервісного центру, де це зроблять за вас. Рішення є, але знову ж таки, це зайві рухи тіла.

Друга за поширеністю проблема — купа встановлених програм для китайського споживача. Навряд чи ви будете користуватися WeChat та іншим програмним забезпеченням з КНР. Іноді ці програми взагалі не можна видалити, як навіщо вам це «сміття» на головному екрані. Коли смартфони з Китаю приїжджають до України, на них встановлено вітчизняне ПЗ, яке принаймні «юзабельне».

Подивіться, які екрани публікують покупці китайських смартфонів. Стільки додатків завантажено на їх девайсах прямо з коробки:

Благо зараз Xiaomi та інші компанії переглядають це питання і дозволяють видаляти «мотлох»

4. Жодних гарантій

Якщо з китайською версією щось трапиться не з вашої вини, ви не зможете звернутися до українського представника компанії. У кращому випадку вам відмовлять та попросять звертатися за місцем придбання.

Полагодити такий смартфон буде можливо, але за свої гроші. Чи потрібно так ризикувати? Тут кожен обирає сам.

Рішення

Універсальна порада одна: не поспішайте і дочекайтеся глобальної презентації девайсу. Коли смартфон потрапить на полиці вітчизняних магазинів, тоді варто думати про покупку. На глобальній версії китайського смартфона точно буде українська або російська мова, точно не буде проблем із ПЗ та точно буде гарантія від виробника та продавця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.